• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: takže ten postranní řetězec je tedy propanolamin a ne ethanolamin jako v zadání, ano?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: ne, jestli se Ti neco nezda, klidne to rekni :) mne samotnymu se zda ta cyklizace dost divoka.. ale fungovalo to. nicmene prosim pochybnosti sem, sef pry i vymyslel mechansimus te reakce. v utery nahodim.. jestli se Ti zda, ze jsem mimo, klidne to rekni :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    aha. no, fajn.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ja to mam hrozne nacmarany a je to davno dost.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: nechybi. Ja si to taky myslel.. Nechybi. Mechanismus mozna casem vyhledam, ale nechybi.

Jinak pardon, ze vas zase matu svou zhovadilosti, je patek a mam v sobe par piv. Pripradny dotazy az zitra, jestli tam jsem zas neco posral, jdu pryc. zatim :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Pomotal jsem to, rychle jsem to kreslil ze sesitu, je to uz dlouho..

Opravim to, vyckej chvili.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    no a este ten chromen z ketonu. tam chyba jeden uhlik.
    a ta dehydroxylacia?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: a hlavně má ten postranní řetězec o uhlík více
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: tak o tomhle postupu jsem uvažoval někdy ze začátku - vybudovat základní skelet a ten amin tam dodat na závěr. Jenže jsem nepřišel na způsob jak selektivně alkylovat pouze daný kyslíkový atom. Jedinou možností by bylo zavést chránící skupiny už od začátku a tomu jsem se chtěl vystříhat. Proto jsem provedl nejprve alkylaci resorcinolu (tím se de facto ochránil) a pak to vybudoval heterocyklus.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ:
    1. ako vznikne chromen-4-onove jadro z toho ketonu?

2. cim dehydroxylujes postranny retazec v poslednom kroku??
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Nekde jsem se spletl, prekoukl, .. ?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: moment, moment.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jen ta kvarterni ammosul by mohla byt citliva, ale nenapada me, co by ji mohl provest BF3 . et2O ...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Tim BF3 etheratem to cyklizuji analogicky a slo to, overeno.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: nitril zhydrolyzujes roztzokom hydroxidu v pritomnosti peroxidu, okyslis, kyselinu prevedies na chlorid.

ta cyklizacia prebieha v kvazi jednom kroku, kedy je za katalyzy kyselinou (protickou alebo lewisovskou) subezne deprotegovany aldehyd, ktory nasledne kondenzuje s fenolickym -OH; vznikajuca voda stiepi dalsi acetal atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Borag se hodne priblizil "spravnemu" reseni .. (=funkcni synteza, kterou jsem kdysi delal jen na zakazku pro nekoho dle navodu..)

- U Libria si se svymi znalostmi netroufam diskutovat tak odborne, jak to tu nize probehlo, nicmene tedy rekapitulace: jakze strucne funguje vytvoreni toho karboxylchloridu z nitrilu? Na vsemozne ochranene molekule se nejak... hydrolysuje nitril v bazickem prostredi peroxidu, pote se udela volna kyselina a ta klasicky reaguje s SOCl2 na chlorid?

- Ten posledni krok jsem trochu nestihl, konkretne tu cyklizaci.

Ale asi by ta synth. taky šlapala, pokud to rikate :)

Po škole uverejnim me reseni.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    preco?=) aspon to tu trochu zije...
    BORAG
    BORAG --- ---
    jj, taky mi to došlo. Už tady k tomu večer nebudu sedat :-)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    aha, ty myslis nitril. benzylkyanid som uz alkyloval po deprotonacii amidom a k nukl. ataku nitrilu tam nijak extra nedochadzalo. takze ano, myslim, ze ten nitril to prezije.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam