• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    LIBRIUM: TMSCl nepujde na amin. Ja TMSCl pouzivam jako selektivni ochranu na cukerny OH, kdyz u nucleosidu (treba adenosinu) potrebuju ochranit ten amin acetatem, tak aby se mi acetat nenavazal i na ty cukerny OH, rozpustim adenosin v pyridinu, pridam nadbytek TMSCl, necham par hodin a primo do reakcni smesi pridam Ac2O. Reakcni smes jen vytrepu do NaHCO3, odparim rozpoustedla a pridam TBAF/THF a mam adenosin s ochranenym aminem a volnym cukrem/
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Ochranena 1-chlordeoxyribosa je komercne k dostani, ale je draha, takze nekdy kupuju, nekdy vyrabim. Pak uz je to jednoduchy. Jako vychozi pro aromat jsem volil 2,3,6-triaminopyridin. Tak ted uz to snad date i tak jak jsem to delal ja ;-).

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    tak do autoklavu len s NH3 (l)...?
    BORAG
    BORAG --- ---
    imho se to bude dělat substitucí chlor-cukru vhodně chráněnou dusíkatou bazí
    BORAG
    BORAG --- ---
    až po přípravu toho triflátu to půjde - pak se to imho asi podělá. Amid nebude substituovat, ale s velikou pravděpodobnstí eliminuje TfO- a dost pochybuji o tom, že to křemíky na kyslíku vydrží
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    tak pokus, len ten xenonukleozid. ale hm...neviem.

CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Tak co, nezkusi nekdo aspon ten volnej nucleosid?
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG:Jo s nepredvidatelnosti reakci na techhle cyklickych systemech mas presne pravdu, o tom by mohlo byt jedno cele vydani do Annalen of Unsuccessful chemistry ;-)
    BORAG
    BORAG --- ---
    CHEMIK: není potřeba přesněji - tohle je dost vyčerpávající odpověď :-) Já se v chemii těchhle steroidních systémů moc nevyznám. Některé věci tam probíhají dost nepředvídatelně a proto mě to docela zajímalo.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: Ja to nedelal na steroidu, ale na terpenu, ktery mel na C-4 dva methyly a tim to bylo jasny. Presto predpovidam, ze i na tomhle steroidu to pujde prevazne (ale ne 100 %) do pozadovany polohy na C-2, protoze tahle poloha je vyrazne reaktivnejsi (+stericky pristupnejsi). Vedlejsim produktem urcite bude heterocyklus na "druhou stranu", ale to pujde normalne chromatograficky/krystalizacne rozdelit.
    A kdyz uz mam cucat z prstu, muj odhad pomeru bude 60 % muj produkt, 20 % na C-4 a zbytek se vypari do etheru ;-). Ale mozna to nekde najdes presnejc, jak to funguje v prumyslu...
    BORAG
    BORAG --- ---
    CHEMIK: to já bych se ještě zeptal na tuhle syntézu. V jakém poměru budou vznikat alkylované deriváty v šestém kroce. Přeci jenom má ten keton dva alfa-uhlíky. Nebo to z nějakého důvodu běží pouze do té "požadované" formy. Pokud ne, tak jakým způsobem jsi to dělil?
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Myslel jsem fosforamidit od toho nucleosidu samozrejme, na 3' ;-). Tenhle chlorofosforamidit mam v lednici a pouzivam ho na pripravu DNA.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    co jsem jentak chvilku hledal, maji ho jen nejak substituovany, treba tady
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Ty P znamenaji uz fosfaty v retezci, doufam ze je to pochopitelny. Jo, z komercne dostupnych chemikalii, PS: jestli nekdo naleznete firmu, ktera dodava rovnou fosforamidit, tak me picne ;-)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Tak, zkusim to. Jak byste syntetizovali chemicky (ne enzymem) kus DNA o tehle sekvenci: T20GCCCXAT14, kde X je modifikovany deoxyribonucleosid, jehoz struktura je na obrazku. Samozrejme, nechci opakovat tech 40 cyklu, jen princip a hlavne jak se dostat k tomu modifikovanemu nucleosidu.

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    CHEMIK: toto konkretne je stanozolol (Winstrol), silne ucinny anabolicky androgenny steroid (dava sa napriklad vo veterine pracovnym konom v rekonvalescencii;).
    obrazok vkladas tak, ze ides napriklad na http://imageshack.us/ , -->upload to co chces (v uvedenych formatoch), uploadnes to a nasledne skopirujes URL obrazku. to potom vlozis sem.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Jak sem hergot davate obrazky?? ;-).
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    LIBRIUM: Kdyz ja to vetsinou nevymyslim, nekde se kousnu a tak sem svy napady ani radsi nepisu. Jenze tohle byla takova navnada jako kus syra pro mys ;-), protoze pyrazol na A-kruhu jsem delal u terpenu (kys. betulinovy a allobetulonu) v ramci dizertace. Melo to mirne cytotoxicky ucinky proti T-lymfoblasticky leukemii CEM (IC50 ca 14 uM/L). Jinak, jaky biologicky vlastnosti maj tyhle steroidy?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    CHEMIK: vyborne;) a som rad, ze si sa zapojil;)
    tu je tebou navrhovany postup ilustrovany:

mozes zadat dalsiu molekulu.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    LIBRIUM: Ses mi skoro strefil do dizertace. Neumim pastovat obrazky, tak tedy posloupnost reakci:

1. TBDMSCl, py, ochrana 3-OH.
    2. MeMgBr, stereoselektivita by mela byt OK jednoznacna, diky methylu v poloze 13.
    3. Ac2O, py, ochraneni 17-OH
    4. TBAF, THF. Odchraneni 3-OH.
    5. CrO3, DMF, oxidace 3-OH na 3-oxo.
    6. NaH, dioxan, refl., pak prikapavat HCOOEt, vznikne 2-(hydroxymethylen) substituovany steroid (enolforma aldehydu)
    7. N2H2, dioxan, refl.
    8. hydrolyza acetatu, treba NaOH, dioxan, ethanol, H2O (rozpustnost). Tenhle krok lze zaradit i pred krok 6, kdyz se pak pouzije nadbytek NaH.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam