• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    Tento klub slouží k procvičování schopnosti navrhovat jednoduché i pokročilé mnohakrokové organické syntézy. Navrhovatel řešené struktury (tj. jedinec, který úspěšně vyřešil předchozí syntézu) by měl volit látku, se kterou již dříve pracoval, aby byl schopný rozsoudit správné řešení, v případě, že se jich objeví více.

Prosím respektujte následující pravidla:
    1. Při navrhování syntéz používejte jako reagenty pouze komerčně dostupné látky.
    2. Syntéza by neměla mít více než deset kroků.
    3. Navržený sled reakcí vkládejte ve formě obrázků! Slovní popis n-stupňové syntézy nebude nejspíš nikdo číst.
    4. Doba na vyřešení struktury je předběžně stanovena na JEDEN TÝDEN - pokud se do té doby nepříjde s vhodným řešením, je navrhovatel povinen zveřejnit správné znění. Dalším navrhovatelem se pak stává osoba, která se k tomuto řešení nejvíce přiblížila.
    5. Navrhovatel se může své funkce dobrovolně vzdát ve prospěch jiného diskutujícího.
    6. Navržena může být i struktura, kterou plánujete připravit a rádi byste postup zkonzultovali, popř. zjistili i jiné úhly pohledu.
    7. Jakékoliv příspěvky mimo téma diskuze budou nemilosrdně mazány.

Přeji příjemnou zábavu!
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: To me zajima, povidej! .. Pokud tam dostaneme brom misto hydroxylu, mame vyhrano.

Nemel bys prosim navod (kterej si sice najdu, ale pokud ho mas po ruce..) na pripravu PH3PBr2?

A pak podminky te reakce -OH --> -Br ??????

Dik moc.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: este by bola moznost previest ten fenol na bromaren. robi sa to P,P-dibromtrifenylfosfanom (Ph3PBr2, predpripraveny z Ph3P a bromu za chladu), ale ci by to slo lepsie, nez triflatom, tazko povedat...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Ale jiste, to je kovnecni postup.. Ja zapomnel uvest, ze z nejakych duvodu to nejde.. Ted budem varit Pd catalysty z (t-Bu)3P, ktere jsou pry pro tyto reakce neucinnejsi.

Mebynol jsme nezkouseli teda, jen TMS-acetyleny..

Schvalne jsem hodil fenolicky derivat na zacatku, jestli treba neni nejaka mne utajena reakce, ktera by nepouzivala klasicky -TfO ...

OVERSEER: Oh, diky za tip! Ja ten Stoff varil uplnou nahodou a hledal pro nej vyuziti, tak helicen rikas, čoveče ty jsi hlava!
    BORAG
    BORAG --- ---
    převeď ten alkohol na triflát, pak k tomu dej nějaký Pd katalyzátor, amin (TEA, iPr2NH) a TMS-acetylen nebo mebynol. Pak z toho sestřel PG (TBAF v prvním případě, báze v druhém), máš volnej acetylen a ten už nalepíš skoro na vše...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Prosimvas mam neprekonatelny problem...

- Jakoze to zkousim doopravdy varit, takze by to chtelo rozumny pocet kroku, aby se to vyplatilo delat "najednou" (=mit pripojene na naftalenu rovnou oba dva fenoly a ne to nejak postupne obchazet)..

- nejake realne reagenty prosim, klidne zverstva, ale a) sehnatelna za "realne" ceny b) pripravitelna v "realne" laboratori..

Tak ted se ukazte, japončíci! Diky moc :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: tak chlorid arzenity by ti sym-bislitium polymerizoval asi dost, nakolko nie je chraneny....mozno by to slo nejakym trialkylsilyldichlorarzinom s naslednou chloraciou...?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: hmm, s takovýmihle organokovy jsem nikdy nedělal, takže těžko říct, jak dobře to půjde redukovat (nedojde v průběhu reakce k rozkladu arzakridinu?). To samé se pak týká té oxidativní chlorace... Já to vzal cestou nejmenších problémů :-) Je sice delší, ale s tím, že pravděpodobně bude fungovat. Důvod přoč se tam dává ten cín je myslím ten, že AsCl3 by to částečně polymeroval. Ale jistý si moc nejsem.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    a dalo by sa ist z arzakridinu jeho redukciou na dihydroderivat a oxidativnou chloraciou na As..?
    BORAG
    BORAG --- ---
    ne, nebude. Proto se to bude muset izolovat, okyselit a pak zahřát. Proto to zůstane ve formě alkoholu. Kdyby to dekarboxylovalo už v jednom kotli, tak se to pravděpodobně bude dál oxidovat na keton přímo. Příště to budu muset víc rozepisovat.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: bude dekarboxylovat aj deprotonizovana (ako benzilat)?
    BORAG
    BORAG --- ---
    ech, moment. Ještě k té kontrakci. V prvním kroce se to oxiduje na benzil, pak dochází k přesmuku na alfa-hydroxy-karboxylovou kyselinu, která následně dekarboxyluje (bude to potřeba zahřát).
    BORAG
    BORAG --- ---
    jj. Mám takový pocit, že právě keton podléhá postupné redukci lépe než alkohol. Ale muselo by se to zkusit. Možná to nebude ani potřeba.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: hui :) zaujimava je ta kontrakcia benzoinu alkalickou oxidaciou. tam dojde k oxidaciu na benzil, presmyku na benzilat a jeho oxidativnemu odburaniu?
    a naco oxidujes (? -- PCC) ten difenylmetanol pred komplet redukciou jodovodikom?
    BORAG
    BORAG --- ---
    Dělal bych to nějak takhle. To že se v předposledním kroce používá cín si pamatuju z nějaké toxikologie. Jinak bych to vážně nedal :-) Příprava toho dibromderivátu je taky taková, hmm, divná. Nic lepšího mě nenapadlo..

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    a ked sme uz zasli do tych iritantov, skuste vymysliet (len na prvy pohlad trivialnu) metodu pripravy latky Excalibur (dihydrochlorakridarzinu):

BORAG
    BORAG --- ---
    jo, to je fakt. Já si pořád nějak neuvědomuju, že v tomhle případě se bavíme o průmyslové výrobě :-)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: ja by som povedal, ze technicky salicylaldehyd pri odbere niekolkych ton bude celkom lacny. :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: teda to mě docela překvapuje. Spíš co se ceny látek týče. Používáš chlornitrobenzen, ten je tedy asi o stovku levnější než mnou použitý nitrofenol (resp. jeho redukovaná forma). Druhým reagentem je v tvém případě salicylaldehyd a ten jsem před nějakou dobou potřeboval a byl docela nepříjemně drahý. Já volil chlorbenzaldehyd, tam bych tak kilo tipoval na 1500.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    nie som si uplne isty, ale myslim, ze takto nejak ho vyrabali Briti pre potreby armady a policajnych zloziek.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam