• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    Tento klub slouží k procvičování schopnosti navrhovat jednoduché i pokročilé mnohakrokové organické syntézy. Navrhovatel řešené struktury (tj. jedinec, který úspěšně vyřešil předchozí syntézu) by měl volit látku, se kterou již dříve pracoval, aby byl schopný rozsoudit správné řešení, v případě, že se jich objeví více.

Prosím respektujte následující pravidla:
    1. Při navrhování syntéz používejte jako reagenty pouze komerčně dostupné látky.
    2. Syntéza by neměla mít více než deset kroků.
    3. Navržený sled reakcí vkládejte ve formě obrázků! Slovní popis n-stupňové syntézy nebude nejspíš nikdo číst.
    4. Doba na vyřešení struktury je předběžně stanovena na JEDEN TÝDEN - pokud se do té doby nepříjde s vhodným řešením, je navrhovatel povinen zveřejnit správné znění. Dalším navrhovatelem se pak stává osoba, která se k tomuto řešení nejvíce přiblížila.
    5. Navrhovatel se může své funkce dobrovolně vzdát ve prospěch jiného diskutujícího.
    6. Navržena může být i struktura, kterou plánujete připravit a rádi byste postup zkonzultovali, popř. zjistili i jiné úhly pohledu.
    7. Jakékoliv příspěvky mimo téma diskuze budou nemilosrdně mazány.

Přeji příjemnou zábavu!
    rozbalit záhlaví
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: cyklopropylamin dostat.
    od Fluka stoji 98.0+ %, 50 mL napriklad 3,400.- CZK. to je necelych 100 euro, stvrt litra za 16,100 CZK.
    skus si zistit ci nejaky cesky dodavatel nema v ponuke este cenovo vyhodnejsi cyPr-Nh2.
    samotny cyPr2NH,
    bromcyklopropan by sa dal pripravit s dobrym vytazkom diazotacnym odburanim/substituciou (prebytok HBr, katalyticky ~ 5 - 10 mol% Cu2Br2, pridavat roztok dusitanu pomaly pri T pod 0°C, z polarne-kysleho prostredia sa cyPrBr vyluci), optimalizaciu si pozri v literature/publikaciach. cast cyPrNH2 si takto mozes previest na cyklopropylbromid s imo slusnym vytazkom, vyjde to urcite lacnejsie nez kupovat to,
    samotny dicyklopropylamin potom vhodnou metodikou substitucne (zase, optimalizovane, aby si mal dobry vytazok a minimum vedlajsich produktov).
    stabilita latky nebude uzasna, su tam jednak tie napnute cyklopropany, sekundarny amin, bude to citlive na vzduch/svetlo, oxidacne cinidla, stopy kovov, ...
    ulozit to v hnedom skle pod argonom do mrazaku, spotrebovat pokial mozno co najskor.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    dotaz:

jak byste pripravili dicyklopropylamín? Je to "normalni" stabilni latka? .. event. pokud jste ji videli nekde prodavat .. ? jinak pls pripravu jinak nez pres komercni cyklopropylbromid, 5ml asi 70 eur. A ja bych dicyklopropylaminu potreboval spis treba 50 ml do zasoby na reakce..

bud neumim hledat na Crossfire nebo z jinych duvodu jsem tam nic kloudneho nenasel.. a nebo to treba neni uplna sranda, jak to na prvni pohled vypada. Nejaky trik?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    - pokud uz chcete reseni, reknete, ..
    BORAG
    BORAG --- ---
    hmm, s acylacema jsem se nesetkal, ale je pravda, že jsem je taky nikdy nehledal
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: stretol si sa uz s takou acylaciou nitriloveho dusiku, na hociakom substrate?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: jo, tak to potom ano.
    Tou acylací jsem myslel něco na způsob Ritterovy reakce. Je tam aktivovaný chlorid kyseliny a zároveň elektronově bohatý dusík nitrilu. Dokázal bych si představit, že dojde k jeho acylaci a po následném vodném zpracování by z toho mohl být RCONHCOR. Ale jen teoretizuji, vlastnoručně jsem nedělal.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: tu acylaciu dusiku popri F-Csovi prosim rozved, nejak si stojim na kabli asi...
    tu nukleofilnu substituciu 4-chlorbutanoylbenzenoveho derivatu s tym piperidinom, teoreticky su tam konkurencne centra, avsak dost podobna reakcia (4-metylpiperidin + 4-fluor-1-(4-chlorbutanoyl)benzen mi uz bezala s vytazkom okolo 80%, aj ked pravda tam nebol napr. terc. alkohol (tu je ten ale dost stericky kryty, hm?).
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: tohle vypadá docela schůdně. Měl bych spíš dva dotazy - nebude trochu problém s F-C acylací v přítomnosti nitrilu? (narážím na acylaci dusíku). Trochu větší problém možná bude v následujícím kroku - alkyljodid, báze, volný amin (nejprve sekundární, pak terciární), hydroxyl, karbonyl - tady bych se obával vedlejších reakcí.
    Pokud se tu ukáže BOJ, tak bych se zeptal na stabilitu té látky v kyselém prostředí - nebude to snadno dehydratovat?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    len sucha metodika, nic nove. nejake chyby nahlasit.

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Dobry, dost kroku je podobnych originalnimu postupu, neco je jinak, ale to myslim nevadi.

Ten prvni krok, to je "dvojita" reduktívní aminace .. ? To by me mozna nenapadlo, dobry :)

Ten druhy krok, to je Claisen? Jakoze deprotonujes alfa-uhlik vedle esteru na tom piperidinu a vznikly karbanion se aduje na karbonyl toho difenylketonu? Snad to tak je, podle me by tam tim padem zbyl ten ester ale.. -COOEt. Coz by asi nejak snadno dekarboxylovalo nebo tak. Nebo jsem si tenhle krok spatne vylozil :)

Treti krok, Swern proc ne, me se zda, ze by zbytku molekuly nevadil, mozna pripadnemu chemikovi by vadil oxalylchlorid a Me2S, ale to uz je jina.. :) Ja moc nemam zkusenosti s temihle "mild" oxidacemi alkoholu na karbonyl, Swerna jsem nikdy nedelal, jen s PCC nebo PDC a jednou s Dess-Martinovym cinidlem a moc dobre mi to nejak nebezelo, co si pamatuju.

A co se mi fakt libi.. Ze temer cele Tve schema bezi ve špíru, az na toho Swerna.. :o)
    BORAG
    BORAG --- ---
    První nástřel. Uznávám, že ta Swernova oxidace asi není nejlepší řešení, ale nic mě v tu chvíli nenapadlo. Použitím stereoselektivního hydridu v posledním kroce by mohlo vést k požadovanému diastereomeru

BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: to nemůžu. Srry
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: á, nic. ja jeste myslel na redukci pred tim zavedenim aromatickyho systemu, coz by bylo zbytecne komplikovany navic, ano .. pak uz je Pd/C hydrogenace samozrejme košer, sorry. Nasel jsme nejakej postup, kde aromatizaci nechtej a selektivne redukujou jen jednu z tech dvojnejch vazeb.

myslis, ze by mohlo fungovat to, co psal Borag? BORAG:

BOJ: no tak šup, nahoď, jax to vymyslel! :)
    BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: Heh, to je terfenadin, kdysi jsem pracoval na jeho syntéze v Ivaxu v OP. :-) Jen se tak koukám, že to je asi nějaký další derivát má tam místo jednoho methylu karboxylovou skupinu.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: tak to mi teda vysvetli, co by som "presral" hydrogenaciou a hlavne aku "druhu" (co druhu, kde?)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM:

- H2/Pd, to bys to imho presral a zredukoval i tu druhou = .. hledam nejakou mild selektivni metodu. Zinek/AcOH se presne pro tento pripad (jako i primo tenhle adukt) uvadi v literature, mozna nejaky komplexni hydrid by byl modernejsi?

BORAG: pockat jako nasilne vytvorit -(f)enol formu .. a protoze aromaticky system je stabilni, tak myslis, ze by to mohlo "zustat" ?
    BORAG
    BORAG --- ---
    imho by mohlo stačit ten adukt po D-A pouze smíchat se silnější bází (LDA) a pak přidat vodu. Na redukci dvojné vazby buď vodík nebo diimid
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: pride mi, ze ta oxidativna aromatizacia s DDQ je trochu blbina; tiez redukcia dvojnej väzby zinkom v AcOH (nie si niekde v roku 1880? paladium a vodik nic?).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    A taky zadávám strukturu k reseni.. co nejtotalneji, stereochemii neresme.

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ok. Ja bych nejdriv mel namet k diskuzi...

Jak pripravit tenhle aldehyd..

R by mohl byt / bude TMS-acetylen.. nebo acetylen chraneny karbonylama.. nebo nejaka skupina coby SNADNY prekurzor k tomu, jak tam alkýn dostat :) Spis asi ta posledni varianta, protoze hned uz u D-A by alkyn mohl vadit. Ale to ted neresme, nejdrive optimalizovat tu cestu k tomu aldehydu obecne.
    BORAG
    BORAG --- ---
    ano, tak nějak ta syntéza měla být. TMS může být, tyhle podmínky to přežije. Tohle byla delší varianta, kratší může vycházet z "Meldrums acid", glycidolu a chloridu methyloktanové kyseliny.

Jinak auditko pravidelně sleduju, přes den teď moc nestíhám - dodělávám disertaci. Ještě tak měsíc to musíte vydržet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam