• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: á, nic. ja jeste myslel na redukci pred tim zavedenim aromatickyho systemu, coz by bylo zbytecne komplikovany navic, ano .. pak uz je Pd/C hydrogenace samozrejme košer, sorry. Nasel jsme nejakej postup, kde aromatizaci nechtej a selektivne redukujou jen jednu z tech dvojnejch vazeb.

myslis, ze by mohlo fungovat to, co psal Borag? BORAG:

BOJ: no tak šup, nahoď, jax to vymyslel! :)
    BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: Heh, to je terfenadin, kdysi jsem pracoval na jeho syntéze v Ivaxu v OP. :-) Jen se tak koukám, že to je asi nějaký další derivát má tam místo jednoho methylu karboxylovou skupinu.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: tak to mi teda vysvetli, co by som "presral" hydrogenaciou a hlavne aku "druhu" (co druhu, kde?)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM:

- H2/Pd, to bys to imho presral a zredukoval i tu druhou = .. hledam nejakou mild selektivni metodu. Zinek/AcOH se presne pro tento pripad (jako i primo tenhle adukt) uvadi v literature, mozna nejaky komplexni hydrid by byl modernejsi?

BORAG: pockat jako nasilne vytvorit -(f)enol formu .. a protoze aromaticky system je stabilni, tak myslis, ze by to mohlo "zustat" ?
    BORAG
    BORAG --- ---
    imho by mohlo stačit ten adukt po D-A pouze smíchat se silnější bází (LDA) a pak přidat vodu. Na redukci dvojné vazby buď vodík nebo diimid
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: pride mi, ze ta oxidativna aromatizacia s DDQ je trochu blbina; tiez redukcia dvojnej väzby zinkom v AcOH (nie si niekde v roku 1880? paladium a vodik nic?).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    A taky zadávám strukturu k reseni.. co nejtotalneji, stereochemii neresme.

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ok. Ja bych nejdriv mel namet k diskuzi...

Jak pripravit tenhle aldehyd..

R by mohl byt / bude TMS-acetylen.. nebo acetylen chraneny karbonylama.. nebo nejaka skupina coby SNADNY prekurzor k tomu, jak tam alkýn dostat :) Spis asi ta posledni varianta, protoze hned uz u D-A by alkyn mohl vadit. Ale to ted neresme, nejdrive optimalizovat tu cestu k tomu aldehydu obecne.
    BORAG
    BORAG --- ---
    ano, tak nějak ta syntéza měla být. TMS může být, tyhle podmínky to přežije. Tohle byla delší varianta, kratší může vycházet z "Meldrums acid", glycidolu a chloridu methyloktanové kyseliny.

Jinak auditko pravidelně sleduju, přes den teď moc nestíhám - dodělávám disertaci. Ještě tak měsíc to musíte vydržet.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ach, na to jsem zapomnel.

Alkohol by to chtelo ochranit; zde by asi stacilo vytvorit TMS-ether? TMS-Cl v THF a pyridínu.

A jeste teda prosim povez, coze to je za latku, jestli ma nejake vyuziti.. Nebo jsi ji hodil nahodou.. :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: až do stádia alkoholu to je v pohodě. Reakce s hydridem však deprotonuje alkohol a místo acylace uhlíku připravíš ester karboxylové kyseliny
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    tak hod i ty postup...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ja si nemyslim, ze si vyriesil definitivne zadanu ulohu.
    pockaj na Boraga, pripadne skus to este raz. ;)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Borag je posledni dobou nejaky zaneprazdneny, kdyby mi treba dal prava na upravu nastenky, updatoval bych vyresene struktury a treba udelal i nejakou prehlednejsi tabulku, nez je ta entropie v zahlavi :)

A jestli tedy uz nic, mam hodit dalsi navrh? Nebo ma Librium jeste nejake elegantnejsi napady, krome te deprotonace sukcinatu?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    jj, to by taky slo, to by byla o neco lepsi a logictejsi chronologie.. lakton by se nesetkal s NaH.

Tak, jeste.. Co to je za latku? K cemu to je? pripomina mi to prekurzor k nejakymu prostaglandinu nebo neco takovyho.

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    mozno deprotonovat sukcinat na jednom alfa-uhliku a acylovat to tym chloridom izomastnej kyseliny.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    jezis, detailisto.. peticlenne gama a sesticlenne delta.. :)

jak z opacnyho konce? .. Tak rekni prvni krok, co by jsi udelal s tim diethylsukcinatem..
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    sestclenne gamma-laktony? hm.

imo na to ides z opacneho koncu.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    vychazim z predpokladu, ze gamma-laktony (navic peti a sesticlenne) jsou dost stabilni, ostatne rovnovaha 4-hydroxybutánové kyseliny v kyselem prostredi je spis smerem k laktonu..

Gamma-lactones are so stable that, in the presence of dilute acids at room temperature, 4-hydroxy acids (R-CH(OH)-(CH2)2-COOH) immediately undergo spontaneous esterification and cyclisation to the lactone.

Dale nevim, jak dalece bude selektivni ta redukce karboxylu boranem.. karboxyl by se mel redukovat, ester ne, to je ale teorie, v konkretnim pripade nevim :)

No a pak nevim.. jak je to s oteviranim laktonu.. kdyz na nej naleju vodny hydroxid, okamzite to krasne hydrolyzuje, za studena, bez michani.. ostatne kdo nekdo pripravoval GHB, tak vi sve :) Kdyz ale pouziju NaH v suchem THF.. Nejaka intuice mi rika, ze by to mohlo jen deprotonovat alfa-uhlik a lakton by mohl zustat, ale nevim, nevim... :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam