• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CHEMIK: Ne, ale nejak jsem od chemickejch dědků pochytil naftalény a amíny. Nicmene slovaci to tak podle me fakt oficialne maji. Zejo, Librium?
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: tam ja zas neudelam na svym notasu tu carku nad e. Fakt je dlouhy?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CHEMIK: Cesky zadny chloromoro :)

Ted jsem varil (anglicky) 1,8-diiodonaphthalene... Zlomil jsem si tri prsty, kdyz jsem to psal, zlatej dijodnaftalén. :)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    LIBRIUM: Nojo, no. Ja uz asi 8 let neucil zakladni cvika z organiky, tak uz jsem to nazvoslovi nejak pozapomnel :)...
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    CHEMIK: no taky mě to pak napadlo .)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    CHEMIK: cesky snad 1-jodhex-1-en, nie? :)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WHOOOSH: Nevim jak velkej je trh na ten (E)-1-jodo-hex-1-en aby na tom nekdo zbohatnul :)
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    tak nic, beru zpět. nakonec se to povedlo. byla jsem skeptická, pač se to nepovedlo zkušenější kolegyni .)
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    nezkoušel tu někdo vyrobit (E)-1-jodo-hex-1-en?
    jako gram stojí 2000 korun (a ani nenabízej čistej, jen 90% cca), tak to zjevně nebude žádná prdel. no já mám problém dostat vakuovkou čistej produkt. furt to černá... je to vyráběný 1) DIBAH na hex-1-yn a 2) jod
    ale možná je to pitomej dotaz, pač kdo by věděl, jak to udělat čistý, tak na tom rád zbohatne že :D
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    WILDENBURY_SQ: Teď už jo, dík.:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ASCORB: To je jasny, ze se to pak musi quenchnout vodou :) Mechanismus je pomerne easy, google it, pokud to nedas z hlavy.
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    Mohl byste mi prosim někdo vysvětlit mechanizmus odchránění hydroxylové skupiny, chráněné methylací, lewisovskou kyselinou jako BBr3? Ve skriptech je prostě napsáno R-O-CH3 + BBr3(nad šipkou) = R-OH Podle mě by tam měla být v dalšim kroku ještě voda??
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tyhle pyridiny jsou dost nepredvidatelny...to mate pravdu
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Jasny, bude to loterie, tezko predikovat..
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: Gringnard by som uprednostnil. skus si to v mikro a urob chromatografiu....

nj, rada za vsetky drobne, ale tak... ;)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Můžu na pyridin-4-karbonitril adovat aryl- grignarda nebo lithium, pricemz cilem je generace diarylketonu? Je tam neco, na co bych mel dat pozor? Pyridin(y) kolikrat nejde lithiovat treba butyllithiem, jak znamo, protoze analoga Čičibabinovy reakce.. Ale neco mi rika, ze ta "moje" reakce by za nejakych podminek mohla jit provest.. (Zrovna ten pyridin-4-karbonitril jsem o-lithioval vzhledem k -CN skupine, prave n-BuLi..)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: je to mensie peklo nez by clovek ocakaval :)

tiofenoly su horsie, alebo vyssie alkyltioly.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Citil jsi to opravdu a je to takove peklo, jake by clovek cekal podle struktury? :))

Jinak ja v labu nasel lahvicku skatolu, otevrel ji, ocekavajic konec sveta... A nic tak hroznyho se nestalo. Chvili to z dalky vonelo po kytkach, kdyz clovek dal nos bliz, zacala hovna, ale nebylo to zdaleka tak ukrutne, jak jsem cekal. S kys. maselnou nesrovnatelne vic vpohode treba..
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    kyselina 4-merkaptobutanova...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    WHOOOSH: DIPEA myslis jako Hüniga? S tim delam kyblovky a nesmrdi skoro vubec, ostatni smrdej, ale narozdil od piperidinu nemaji takovy ten lejnoidní nadech :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam