• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---

Co vám nejvíc smrdí? :D

6 hlasy od 6 respondentů

WHOOOSH
      WHOOOSH --- ---
      LIBRIUM: to nemůžu, to je tajný, pač zakázka. je tam dál ještě Fmoc karbamát a t-Bu ester
      LIBRIUM
      LIBRIUM --- ---
      WHOOOSH: dost by pomohlo vediet, o aky substrat sa konkretne jedna (struktura).

lebo keby to neslo Eschweiler-Clarke, navrhoval by som napriklad formylaciu na N-formamid a naslednu redukciu. ale zase pises, ze tam je karbamatova fnkc. skupina, cize to je dost tazke ti radit dalej.
      WHOOOSH
      WHOOOSH --- ---
      BORAG: jo, to jsem už zatratila. to se mi celkem selektivně cyklí s jiným (karbamátovým) dusíkem
      BORAG
      BORAG --- ---
      WHOOOSH: zkoušela jsi reduktivní methylaci formaldehydem v přítomnosti kyanborohydridu?
      WHOOOSH
      WHOOOSH --- ---
      potřebuju namethylovat sekundární aminoskupinu (R2NH). zkoušela jsem různý pokusy, měnila jsem počet ekv. MeI, bez báze, s K2CO3... dycky mi tam vzniká směska methyl, dimethyl (tedy kvartérní sůl) a výchozí. existuje aspoň nějaká přibližná zákonitost, jak maximalizovat podíl methylderivátu? jaká báze, kolik, kolik ekv. MeI, jaký rozpouštědlo?
      ASCORB
      ASCORB --- ---
      LIBRIUM: Děkuju...
      LIBRIUM
      LIBRIUM --- ---
      ASCORB: bisulfit redukuje ten tetrabromchinonovy derivat na tribromfenol, bromid a je pri tom oxidovany na hydrogensiran.

inak tej oxidacii (ked chce clovek fenol halogenovat) sa da predist volbou vhodneho milieu (AcOH, chloroform miesto vody..).
      ASCORB
      ASCORB --- ---
      Takovej hloupej dotaz, jedna rovnice ze skript, nějak nemůžu přijít na to, co se přesně děje s hydrogensiřičitanem, je to redukce, tak že pravděpodobně síran? Co přesně tam vzniká?

WILDENBURY_SQ
      WILDENBURY_SQ --- ---
      WHOOOSH: Zrovna ninhydrin je na aminy fajn, ale je to orientacni zkouska. Nic jednoznacnyho..
      WILDENBURY_SQ
      WILDENBURY_SQ --- ---
      Uaaa, nemit pro sebe aspon dva hmoťáky, moje nocni mura :)

No hele pokud chces rychly dukaz z nejake reakcni smesi, podle me se stejne nejake predseparaci nevyhnes, takze proste plynak / kapalinak by v ty instrumentaci zarazenej bejt mel. LC-NMR asi nebude to, co hledas, takze ja jinou moznost, nez GC (a idealne GC-MS) nevidim.

V 21. stoleti nejake dukazove reakce a zmenu barvy pri spravne konstelaci jupitera s merkurem proste neuznavam. :)
      WHOOOSH
      WHOOOSH --- ---
      něco na způsob modrák a ninhydrin. jenom to postříkáš, zahřeješ a vidíš
      WHOOOSH
      WHOOOSH --- ---
      WILDENBURY_SQ: myslela jsme něco rychlejšího :) hele já tu nemám hmoťák pro sebe, musím do fronty, někdy dlouhé :)
      WILDENBURY_SQ
      WILDENBURY_SQ --- ---
      WHOOOSH: Nadherne GC-MS, ale ja jsem na GC-MS ulitlej... :)

tert. butyl pada vetsinou 57 a je i videt jako ion (stabilni tert. butyl kation), bromderivat pozna i slepej (2 izotopy bromu, statisticky 49:51, tzn. dve čáry o abundanci ve zminenem pomeru posunute hmotove o 2 jednotky), pak to asi bude nejak dekarboxylovat a utece oxid uhlicity (ten nebyva videt coby ion, ale je tam ubytek hmoty 44)
      WHOOOSH
      WHOOOSH --- ---
      čím se dá v reační směsi jednoduše a rychle detegovat terc-butyl bromoacetát (BrCH2COOt-Bu)? někdo mi to už říkal, ale já to zapomněla
      WILDENBURY_SQ
      WILDENBURY_SQ --- ---
      WHOOOSH: Pak to jeste poradne rozšlapej na tý zemi!!
      WILDENBURY_SQ
      WILDENBURY_SQ --- ---
      Prima alkylace halogenidem byla snad take zkoumana, za urcitych podminek to bezi jako monoalkylace.

Prvni paper, co na me vybafnul:

http://www.erowid.org/archive/rhodium/pdf/amine.alkylation.cesium-effect.pdf
      WHOOOSH
      WHOOOSH --- ---
      dík :) zkouším teď ten paraformaldehyd + ZnCl2 + NaBH4, tak uvidím. a jestli to nepude, tak s tím mrsknu vo zem :-)
      WILDENBURY_SQ
      WILDENBURY_SQ --- ---
      Uz jsem si vzpomnel, Eschweiler Clarkova reakce.
      WILDENBURY_SQ
      WILDENBURY_SQ --- ---
      MRTY: Získá zřejmě i kvarťasovou sůl...
      BIDAK: -//-

Dale napr. HCHO, HCOOH. To je reakce podle nejakeho pana, na jehoy jmeno si nevzpomenu.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam