• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: Celé jsem to nečet, ale proč neudělat Claisena s ethylacetátem/báse a pak ten 3-oxo-2-fenylbutannitril nezhydrolyzovat - nedekarboxylovat? Snad to pomůže...
    Zkusím to někde vyhrabat...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    ja myslim ze ArCH2Ar by mel jit slune nametalovat draslikem, akorat ze to pak zvolna reaguje s THF. Tady u firmy pouzivame ruzne baze od drasliku, na vyrobu K-alkoholatu na polymeraci ethylenoxidu. Ja si pamatuju ze Ph2CHK slo pripravit z K a ArCH2Ar (THF, pokojova teplota, pres noc) ale vznikly polymer bohuzel obsahoval trochu Ph2CHCH2CH2CH2O- namisto pouziteho alkoholu takze byl docela k nepouziti
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Sacrebleu a diaryl-CH-Li nebo -MgX jde obtizne pripravit jako individuum, co by se chovalo jako slusny grignard nebo ekvivalent, coz? Bude to dimerovat na tetrafenylethan, takze leda nejaka modifikace á la Barbier..
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    tBuOK + BuLi anebo tBuLi jsem delal se Smrcinou, (myslim ze to je Schlosserova superbaze). Takove cene bahno z toho vzniklo, v petroletheru ktery se nejdriv musel zbavit stop alkenu trepanim se sirovkou. My jsme tim zkouseli nametalovat nesubstituovany 1,1'-biafttyl ale nakonec z toho vznikaly vetsinou samy perileny a metalace sla uplne vsude, a nekolikanasobne, takze beznadejne smesky.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: Jj, tohle se delalo nejak podobne, z toluenu nejakou draselnou superbazi proste. Pry to jelo pekne a kultivovane, v prisne inertni atmosfere..

tBuLi + tBuOLi taky tvori nejaky aktivovany superbazicky cluster, ktery deprotonuje lecos vcetne benzyl-H, allyl-H.. :)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    nadhera. Benzyl-draslik docela dobre zere THF a o neco pomaleji taky ether. Jak to metaloval? V toluenu? Ja si vzpominam na straslivou smesku K metal + Na2O ktera opravdu nametaluje methyl na toluenu. Nastesti jsem jeste nemel to radost
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: Jasne, jsem trubka. "Opacna adice" by mozna neco resila, tam teda obcas hrozi i riziko metalace o- uhliku dle literatury, ackoli ja osobne jsem snad na diplomku varil: benzylbromid, -78 °C a butyllithium, vygenerovane benzyllithium nechal reagovat coby nukleofil pro SN2 reakci - s Br-CH2-CC... species. Bezelo to jak vino, halogen na alifatickem uhliku vedle trojne vazby reaguje s nukleofily krasne.

A do gloveboxu zrovna koukam na krystalicke oranzove benzylkalium, plna pixla, varil clovek vedle v labu. Tak to asi nebude tak zhave.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    tak tak. Kyselej alfa C-H je sviňa, uz Ti zase zňičil reakci. (Ethyl a Isopropyl Grignard se dokonce pouzivaly na enolizaci fenyloctove drive nez byl vynalezen LDA). Opacna adice, acetonitril + ArCH2MgCl vsak funguje velmi dobre. (Akorat nutno pouzit benzyl chlorid, benzylove bromidy s horcikem snadno dimerizuji)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Ja jsem trouba, to snad neni mozny :) Jasne, ted mi vse dava smysl.
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: Pokud to máš nitril benzylického typu, tak jsi s největší pravděpodobností deprotonoval methylen. Přidáním protického solventu došlo k jeho opětovné protonaci za vzniku výchozí látky. Takováto uskupení (Ar-CH2-CN) jsou obecně hodně kyselá a častokrát k deprotonaci stačí i CN(-).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Heršvec, mám problém s prašivou adicí methylmagnesium bromidu (komerční 3M) na nitril (na mé poměry menší aromatika-CH2-CN. Grignard přikapán 1.2 eq při -78 °C, pak několik hodin RT, vysrážela se bělavá sraženina, což už jsem myslel, že je ta správná sůl, která hydrolýzou dá keton. Aniprd. Hydrolyzovaný odebraný vzorek - dle GC-MS čistý nitril. Teď to jelo tři dny přes víkend, ale zatím to vypadá nebezpečně stejně, jako posledně.

Co dělám špatně? Mám to refluxovat? Dokonce v nějakých glymech? Ty methyllithia a methylgrignardy moc dlouho za tepla nevydrží, zároveň nitril je oproti karbonylu mizernější elektrofil... Každopádně dle literatury grignardy s nitrily reagují docela normálně za RT, pár hodin, míchaní. WTF?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    pro Angelinu?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: .. A to prave usiluju :)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Ar-Si stabilita je uplne v pohode ale Si-O-Et hydrolyzuje snadno vlivem kyselin i zasad , a diky snadne dehydrataci Si-OH na Si-O-Si konecnym vysledkem hydrolyzy je pak silikonove zele
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jo, tak to jde snadno.

ScienceDirect.com - Tetrahedron Letters - A facile and efficient synthesis of aryltriethoxysilanes via sonochemical Barbier-type reaction
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S004040390601478X

A ted bych se jeste rad zeptal, jak bude ta Ar-Si vazba pevna, bude mi z toho ta aromatika snadno padat?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Neznate nejaky kapling, kde by produktem byl štof s isolovatelnou / zachytitelnou vazbou C-Si(OR)3? Konretne: Ar-Br --> Ar-Si(OR)3 ...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    urcite ano. Silyl je pravdepodobne nejvhodnejsi druh chranici skupiny, pokud se chcete trefit na OH misto NH. Ale zase zalezi na typu substratu a na reakcnich podminkach.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Dik. Mne vlastne nejde vubec o chraneni enaminu, ale kreslil jsem nejake teoreticke schema, kde byla hydroxy skupina a enamin, ja chtel chranit hydroxyl a nevedel jsem, jestli se mi bude silylovat i ten dusik. Takze z toho plyne, ze asi nejak pujde selektivne chranit kyslik vedle enaminu, ze?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    bezne silyl skupiny na dusiku jsou uplne na nic jako chranici skupina - odsilylujou se pri setkani s prvnim nukleofilem ktery potkaji, vcetne protickeho rozpoustedla, a spis ten dusik aktivuji vuci elektrofilum. Urcitou vyjimkou je TBDPS a cyklicky bis-silyl ("stabase"). Ale presto nedoporucuju; kremik ma nejradeji kyslik a fluor.

("Papírová to nic není - jednou šoupneš a je po ní. Nejlepší je kožená, co má naša Božena.")

Enaminy se vetsinou delaj ze sekundarnich aminu a ketonu nebo aldehydu a nebyvaji moc stale s vyjimkou pripadu jako jsou snado enolizujici 1,3 nebo 1,2-diketo sluceniny. Hlavnim problemem je snadna dimerizace/polymerizace kvuli Mannich reakci.

Celkem rozumne stale jsou N-acetyl enaminy, ty se nejlip delaji z oximu redukci zinkem v pritomnosti acetanhydridu. Transformace iminu na enaminy je pomerne problematicka (s vyjimkou snadno enolizovatelnych karbonylovych substratu) kvuli vedlejsim reakcim.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: skor skondenzovat s aldehydom.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam