• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    BORAG
    BORAG --- ---
    Máte někdo zkušenosti s Si(TMS)3 alias "supersilylem"? Budu mít systém typu TMS-CC-Něco-CC-Si(TMS)3 a budu potřebovat selektivně odstranit TMS. Reaxys však zarytě mlčí. Nějaké tipy? TBAF pravděpodobně odstřelí obé. Potaš v MeOH/THF selektivně hydrolyzuje TMS v přítomnosti TIPS, ale co v tomhle případě? Jak stabilní jsou vazby Si-Si supersilylu v přítomnosti potaše?
    P_M
    P_M --- ---
    BORAG: Mas to v poste.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: Dobre kapitane, zkusim rozpustnost v AcOH a pokud se to rozpusti, nasypu tam zinek.

Vite co, jsem moc arogantni, ja zkusim treba skocit do Macochy, kdyz mi poradite jak to zredukovat a ono to bude fungovat... Nicmene rikam, ze nadeji spatruji v CTH. Dam vedet, co a jak (ne)funguje.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    ze by se nerozpoustel v kyseline octove?? Rozpustit zahorka, krmit to zinkovym prachem po malejch troskach aby to nevybublalo - a jedem. Takhle jsem redukoval oxim, pri 90C, in situ, pri Knorr-pyrrole synthesis
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: skus v mikro ten Lindlar so stechiometrickou davkou vodiku.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Zkusím zmíněné postupy, problém však je s rozpustností štofu, proto volím CTH. Rozpustím to jen (např.) v refluxujícím toluenu. Všechny reakce používající běžná anorganická činidla (SnCl2, Fe nebo Zn v kyselině...) selhala, zůstal nerozpuštěný výchozí štof.

"Nejúspěšnější" byla ta zmíněná CTH, ale přeredukováno. Tak hledám vhodně otrávený katalyzátor...
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: v pohodě, dík za snahu. V nejhorším případě to objednám přes knihovnu, ale to bude nějakou dobu trvat...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    bohuzel nemuzu slouzit, u nasi firmy by to bylo rovnou na vyhazov z prace - na detaily se prosim neptejte.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Zkusím to ještě tady - nemá prosím někdo přístup???
    https://www.thieme-connect.de/DOI/DOI?10.1055/s-0031-1290118
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    je mi lito ale se selektivni katalytickou hydrogenaci asi moc spesny nebudete. (nitro na aniliny jde nejlip na platine nebo Raney niklu - oboje sezere stilben C=C)
    Zredukujte to zeleznym prachem, napriklad takhle:
    http://cssp.chemspider.com/Article.aspx?id=538
    nebo takhle
    http://cssp.chemspider.com/Article.aspx?id=311
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jak byste selektivně katalyticky hydrogenovali (omezme se na CTH a vynechme prosím nápady typu chlorid cínatý atd... V případě obrovského zájmu "proč" rozepíšu) 4-nitrostilben tak, aby produktem byl aminostilben? 0.1 eq 10% Pd/C a bublání mikroperliček vodíku za vigorózního míchání kupodivu bleskurychle redukuje i stilbenickou dvojnou vazbu... Je treba takovy Lindlar nebo Rosenmund dostatecne aktivni na redukci nitroskupiny?
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: zatím ještě nedoručili. Estimated delivery je někdy na konci listopadu.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Borag - vyzkousel jste to uz, s tim nitrilem?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    jeste me napadlo (pomerne trivialni detail), na tu hydroboraci radeji pouzijte cerstve predestilovany THF - aby v nem nebyl zadny THF-hydroperoxid, protoze vas diol produkt zahnojeny 1,4-butandiolem by se tezko pucoval
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Ten vas cilovy bis-ethinyl-cyklobutan bude dost tekavy, odhaduji bod varu kolem 110C - takze maler, ale bude krasne vonet, nejspis po borovem jehlici nebo po jalovci. (Zato ta cyklobutanova kyselina bude vonet nespis jak utulek pro bezdomovce.). Ja jsem pred davnym casem varil 1-methylene-3-ethinyl-3-methylcyklohexan. Posledni dva kroky (Wittig a odchraneni TMS-acetylenu) jsem provedl jednim vrzem v DMSO a pak jsem vydestiloval produkt z reakcni smesky. Ve vasem pripade ten material bude o dva uhliky mensi, takze i prislusne tekavejsi, a pravdepodobne bude tvorit azeotropy: bacha pri odparovani. Pokud budete delat acetylen z aldehydu pomoci (MeO)2PO-C(COCH3)=N2 v MeOH s K2CO3, tak bych tu smesku zpracovaval po mirnem naredeni vodou extrakci pentanem nebo etherem, a koncentroval bych to opatrnou destilaci z vodni lazne pres kratkou Vigreaux kolonku - ne na odparce, abyste o to neprisel. Navic se to bude asi muset delat v gramovem mnozstvi protoze miligramove mnozstvi se tezko destiluji.
    ZCR
    ZCR --- ---
    (spíš si mě ani radši nevšímejte, já už to všecko zapomněl, ale takové ty dřevní věci jako Favorského přesmyk a případně malonesterová syntéza toho methylenovaného cyklobutanu z dibromovaného 2-methylpropenu spadají pod 'papír snese všecko'?)
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: jo, tohle zní tak, že by to i mohlo fungovat. Klíčová bude hydroborace. Cena nitrilu je poměrně nízká, takže to nejspíš vyzkouším. Procházel jsem seznamy různých cyklobutanů a pravdou je, že téhle látky jsem si nevšiml.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    ten nitril (CAS 15760-35-7) je pomerne cenove dostupny, vyrabi se thermalni cyklizaci akrylonitrilu s allenem. Prodava ho napriklad Acros.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Myslim, ze nejlepsi by v tom pripade bylo vzit 3-methylene-cyklobutankarboxylovou kyselinu (CAS 15760-36-8) s boranem.Me2S (nebo THF) a zpracovat basickym peroxidem nebo perboratem na 1,3-bis(hydroxymethyl)-cyklobutan. Tahle kyselina je komercne dostupna ale velmi draha. Pripravi se snadno hydrolyzou z prislusneho nitrilu:

3-methylenecyclobutanecarboxylic acid. Potassium hydroxide (17.37g, 214.7mmol) was dissolved in water (20ml) and ethanol (20ml) added. When cool this solution was added to 3-methylene-cyclobutanecarbonitrile (5.0g, 53.7mmol) and the resulting solution heated to reflux for 2.5 hours, allowed to cool and evaporated in vacuo to a cream solid. The solid was dissolved in water (15ml) and cooled in an ice bath, concentrated HCl added to pH 1 and extracted with diethyl ether (3 × 20ml). The ethereal extracts were dried over magnesium sulphate and evaporated in vacuo to yield the title compound as a pale yellow liquid (5.6g, 93%). 1H-NMR (CDCl3 400 MHz): δ 2.95:(m, 2H), 3.02 (m, 2H), 3.17 (m, 1H), 4.82 (m, 2H)
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: methyly bohužel nemohou být. Nevím jak je to u verbenonu, ale svého času jsme zkoušeli alternativní syntézu tricykloheptanového skeletu vycházející z alfa fenchenu a tam se jednoznačně ukázalo, že učebnicové reakce fungují opravdu jen na učebnicových substrátech.

To je přesně ono, fotodimerizace, to je cesta do pekla. Chtělo by to nějaký vhodný komerčně dostupný prekurzor. Už jsem uvažoval i dvojnásobné dekarboxylaci 1,1,3,3-tetrakarboxylové kyseliny vedoucí k 1,3-derivátu. Výhodou je, že tetrakyselina je komerčně dostupná, nevýhodou pak fakt, že bych potřeboval menší ropné pole, abych si mohl koupit cca 10 - 20 g výchozí látky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam