• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Zkusil bych ochranit isatin NH pomoci PMB nebo SEM/ Tady je procedura od Dylana Stiles (aka Tenderbutton):

Isatin (18.87 g, 0.128 mol) was dissolved in 250 mL of DMF. After cooling to 0 ºC, NaH (3.232 g, 0.135 mol) was added, resulting in the evolution of a considerable amount of gas. The slurry was stirred for 20 min, allowing to warm to room temperature. PMB-Cl (20 mL, 23.1 g, 0.148 mol) was added via syringe, and the reaction was stirred overnight. The slurry was poured into 1 L of ice water and stirred until all the ice melted. The precipitate was collected by filtration, then recrystallized from 2 L of boiling ethanol. Yield: 30.72 g (90%). Bright orange shiny flakes. 1H NMR (200 MHz) http://archive.tenderbutton.com/wp-content/DTSXVI25.jpg

BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: povídej mi o tom... Nejvíc mě na tom ovšem zaráží fakt, že v opačném módu ta reakce běží, tzn. 5-bromisatin + Ar-B(OR)2 dává příslušný produkt (alespoň v literatuře je několik zmínek). Proto mě vůbec nenapadlo, že borylace bude dělat problém (když reakční podmínky jsou skoro stejné). Z těch mých substituovaných benzylbromidů se mi boronové kyseliny dělat nechce, protože tohle většinou nefunguje moc dobře a čištění bude procházka rozkvetlým Očistcem. Každopádně zkusím ještě tu stannylaci a uvidím.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    isatiny jsou svine barevny a reaktivni, maji kysely NH, nesnaseji bazicke prostredi, atd. Asi by bylo lepsi vzit 5-indole-boronic acid, provest coupling, a pak ten indol nabromovat na dibromooxindol - ten se da zhydrolyzovat na isatin
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: dík! Dělám to úplně stejně - již jsem zkoušel dvě různá rozpouštědla (DMF - bezvodý od Oldy, dioxan - ten jsem destiloval z roztaveného sodíku), teploty (80 vs 110 °C) i reakční doby (5 - 24 hod), ale ani ťuk. Chyba bude tedy na straně substrátu, kterým je 5-bromoisatin. Tak jak ten isatin do reakce nasadím, tak ho i zpětně izoluji. Jediný rozdíl vidím v tom, že místo PdCl2(dppf).CH2Cl2 jsem použil obyčejný PdCl2(dppf), ale to by nemělo mít žádný vliv. Jednotlivé výchozí látky jsou poměrně levné, takže to většinou zkouším v gramových množstvích (tím odpadají problémy s případným nepřesným navážením). Coupling reakcí jsem dělal desítky, možná již i stovky, takže jsem si říkal, že rukama to asi nebude.
    Dost mi to komplikuje situaci, protože jsem potřeboval tento aktivovaný isatin couplovat se substituovaným benzylbromidem, ale takhle jsem se zasekl na jednom místě. Přemýšlím, že ten isatin ještě zkusím reagovat s hexamethyldistannanem v přítomnosti Pd(PPh3)4 a pak to spojit pomocí Stilleho.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    mam. ArBr, bis-pinacolatodiboronate 1.2 equiv, DMSO jako solvent, AcOK jako baze 3 equiv. (mokry DMSO a mirne navlhly octan draselny funguje lip - rychleji. DMSO by nemel moc smrdet po shnilem zeli, coz je znak pritomnosti dimethylsulfidu), smichat, nakonec prisypat PdCl2(Dppf).CH2Cl2 3-5 mol%, zaspuntovat septem, probublat dlouhou jehlou skrz septum (staci jeden argonovy balonek) za soucasneho bzuceni na ultrazvukove lazni tak asi 10 minut - ale opakovana evakuace/zaplynovani funguje taky velmi dobre. Pak michat na 90-100C olejove lazni tak asi 3-5 hodin pod Ar nebo N2, az zmizi vychozi arylbromid material na TLC nebo na HPLC.
    Zpracuje se to naredenim vetsim mnozstvim vody a vytrepani do etheru. (Pokud se produkt blbe rozpousti v etheru, coz se vetsinou nestava, lze vytrepavat taky ethylacetatem, ale extrakt bude vic zahnojeny tim DMSO, a taky octovkou). Vznikly pinakolatoboronat ma velmi hezky flek na TLC, ale na HPLC se objevi jako dva rozlezle piky navzajem spojene ocasem, protoze v beznem HPLC systemu voda+MeCN+0.1%TFA se ten pinakolatoboronat uz castecne hydrolyzuje na kolone na boronovou, takze jsou videt dva piky
    BORAG
    BORAG --- ---
    má tady někdo osobní zkušenosti s borylacemi arylhalogenidů pomocí "bis(pinacolate)diboron"? Kdyžtak pošta, díky!
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    MRTY: hydroxamic acid asi fungovat nebude, protoze tert-Bu estery se moc tim hydroxylaminem nezhydroxamujou anybrz jsou malo reaktivni. S afganistanem draselnym je to podobny problem.

Udelal bych si plynovou komoru s jodem: smichat krystaky I2 s nadbytkem obycejneho silikagelu, nechat tu smesku chvili ulezet, pak na tu vrstvy hnedeho silicagelu polozit TLC v uzavrene zavarovacce (sklem nahoru, silikagel na TLC ma byt zahrabany do hnedeho silikagelu nacucaneho jodem). Obcas vyjmout a pozorovat fleky.
    MRTY
    MRTY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: zkouselas 0.4% KMnO4 + 5% NaOH v H2O? po tom sahnu kdyz se mi nechce nic hledat a shanet. funguje to na obrovskou skalu stoffu. ususit-smocit-zihnout heatgunem.

nebo?

Hydroxylamine / iron (III) chloride
    For detection of amides, lactones, carboxylic acid esters and anhydrides
    Solution 1) Mix 1 vol part of 7g hydroxylammonium chloride in 100ml methanol w 1 vol part of a solution of 7.2 g potassium hydroxide in 100ml methanol. Filter from precipitated potassium chloride.
    Solution 2) 2% solution of iron (III) chloride in 1% aqueous hydrochloride acid
    Spray air dried plate first with solution 1, then with solution 2
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    nevíte prosím někdo, čím mám vyvinout TLC desku, abych viděla di-terc-butyl ester kyseliny adipové?
    modrák nefunguje
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Úplná klasika :)

... Ale mě se to teď netýká, ja pracuju v semi-mikropreparativním měřítku.

K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    jen tak pro zasmání dnešní produkt - klobouk ve dvoulitrovce tvrdej jak kámen :)

OPENER
    OPENER --- ---
    Já tě sice nenutím, aby si mi odpovídal, ale zajímalo by mě proč si neodpověděl. ?
    OPENER
    OPENER --- ---
    BORAG: Velice si vážím tvojí odpovědi. Už jsem se bál, že při snaze o oligomerizaci adamantan 1-3 dikarboxylátu - alkalického - bude na anodě v prostředí N,N dimethylformamidu propellan favorizovat na místo chtěné intermolekulární oligomerizace. Ještě otázečka. Protože se v obou případech jedná o radikálový průběh reakce, znamená to dle tvých zkušeností, že halogenový anionradikál na katodě je lepší odstupující skupinou než karboxylylový radikál na anodě po jednoelektronové oxidaci? Díky
    BORAG
    BORAG --- ---
    OPENER: to co tady popisuješ je v podstatě hypotetická příprava jednoho člena rodiny propellanů. Mohu-li tedy přispět svými znalostmi z tohoto oboru, tak tohle pravděpodobně fungovat nebude. Aby došlo k uzavření kruhu a vzniku propellanu, tak by na jedné straně musela být odstupující skupina (nejčastěji jsem používal halogenidy). Poté to funguje tak, že se karboxyl převede na karboxylát, který dekarboxyluje a vazba migruje do středu molekuly za současného odstoupení halogenidu. Další často používaná metoda vychází z 1,3-dihalogenidů, kdy se v prvním kroce provede Li-X záměna na jedné straně a zbytek je stejný.
    OPENER
    OPENER --- ---
    Další problém: může adamantan 1,3 dikarboxylová kyselina ve formě své alkalické soli, samozřejmě jak jinak, utvořit při Kolbeho elektrosyntéze intramolekulární cyklopropanový kruh jako vedlejší produkt a pokud ano, jaké podmínky zvolit pro potlačení tvorby tohoto nežádoucího vedlejšího produktu na minimum?
    OPENER
    OPENER --- ---
    Tady Opener, hoši zdravim Vas a vyhlašuji soutěž, kdo zvladne navrhnout mechanismus syntezy diisooktylenu z terc.butyl alkoholu. Já to vyřešíl i kdyz mi to dalo docela zabrat. Připomínám silně redukční podmínky a z toho důvodu karbaniontový reakční mechanismu. Držím palec.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: Normalne bych se slusne snazil obhajit svoje tvrzeni...?

I s Böhmem, ktereho se vsichni boji jak cert krize, se da diskutovat, kdyz clovek nepusobi dojmem vševěda, co si je moc jisty v kramflecich... U zkousky jsem jednou dostal spektra alfa a beta bromstyrénu a neco mi tam proste nepasovalo, ja rikal alfa, on beta. Odmital dal diskutovat.

Asi 3x jsem za nim sel, ze bych to potreboval vysvetlit, i kdyz to treba mam opravdu spatne. Zjistilo se, ze ma fakt pravdu, ale ne kvuli te casti spektra, co rikal on, alebrz jednoznacny dukaz byl nekde jinde. Tak jsme se rozloucili, podekoval jsem za vysvetleni a ze v pristim terminu to uz urcite dam :)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    ASCORB: Nejlepsi je si postavit model za stavebnice - hned totiz vyjde najevo, ze v pripade pyridoxalu se cis isomer nevejde do planarni struktury a ArCH=NR proto musi vyrotovat z roviny pyridinoveho kruhu, coz zrusi konjugaci, takze je tam dost znacny energeticky penale. O vodikove vazbe fenolicke OH stabilizujici trans isomer ani nemluve. Ale s oponentem se radsi nehadejte - opravdu neni vhodne pri obhajobe davat nezdvorile najevo, ze pan oponent je totalni ignorant
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    CURDLED: Děkuji, jsem si tím byl skoro jist, právě pyridoxal jako analog salicylaldehydu používám, ale oponent mi práci omlátil o hlavu s tím, že vznikají oba izomery, tak jsem se chtěl raději zeptat, než budu chytrej.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    ASCORB: Narozdil od oximu, semikarbazonu a acylhydrazidu, iminy vetsinou nejsou konfiguracne stale a rychle ekvilibruji za pokojove teploty, vetsinou adicne eliminacnim mechanismem (stopa nukleofilu - amin, voda, alkohol, atd). Krom toho nizkomolekularni iminy (MeN=CHMe) reverzibilne cyklooligomerizuji. Jistou vyjimkou jsou dost stale BocN=CR2 a chiralni tBuS(O)N=CR2 A taky krystalicke iminy salicylaldehydu jsou kompletne trans, ale tam je to zapricinene intramolekularni vodikovou vazbou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam