• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: No, mne staci me triterpeny :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    CHEMIK: no a to buď rád, že nepracuješ s malými cykly jako bicyklo[1.1.1]pentany nebo bicyklo[2.2.2]oktany, tam už výpočty nesedí ale vůbec (ty první jsou experimentálně singlety, zatímco výpočet ukazuje komplexní multiplety...)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    KOCOURMIKES: Hm, na to jak je to mala molekula a relativne jednoducha, tak zatim (alespon pro me) k hovnu :)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    solidni pokrok ve vypoctech NMR spekter (check po 10 letech vyvoje)

KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Need to make a molecule? Ask this AI for instructions
    Artificial-intelligence tool that has digested nearly every reaction ever performed could transform chemistry.

https://www.nature.com/articles/d41586-018-03977-w

Schrodinger Inc. ma PathFinder software na reakce, ale tohle je vyssi level. Podstatne zrychli praci stravenou na designu a planovani reakci obrovskeho mnozstvi latek.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Anionic ortho-Fries Rearrangement, a Facile Route to Arenol-Based Mannich Bases
    http://www.organic-chemistry.org/abstracts/lit2/684.shtm

Anionic ortho-Fries Rearrangement, a Facile Route to Arenol-Based Mannich Bases
    N. Assimomytis, Y. Sariyannis, G. Stavropoulos, P. G. Tsoungas, G. Varvounis, P. Cordopatis, Synlett, 2009, 2777-2782.
    BORAG
    BORAG --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: OK, to že je výchozí látka komerčně dostupná nemusí moc vypovídat o uváděné čistotě. Píši z vlastní zkušenosti, kdy jsme před pár lety hodně zápasili s jednou poměrně triviální reakcí, aby se pak ukázalo, že to, co prodává Oldřich Sigma není v proklamované 97% čistotě, ale slabých 70 % a navíc se to lišilo flaška od flašky.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    suchost jsme řešial horem dolem už.. je to komerční látka
    BORAG
    BORAG --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: a je to děláno ze stejné šarže fenolu? Fenoly se obecně poměrně snadno hydratují a přítomnost vody silně ovlivňuje vlastní karboxylaci (buď neběží vůbec, nebo vznikají jiné izomery, atp.). Zakopaný pes může být tedy mimo jiné v manipulaci s fenolem (jak dlouho to je vystaveno vzdušné atmosféře, sušením před vlastní reakcí (občas je dobré to trochu potýrat pod vakuem při vyšší teplotě), pokud je výchozí fenol pevný, ta může hrát roli, jestli to je vrchní vrstva v zásobní lahvi (často hydratovaná), nebo nižší (obecně sušší), atp.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Na kolegy berte ohled jen s rezervou. Doporucuji nastudovat:

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/cr50016a001
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    PETER_PAN: no to je právě ta záhada! to se mi v životě nestalo s žádnou syntézou. jako většinou nebyla konverze skvělá, ale 1x byla i 100%, že fakt ten kresol zmiznul všechen
    snažím se to dělat furt stejně... proto nechápu to kolísání
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Zajimave je ze nekdy jsi mela 50% a nekdy 0%. Tzn. ta reakce v tom usporadani principielne chodit musi. Tohle jsou nejzapeklitejsi problemy a reseni byvaji opravdu vtipna.

Pro zajimavost. Jednou jsem resil nejakej organokov co se kupoval od sigmy v roztoku. No a ten kdyz dorazil tak se "zmerila" koncentrace pomoci reakce s necim a bylo to OK. Na druhy den se delala reakce a ta skoro nebezela. Nakonec se zjistilo ze vypadavaji pruhledne, v tmave flasce pres sklo prakticky neviditelne krystaly toho organokovu tak ze koncentrace klesne na minimum (skladovani v lednicce pri +4 °C - doporuceno, preprava pri r.t. v aute). No a kdyz se to ohralo na r.t. a odebralo, reakce bezela 2x lepe nez v literature.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    CURDLED: kolegové zkoušeli i jiné autoklávy, zkoušelo se tam dávat pevný CO2 a NaOMe se taky zkoušel. všecko marný :)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: pokud jste mela budik na regulatoru bomby s CO2 a regulator byl primo pripojen kovovou trubickou k autoklavu, a natlakovala jste to pri reakcni teplote, tak byl tlak uvnitr autoklavu stejny jako tlak na ciferniku regulatoru. Rovnez me napadlo: nez se babrat s kovovym sodikem, mozna ze mirny nadbytek praskoveho NaOMe v xylenu by byl rozumnejsi - methanol vydestiluje do 100C, a bylo by to rychlejsi a s mensim rizikem nez to varit se sodikem.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    CURDLED: syntetickou strategii přes formyl jsem zkoušela jako první volbu, ale nic moc. autokláv jsem taky zkusila. akorát byl bez budíku, tak nevím, jakej tlak tam byl
    no já uvidím, jak mi dopadne tahle šarže. když nebude konverze 100% tak se taky svět nezboří, protože potřebuju dostat aspoň něco, výchozí látka je ne moc drahá naštěstí
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Pokud chcete neco za atmosferickeho tlaku, navrhuji naformylovat do ortho polohy systemem paraformaldehyd+MgCl2, vytezky v pripade kresolu jsou vynikajici, pak naoxidovat vznikly salicyladehyd pomoci KClO2 + sulfamove kyseliny ve vodnem acetonitrilu

http://www.orgsyn.org/Content/pdfs/procedures/v82p0064.pdf

5-chlorofuroic acid | Org Prep Daily
    https://orgprepdaily.wordpress.com/2007/05/16/5-chlorofuroic-acid/
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    problem s Kolbe-Schmittem je v tom, ze karboxylace a dekarboxylace je zcela reverzibilni za reakcnich podminek, a za normalniho tlaku je rovnovaha posunuta doleva. Musite pracovat v autoklavu. Zvednete to na nejakych 50-100 atmosfer a bude po problemu.
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    jakože ten CO2 uteče z reakční směsi dřív než ho ten fenolát stihne lapit za flígr :)
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    dotaz ke Colbe-Schmitt: má někdo zkušenosti?
    dělala jsem 1 konkrétní syntézu několikrát a nechápu, proč tak kolísá výtěžek (takové rozmezí jsem za celou dobu svý praxe naviděla - 10, 20, 30, 40, 50, ale taky několikrát 0% !!! - výchozí kresol nereaguje)
    představte si, že máte nějaký obecný kresol (nemohu být konkrétní, neveřejný projekt) a chcete COOH v ortho k OH. mícháte přes noc se sodíkem (čerstvé řezy) v xylenu. další den začnete xylen refluxovat (asi 135 °C) a bublat suchý CO2 z bomby. myslíte si, že zde hraje významnou roli i vizkozita média??? (závislá na teplotě, že je třeba výhodný nechat reakční směs o kousek chladnější než reflux)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam