• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    ADAMJ: ja to myslela spis jakoze se bojim toho jidla :)
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    FOSILIE: to ale neni pravda..jane muze mit mnoho variant- janie, jin-jin, jan..cokoliv.to neni o jazyce,ale o kreativite
    DARJUSHKA
    DARJUSHKA --- ---
    PSEUDOINTELLO: On byl přímo z Istanbulu-takže docela z civilizace:-)) Dodneška si pamatuji pár tureckých frází, které mě naučil... A já ho zas učila česky... Strašně ho vždycky rozčilovalo, když jsem se ho ptala na islám a na zvyky kolem něj... Vždycky mi odpovídal v holých větách a bylo mu to nepříjemné. Což mi přišlo dost zvláštní... Ale co do zvyků zdejších, tak se učil velmi rychle, byl přizpůsobivý a spousty věcí chtěl vysvětlit, zajímala ho zdejší kultura... Bylo mu líto, že když jsem mu řekla o turecké kávě, tureckém medu, tureckém sedu a "kouká jak Turek od okurek", že v turečtině nic "českého" není (ale mezi námi, není se čemu divit:-))
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    DARJUSHKA: ba, já bych nebrala ani nepoevropštělýho američana. vysvětlovat někomu, že chleba se opravdu může kupovat každý den čerstvý, a že deset minut chůze opravdu není mnoho... ale nevím, jestli to s těma turkama není spíš záležitost jih/sever i v rámci kontinentu. btw, uvažovala jsi o tom, že se budeš učit turecky?
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    DARJUSHKA: jojo, presne tak :) zatim jsem potkala jen jedineho cloveka, co mel nemcinu rad stejne jako ja :) (je to moje byvala spoluzacka z gymplu) vetsina ji uplne bezduvodne nesnasela :)
    DARJUSHKA
    DARJUSHKA --- ---
    FOSILIE: Tak já taky nejsem žádná bárbínka... Byla jsem na měsíční stáži v Německu a on tam dělal koordinátora... Víc bych to nekomentovala:-))
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    DARJUSHKA: Tak tos mě porazila. Kdes proboha k takovýmu přišla? To by mě trampku od kosti asi nechtěl :-(
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    KAI: koukám, že tady těch našich cizinců všechny litujeme...
    KAI
    KAI --- ---
    PROMETHEA: ja ho to nenaucila, on to uz umel :) ne vzdycky to znelo dokonale, ale kdyz to vyslo, bylo to k nerozeznani. mozna i tim ze je napul chorvat, a vubec byl celej takovej chytrej a sikovnej az hruza ;)
    DARJUSHKA
    DARJUSHKA --- ---
    FOSILIE: On byl nádhernej /teda ještě stále je/ :-)) Ale jak říkám-poučila jsem se a ačkoli byl jinak dost v pohodě, ten majetnický povahový rys vzhledem k mé osobě mi strašně vadil. Teď jsem ve vztahu s neméně nádherným Čechem, který se nebojí ničeho nového, baví ho cestovat (jako mě) a domluví se dost dobře anglicky, takže toto taky není k zahození:-)) Taky jsem měla velmi krátkou zkušenost s jedním Němcem, ale ten mě velmi odradil svojí přepečlivostí-uznávám, byl dost extrém, takže to nelze vztahovat na veškerou německou mužskou populaci-ale stejně: vozil si s sebou kosmetický kufřík (pěsticí krémy, manikúrní nůžtičky, takovou zvláštní žiletku na zastřihávání vousů a licousů, parfém a (!) tónovací krém pro mužskou pleť+korektor pro kruhy pod očima-schválně jsem si to všechno prohlédla:-)) a pak taky s sebou vozil tři čtyři ramínka... hystericky si na ně věšel své košile, aby se mu nedejbože nezmačkaly a on za všech okolností vypadal reprezentativně:-)) Když tak nad tím přemýšlím, tak to byl narcis par excellence:-)) Muže, který má víc kosmetiky, než vy, raději nebrat, milé dámy:-))
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    DARJUSHKA: Já bych teda muslima nemohla. Ne, že by se mi nelíbili, některý jsou docela sympatický :-) ale nevěřila bych mu. Asi to mám z těch historek o muslimech co si našli v Evropě holku a pak si ji přivezli domů a už se odtamtud nedostala.
    DARJUSHKA
    DARJUSHKA --- ---
    PROMETHEA: slova z NJ: puntík, sígr, štelovat, blinkr,... :-)) Jinak teda abych zas nebyla OT, tak maminka původem z Ukrajiny, ale studovala ruský gympl i vejšku, kde se právě seznámila s tatínkem... Babička ač Ukrajinka, tak mluví rusky, takže mě naučila ruštinu... Ale dost hovorovou, mezi námi... Občas je to oříšek, když promluvím a Rus na mě vytřeští oči, že tohle slovo už dlouho nikde neslyšel:-))
    PSEUDOINTELLO: jinak sice část Turecka patří do Evropy, ale stejně mentalita dost jiná... ten "můj" Turek na mě začal být po chvilce dost majetnický a začal řešit to, že mám kratší sukni, že bych se neměla tolik odhalovat... A to nebyl orthodoxní muslim. Chtěla bych tedy vidět ty, kteří jsou do víry zakousnutí opravdu:-)) Jako ve vztahu s cizincem je to o velkém množství kompromisů. A konvertovat k islámu v životě nehodlám. Takže nakonec jsem ráda za toho Čecha-člověk alespoň do poměrně vysoké míry ví, co od něj čekat:-))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    vlastně jsem zjistila, že miluju, když cizinci mluvěj česky :)
    (třeba doteď se směju, jak česky reagoval, když jsem ze srandy předstírala, že plivnu do drahýho kabrioletu:"ty seš teda fakt anarchista" :DD
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FOSILIE: štyrycetštyry zní docela dělnicky =)
    nejlepší bylo když na mě v obchodě v Praze vždycky zavelel: "deme" (zní to jak rozkaz, a všichni vždycky hrozně vejrali :DD
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    Třicet tři a čtyřicet čtyři. to je holt voříšek. Ale říct štyrysetštyrý už dovede :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KAI: nevěřim, že říkal ř...já bych to musela slyšet na vlastní uši ..jak dlouho jste to trénovali? :)
    KAI
    KAI --- ---
    PROMETHEA: uměl právěže :) občas se mu povedlo i čtyři :) ale netrénoval to se mnou poprvé.

FOSILIE: co máš z toho, já byla Katerína nebo Katarína. Na Katku ani Kači jsem je nepřeučila, pár na Kate, ale to už mi víc sedí jen Kat teda.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ANGUA: O odmitnuti vecere ani nemluv! Prave se vzpamatovavam z odmitnuti vecere jednou Italkou :-)).
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    Book!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FOSILIE: to je fakt...
    ja tady o kamarádce řeknu Hanka...a všichni říkaj: kdo, kdo??? a pak musím říct Hana, a to už všichni vědí =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam