• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    ADAMJ: ja to myslela spis jakoze se bojim toho jidla :)
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ANGUA: O odmitnuti vecere ani nemluv! Prave se vzpamatovavam z odmitnuti vecere jednou Italkou :-)).
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    Book!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FOSILIE: to je fakt...
    ja tady o kamarádce řeknu Hanka...a všichni říkaj: kdo, kdo??? a pak musím říct Hana, a to už všichni vědí =)
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    PROMETHEA: Mě tady v Anglii tak dlouho řikali Katešína, až sem rezignovala a říkajími Kate. Trochu mě to mrzí, je to jako bych ztratila něco speciálního, ale bohužel musim říct z mý zkušenosti, že angličani jsou na jazyky děsně líný. Taky když jsem tomu svýmu dala na výběr několikero variant mýho jména (Katka, Kačka, Káťa, Káča atd..) tak se akorát podivil, proč mám tolik jmen. to mě taky na angličtině mrzí, že mají prostě jedno jméno. Jane bude navždy jen Jane. Trochu nuda.
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    PROMETHEA: .)) asi tak :)
    ja sme se treba divila jak francouzum-vubec nevim proc- prijde tezky rict mi natalko, tak mi zacli rikat talko :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PSEUDOINTELLO: můj soukromej výzkum po evropě tvrdí opak, ale ráda si někdy poslechnu čisté ř od cizince :)
    ANGUA: no jo, bydlela jsem s italkou, a už jsem se naučila, že když jí něco nerozumim, jenom si přimyslim "h" na začátek a fungovalo to :DD
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    PSEUDOINTELLO: jak kamoska francouzska furt nakamoscinyho psa
    aj ejt ju aj ejt ju :) a nez nam doslo zeje to hate tak to trvalo asi pul hodiny :DD
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    PROMETHEA: co já vím, tak nikomu z mejch česky se učících známejch ř problémy nedělá. pokud jim učitelka neřekne, že to je těžká hláska, přijde jim to stejný jako všechno ostatní. konkrétně francouzi maj spíš problém s CH a s těma našima příšernejma shlukama souhlásek.
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    PSEUDOINTELLO: tohle je na toho sveda:) a prijde mi ze tam sou sichni ok :) stejne jako danove:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KAI: Kateřino :DD a to uměl i to "ř"?!! (to nikdo z cizinců přeci neumí..:-O?
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    ANGUA: ještě je třeba zjistit, jak maj tyhle věci kulturně daný. aby tě pak jednou nepřekvapilo, že sice těhlech otázek snesl dvě stovky, ale při dvě stě první ti udělá něco ošklivýho bambusem. (hrát si se stereotypy, to je další z výhod mezinárodního vztahu!)
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    KAI: tohle ted a snim mam taky, ale aspon diky tomu jak je klidas tak ho nerozhazovali otazky typu: co se deje? jak to myslis? neni ti neco ? jeneco spatne ? :) a tak :))
    KAI
    KAI --- ---
    PROMETHEA: to je presny, jak ten druhej zna par drobnosti (pocem, pribinacek), je to hnedka trochu jiny. vztah jsem sice nemela, jen maly pidiromanek s rakusakem, jeho maminka byla chorvatka a ma par ceskych kamosu, takze kdyz jsem neco nevedela anglicky, zvolal "cesky!" a vzdycky mi pak rozumel. znal naky vecernicky, karlovy vary, prahu, sladkou jesenku a volal na me kateřino :))

ANGUA: a tohle taky potvrzuju ;) ale priznavam, ze jim uplne nerozumim, na me jsou docela uzavreni a ja nekdy nevim, co si mam myslet
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    FOSILIE: tak to znám, ségra si v létě bere angličana a vzhledem k tomu, že žijí tam, většinu papírování a vyřizování obstaráváme my s mamkou..je to mazec :)
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    to je jasne...

kdyz teda navazu na tema vztahu, me by asi trochu vadilo, kdyby ten druhy byl naprosto nepoliben moji kulturou. Prijde mi takovy unavujici nekomu vysvetlovat vtipy a tak, filmy... nakonec jeden stejne asimiluje a podda se te druhe kulture, nebo se mylim? :) Prijde mi, ze zalezi na tom, v jake zemi jste - a ta pak bude kulturne ve vztahu dominatni, kdyz teda pominu treba muslimstvi
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EWOKK: to je asi na jinou diskuzi..:/
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    PROMETHEA: no ucila jsem se ji, ale uz toho moc dnes neumim) mam trochu k boerum odpor)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EWOKK: taky dobrý =) a umíš i "afrikánštinu" nebo jak se to řekne česky? =)
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    ju dobrej klub)

moje maminka je ruska, otec cech, ale celou zakladni skolu jsem stravila v J.A.R - takze s mamou mluvim prevazne ted rusky, kdyz se hadame tak cesky, s brachou mluvim anglicky, nekdy cesky..vztahy jsem mela vzdy ceske..a obcas nad tim premyslim ze by bylo fajn mit cizince :))) ale jenom kvuli tomu jazyku :D

obcas premyslim nad tim, ze bych chtela aby moje deti vyrustali ve vicejazycnem prostredi jako ja...ale neni to vzdy jednoduche)
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    PSEUDOINTELLO: Me to na nem prave hrozne bavi, je starsi o dost a hodne zcestovalej, strasne moc toho zazil a kazdej rozhovor s nim mi da neco novyho.. coz se mi stava vazne malokdy...
    akorat mam dycky neodbytnej pocit, ze musim odmitnout pozvani na veceri :))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam