• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANGUA: :DDD
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    PROMETHEA: american uricte :D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADAMJ: kamarád je Čech?
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    PROMETHEA: Muj kamarad rad rika, ze jsme Nemci, co mluvej Cesky :-).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PSEUDOINTELLO: tje fakt...staci trocha zajmu
    ...ja mam stesti, ze "ten muj" stravil dva roky v praze, a jak sam rika, bylo to pro nej prvni setkani s "vychodem", a totalne ho to dostalo, az zustal ty dva roky..:)
    takze takovy "ty drobnosti" vysvetlovat nemusim..a naopak ted zjistujeme, jak jsou si cesi a nemci v docela dost vecech podobny :)
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    JACQUES157: s těma malejma dětma je to legrace. znám jeden francouzsko-německej pár, jejich synovi byly asi 3, máma na něj mluvila jenom francouzsky, on samozřejmě všemu rozuměl, ale od dětí na pískovišti byl zvyklej, že se mluví jenom německy. měli na něj takovou fintu: "dám ti autíčko, ale až to řekneš francouzsky!" většinou to zafungovalo: chlapeček se na 98% vzteky rozbrečel.

jinak s tím, že si cizinci neumí přestavit dobu před 89, je to podle mě spíš otázka vzdělání a zájmu. jednou jsem se snažila svého francouze ohromit tím, že tu nebyl toaletní papír, on sice poslouchal, ale pak povídá: "to samozřejmě vím, to je známá věc." pokud se o to někdo zajímá, tak se podívá na pár filmů, přečte si několik knih a je mu to stejně jasný jako dnešním dětem, který rodiče nestrašej komunistama od rána do večera. stačí chtít.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    JACQUES157: Jo, lidi si Ceskoslovensko <1989 opravdu neumi moc dobre predstavit. A ty, co jo, tak zase maji problemy prijmout skutecnost, ze to ted uz v CR tak vubec nevypada (teda ... na vetsine mist). Jeste v roce 2001 pri sledovani 9/11 se me v UK jeden Anglican zeptal, jestli bych mel v CR pristup k aktualnimu zpravodajstvi :-)
    JACQUES157
    JACQUES157 --- ---
    moje teta (původem ze severní Moravy) studovala v Německu, teď má německýho manžela a dvě děti a myslím, že jsou spolu opravdu šťastní. Vtipný je, že děti jsou vychovávaný "dvojjazyčně" takže rozumí jak česky tak německy, ale jsou ještě malý na to aby rozeznali ten rozdíl:) takže se stává že větu skládají tak, jak zrovna znají slovíčka. "Mama ich möchte vajíčko" a tak :) milujou český dětský seriály.. pat a mat, krteček, klasiky..

další zajímavá věc, prej už se snažila manželovi stokrát vysvětlovat jak to tu vypadalo před rokem '89, ale on to pořád pořádně nechápe:) žil sice hluboko v západním německu, ale přesto.. to jsou prostě ty drobný rozdíly:)
    PASHWAKA
    PASHWAKA --- ---
    PROMETHEA: ve svajcu znaj i tri orisky pro popelku
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    PROMETHEA: // OT: Nemeckou Lucii jsem jednou videl. Tu pasaz, kde ty potvurky pisou na zrcadlo vzkazy a kde se chlubej, ze to umi napsat i nemecky, sestrihali, takze to pisou jenom nemecky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    YARMIL: no to je super! taky ti přijde roztomilý, když mluví česky? a nebo to jenom ten můj se u toho tváří tak k sežrání..:)
    YARMIL: no krteček se snad exportoval všude - je to nejoblíbenější komix maďarů, pak znaj Boba a Bobka, Němci znaj Nemocnici na kraji města, Lucie postrach ulice, Popelku...
    (a krtečka předvedeš jednoduše jak hrabe, a řekneš, že je to malý slepý černý zvíře pod zemí :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    na vztahy na dálku jsem tu objevila spešl diskuzi [ vztahy na dálku - zkusenosti, vyhody, nevyhody, uskali a krasy ]
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    PASHWAKA
    PASHWAKA --- ---
    PSEUDOINTELLO: no kdyz sme spolu bydleli v cechach atp., tak nebyl problem s tim, ze by nebyl dostatek vlastniho casu a pohodli., spis prave ted kdyz jeden prijede za druhym, tak je to jak exploze., protoze clovek uplne vypadne z normalniho rezimu, nic za tu dobu neudela atp., takze je to dost nahoru dolu., a ze "musi vsechno klapat" je podle me nesmysl., to pak presne zijes s nekym jinym...
    me to nevyhovuje hlavne proto, ze jak rikas, neziju ani tady ani tam, ale na pruseciku, chci s tim clovekem sdilet i obycejny veci a ne jen ty vrcholky, ktery zpusobuje ta natesenost. kdyz tam trebas prijedu jen na tri dny, tak z toho mam vyslovene sok, protoze nez se rozkoukam, tak uz zase jedu domu., prave tim, ze nemam pocit, ze bychom se navzajem zatim kdy omezovali, me o to vic ta dalka vadi., ale uz to bude jen na chvili {jojo., . :D clovek pak zacne cas vnimat trochu jinak}
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    ASJA: tak tuhle zkušenost můžu potvrdit ze své vlastní. Pobyt v cizině kdy člověk stojí sám na vlastních nohách bez pomoci to člověka změní. Je v něm "víc" a pak většinou chce "víc" i po partnerovi. Ale to nejen ve vztahu k partnerovi, ale vůbec k přátelům a známým (teda těm usedlým) Sem jim povídala o cestování po světě ale ne u kažýho jsem pochodila. Místo abych jim "otevřela oči" tím jak je to po světě hezký, a že by taky měli zkusit někam vyjet, sem se spíš dostala do situace, když jsem přijela na dovču do čech, tak jsem byla úplně out a trvalo mi pár dní, než jsem zase přeladila na starou notu. A cejtila jsem rezervovanot až možná trochu závit...
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    ANGUA: to bych si myslela, že je čtvrtá ze třech opiček! nevidim, neslyšim, nemluvim, nemůžu!
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    PSEUDOINTELLO: zaslepim si oci a ukazu na kalhoty ne?:DDDD
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    YARMIL: jo jo, o krtečkovi mi jedna číňanka taky už vyprávěla! a dokázala to mimochodem vyslovit líp než jakejkoliv cizinec, kterýho jsem potkala po ní. (akorát to byl trochu mazec, když mi to vysvětlovala, protože jsme výraz pro krtka ani jedna francouzsky neuměly a ona snad nemluvila anglicky nebo co... a znázorni krtečka bez tužky a papíru!)
    YARMIL
    YARMIL --- ---
    PSEUDOINTELLO: ja jsem treba byla dost prekvapena, jak jsme si blizke z mou cinskou kamaradkou Shuo. Krome toho, ze jsme stejne stare, jsme taky zjistily, ze nase oblibena pohadka pred spanim , kdyz jsme byly male, byl Krtecek. Pry byl v Cine dost oblibeny a davali ho detem jako vecernicka.
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    PASHWAKA: já mám na dálku vztah už druhý, oba dva dlouhodobé, a je to super. mám dost vlastního prostoru a pohodlí, klid na práci/učení, jsem paní svýho času. na každou návštěvu se hrozně těším a víc si partnera užívám. a v neposlední řadě si nemusím holit nohy.
    na druhou stranu - tahle sinusoida mi dělá trochu problém. tejden se těším, až přijede, pak musí všechno tři dny perfektně klapat a nakonec jsem tejden smutná, že je pryč a že za ním pojedu zas až za dlouho. taky mám trochu problém s tím, že občas mám pocit, že se můj opravdovej život neodehrává tam, kde právě jsem, ale tam kde je on. podobně to měla jedna kamarádka, která byla v německu na erasmu. každý víkend letěla buď ona domů za ním, nebo on do německa, takže si dala školu za pondělí až středa. čtvrtek, pátek dělala o sto šest úkoly a v pátek večer teprve ožívala. ze svého kolejního pokoje takřka nevyšla a novou zemi ani přátele nepoznala. na druhou stranu - jsou spolu a mají se rádi. zřejmě i trochu záleží na tom, co chceš obětovat.
    s bývalým jsme se vídali taky jednou za 6 týdnů a byl to opravdu nátěr. to je prostě málo. teď se snažíme udržovat rytmus 14 dní od sebe, pár dní spolu - 14 dní od sebe a mně to tak vyhovuje, on je v čechách, já ve francii, to je taky jen pár stovek žlutým autobusem nebo letadlem. není to novej zéland.

tak celkově mi přijde, že nezáleží na tom, jestli jsou ti dva každej z jiný země, ani na tom, jestli spolu žijou v jednom městě, ale v důsledku jenom na tom, jestli jim ten druhej za to stojí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam