• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FOSILIE: to fakt asi zalezi na kazdym, jak bude mluvit se svym ditetem...ale treba myslim, ze by nebyl problem se bavit ve trech..s manzelem anglicky, manzel s ditetem anglicky a ty s ditetem nekdy cesky, nekdy anglicky...a manzel se nechce ucit cesky? =)
    a to pozapominani jazyka je bezna zalezitost, ale imho chvilkova..jakoze si nevybavujes naky slovicka a tak, ale obecne se to podle me proste zapomenout neda (mozna tak za 60 let bez kontaktu s mateřštinou..)
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    PROMETHEA: To já bych zase řekla že bych s tim možná měla problém- sem si totiž všimla, že po dvou letech v anglii lehce začínám češtinu pozapomínat. Né nějak masivně, ale třeba když přijedu do čech, tak si na nějaký slovíčka nemůžu hned vzpomenout. Třeba tuhle jsem řekla, že jsem "busy" a za boha jsem si nemohla vzpomenout, že je to "zaneprázdněná". A taky když jsem tam, tak jsem tak naladěná na přijímání a vysílání informací v angličtině a sama pro sebe si mnohokrát povídám taky anglicky, tak zase aby v tom to dítě pak nemělo guláš... To bych musela bejt důsledná. Taky si neumim představit, že bysme se tři bavili dohromady, já s dítětem česky a táta s nim anglicky v jednu chvíli, to bude trochu chaos, zvlášt když manžel česky neumí..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KAI: přesně tak!! nedokážu si představit, že na svoje dítě mluvim jinak než česky...mateřskej jazyk je totiž velmi emoční záležitost ...

ARALKA: taky dobrý =) a trochu komplikovaný se zorientovat =)
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    BAARKA: mluvit cizím jazykem je prevence, protože se musíš snažit, ale když je to tvůj rodnej, tak to asi nefunguje... :)
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    BAARKA: Hezká pověra, ale tak to není ;)
    KAI
    KAI --- ---
    KALLA: taky si myslim ze se toho nemusis bat. kdyz to deckam budete odmala podavat jako normalni prirozenou hotovou vec, ani jim to neprijde. a ad cestina - osobne si nedokazu predstavit, ze bych s vlastnim ditetem mluvila jinak, nez svoji materstinou. i kdyby tak melo mluvit jen se mnou, cesky ho naucim.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: to jo, taky zavidim..

jinak jsem btw slysela, že bilngvni lidi nidky nedostanou alsheimere, např..

má to spustu výhod:)))
    ARALKA
    ARALKA --- ---
    Tak jsem si vsechno pekne procetla, a tedka uz se taky vyjadrim:)
    Osobne jsem ceska, a pritel je narozeny v cechach - rodice a on v mladi zili dlouhou dobu pred revoluci a po v italii, coz je hodne poznamenalo. Jsou velice necesti. Muj prvni vazny vztah byl s cechoamericanem, a problemy tam nebyli, potom ale odjel, a ja se necitila na to jet s nim. Kdyz mi muj nynejsi pritel oznamil ze jede do Australie, uz jsem nechtela dalsiho ztratit, a prerusila jsem skolu a jeli jsme spolu. Jsme spolu dva roky, a je to neuveritelny cholerik.

Jinak moje maminka je provdana za madara, jeji sestra za tunisana - v obou rodinach se mluvi cesky (on studoval stavarnu v cechach) ikdyz v te exotictejsi se jesete donedavna hadalo francouzsky. Na prcka se bude mluvit cesky, arabsky, i francouzsky. Na moji segru se mluvi jen cesky.

Zajimave mi prijde i treba pratelstvi nebo pracovni vztahy s mimoevropany
    /pokud to neni moc OT/
    v podstate sem se svym kolegou /IND/ travila mnohem vic casu nez s pritelem, a obcas to byli teda perlicky. V jejich materstine se zasadne nepouzivaji slova jako prosim nebo dekuji, vse se vyjadruje intonaci, ktera samozrejme v cizinecke anglictine neni znat. Jinak ja se tedka pres anglictinu ucim zaklady punjabi, a oni zvatlaji cesky.
    ale spis se snazime najit slova ktere zni stejne v obou jazycich a maji odlisne vyznamy.
    Napr. horky - anything else...
    (omlouvam se, taky nemam ceskou klavesnici)
    jinak bydlime s partou bangladesanu, a to jsou teda zazitky. V zemi kde pracovni sila stoji tusim kolem 2 dolaru denne, se opravdu zadne domaci praci nepriuci. Tzn, ze kluci nejsou schopni pro me zakladnich veci (pouzivat pecici troubu, zapnout pracku, umivat po sobe zachod...Je opravdu zajimave je pozorovat pri vareni) Proste na to vzdycky meli lidi.

Jinak kolem mne je mnoho asijsko-jihoamerickych paru, ale vetsinou je asiatkou slecna, jeste jsem nevidela euroamerickou rasu v zastupci zeny s asijskym protejskem.

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: nojo, ale to je komplikace zpusobena zdravotnimi problemy, zeo?
    myslim, ze az se ji to spravi, bude zas šprechtit vsemi jazyky..
    (i ja osobne tem dvoj-a vice jazycnejm detem tak zavidim...maji o spoustu prace min..)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: to jo moje setsrenice je napriklad, cesko francouzska od taty a italko svýcarka od mámy - takze se bezne v rodine mluví česky, fr., nemecky a italsky..

krome italstiny rozumi celkem vsemu, akorat u ni byl problem, že mela problemy se sluchem..tak se na to na rok a pul muselo stopnout a mluvit se jen jednim..

ted zacina znovu..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KALLA: ty delas, jako byses nikdy nesetkala s clovekem, kterej odmala umi vic jazyku....omg...pak by ti bylo jasny, ze nikdy to problem neni..a 4 jazyky? proč ne?
    proste se jednoznacne shodnem, ze pro deti je to (jak rika ASJA) nejlepsi darek, kterej jim muzeme dat...

CERVIK: to je super!!! (a uz zacina mluvit? zajimalo by me, v jakym jazyce rekne svoje prvni slovicko :)
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    KALLA: deti prave si v tom udelaj poradek daleko snaz nez my dospeli,
    detskej mozek vstrebava vedomosti a zkusenosti xkrat rychlejc,
    jenom to blby chozeni, to je hromada prace, kdyz si clovek uvedomi, ze zacina z cisty vody
    KALLA
    KALLA --- ---
    KEMENTARI: no ja se prave furt bojim aby v tom nemely deti zmatek ale snad ne:))
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KALLA: Proč by to nešlo? Mozek v tohle není nijak omezený.
    KALLA
    KALLA --- ---
    CERVIK: takze myslis ze to jde 4 jazyky jo??
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    nas prcek bude umet cesky, francousky, susu a ja do nej nacpu este anglictinu
    kdyz uz, tak uz zejo ;)
    VLADANA
    VLADANA --- ---
    Kamaradka ma sestricku, ktere jsou ctyri. Maminka ceska, tatinek holandan. Mluvi krasne obema jazyky a do toho zna i dost z Anglictiny, protoze kdyz jsou v cechach, tak se s holandanem vsichni bavi vetsinou anglicky.
    Super.
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    kolik jazyku znas...
    KALLA
    KALLA --- ---
    ASJA: ja si taky myslim ze je to ohromna vyhoda i kdyz treba nejaky jazyk nebude ovladat perfektne ale bude rozumet a bude se umet vyjadrit to je velky plus a v dnesni dobe je to hodne tezky kdyz umis jen jeden jazyk, jako kdyz je to anglictina tak je to v pohode ale jenom s cestinou se asi ve svete neuplatnis
    ASJA
    ASJA --- ---
    moje petileta segra mluvi doma rusky a ve skolce cesky naprosto bez problemu, a to ani neni ze smisene rodiny, jen se narodila rusum v cechach. byt bilingvni je hrozna vyhoda, pokud tenhle darek muzete dat svym detem, nevahejte!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam