• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    SUNRISE: Vy na to jdete vědecky, no. ;)
    KALLA
    KALLA --- ---
    no my jsme taky resili jmena a teda uz ted i kdyz zatim jen planujeme mimco do budoucna se nemuzeme schodnout, takze to asi udelame tak ze prvni mimco bude vybirat on a druhy ja:)))tak snad na me vyjde kluk aby to byl Nathanael:)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    KEMENTARI: Hana není špatná, ale trochu nás odrazuje fakt, že je to to první, co člověka napadne... Kamarádi (čech a japonka) zas mají holčičku Karen a teď nově chlapečka Saimona :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    SUNRISE: Můj kamarád má za ženu Japonku a jejich dcera se jmenuje Hana. To mi připadá hezké a pěkně vybrané - teď žijí v Japonsku, ale jako Hanička se uchytí i v Čechách. :)
    JENDAAAK
    JENDAAAK --- ---
    PROMETHEA: Japonsky bohuzel, prestoze se ucim, neumim. Prakticky umim jen to nezakladnejsi a nejjednodusi.. a nadavky:)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    KALLA: Teď jsme v čechách, protože musím konečně dostudovat ;-) ale pak asi pojedeme na nějakou dobu do Japonska...
    Pro holku jsme vymysleli Noemi, to zní přijatelně v obou jazycích.
    KALLA
    KALLA --- ---
    SUNRISE: a kde zijete?a nahod ty jmena:)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    hehe, dobrý zmatení jazyků, já mám muže Japonce, ale doma mluvíme jen Japonsky... a až budou děti, tak se uvidí, zatím jsme řešili jenom potenciální jména ;-)
    KALLA
    KALLA --- ---
    PROMETHEA: ja tusim ze spis ona nadava japonsky a on odpovida v cestine:)))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    JENDAAAK: ty umis japonsky?! to teda klobouk dolu!!
    a kde jste se potkali? v evrope? v asii? v americe? =)
    JENDAAAK
    JENDAAAK --- ---
    Mno, tak to ja mam pritelku japonku.. mluvime spolu anglicky, hadame se a nadavame cesko anglicko japonsky.. Deti, kdyby naky byli tak bych chtel aby mluvili anglicky, ale i cesky a japonsky, myslim ze prestoze to asi nebude uplne jednoduchy, tak do zivota se jim to urcite bude hodit ...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    dík:)))máme už kočky,ale ty vyrůstali jen s Drahym,tak holt nećhci vychovat cvoka:))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    nojo, doted se tu resily jen deti =)
    povely jsou asi lepsi v jednom jazyku (ale kdyz jsem treba anglickejm psum rikala "sedni", tak rozumeli (ale asi jde taky o gesta, ton hlasu..apod)
    a "normalne" bych na nej mluvila jak chcete asi...spis fakt jde o ten ton reci
    ucit mluvit ho asi nebudete :D

kdyztak se zeptej v diskuzi pejskaru
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    zdravim,
    chci se poptat. od soboty budeme mit doma stenatko a resime jak jazykove na nej. Drahej prosazuje AG,coz chapu a zakladni povely u nej budou v AG,ale co takova ta normos / nepovelova komunikace.... nemate nekdo zkusenost?
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    ADAMM: Adame, tak já jsem odpověděla nějak všeobecně, je to poslední zápis akoukám, že to šlo všem...No je vidět, že jsem tu nová:)
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    Ahoj, no já taky nechápu, když se přítel zeptá: "A jaké "ch"? Jako aHoj? (Protože u aHoj ví, jaké "ch" se píše...:))) Jinak akcent ještě má, je tady teprve necelý rok a nikdy předtím nebyl v ČR, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet...:) Takže ty také ovládáš polštinu, tak? :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ILLUZE: To mě teď ve škole (polonistika) likvidují těmihle otázkami taky. Jenže z druhé strany. :D
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ADAMM: mamina je také Polka, žije tu 35 let a stejně ten přízvuk má pořád ;-)
    a dostává mě otázkami, kde "se píše ch a kde h" a kde "ř a ž"...

QASHQAI: jj... naši nápodobně... "kochanie... koteczku... pupusz"... tohle mi moc chybí slyšet...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    QASHQAI: pěkné - a jaké vidíš nejhorší "nešvary", když se učí polák češtinu? můj táta je polák, ale podle mě už to nejde vůbec poznat - a tím, že žije desítky let v brně, tak chytil i solidně hantec a ani nemluví kratce jak ostraváci... právě jediná věc, co zbyla, je někdy vyslované "ch", kde by patřilo "h"...
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    Můj přítel je Polák, ale odjakživa mluvíme já česky a on nejprve polsky, trochu česky a teď už dobře česky :) Učí se stále a jde mu to. Příjde mi to děsně roztomilý, jak s polským přízvukem říká "serdíčko moje" :) Já mu někdy ze srandy říkám " ty moj kochany"...Některým slovům říkáme pouze polsky, jako přitulanki (to jsou objetí, muchlanda : ), baráškovat (sexovat...) Jelikože polštinu miluju, vůbec by mi nevadilo, kdyby mluvil polsky pořád, ale to bohužel nejde, chce tu se mnou žít, tak musí ČJ pilovat. Eto vsjo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam