• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    btw..ted jsem mela docela krusnou navstevu v nemecku na silvestra...moje chyba byla, ze jsem uz na zacatku rekla, ze rozumim tak 70% (coz je sice pravda, ale kdyz je tech 30% zrovna to, co dotvari smysl, je mi to vlastne k nicemu)..takze jsem celou silvestrovskou veceri prosedela pojidajic raclette a mlcela jsem, a snazila se napinat usi a chytit o cem se bavej...a kdyz uz jsem porozumela, stejne jsem nic nemohla rict, pac nez bych to vykoktala...hrozny!!normalne jsem hrozne upovidana, takze me to mucilo o to vic...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VITEKK: a co znamena "vyprasol"? jde to vysvetlit v cestine? :)

tak vitej!
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    ona je francouzska ja cech, bavime se anglicky... Docela nam to de i kdyz mame mezery, tak si moc dobre rozumime, je pravda ze obcas se o necem bavime a v pulce tema zahodime, protoze se to neda nijak rozumne prelozit s nasimi znalostmi Aj. Napriklad sem se ji marne snazil o silvestra prelozit co znamena napis "Vyprasol" na pokoji kamaradu..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LIZA2404: no jasne, ze to neni neresitelny..jen je to otazka dohod, kompromisu, vyhlidek do budoucna....:)
    ale dik za podporu :)
    HROSIKOVEC007
    HROSIKOVEC007 --- ---
    ARALKA: Sofie je krasny jemno! zkusim navrhnout!! rikas ze proslo v arabsky casti rodiny :) ? budu tim argumentovat. fakt se mi moc libi. zatim mame naprosto bez preferenci navrhy na Miriam,Sarah,Sonia,Nadia a Dzamila (po babicce) ale Sofie se mi mozna libi nejvic! dik!
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    PROMETHEA: Nepřipadá mi to neřešitelný - teda, jedině v případě, že chce skutečně založit vlastní arch. kancl a jet sám na sebe - mám známého Skota, který češtinu láme hrozným způsobem, pracuje v zahraniční architektonické firmě, která má kancl v Praze, nedělá žádnou podřadnou práci a vydělá si plat na západoevropský úrovni.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ARALKA: to jo!!sofie je krasny jmeno!!
    ARALKA
    ARALKA --- ---
    krasne arabsko ceske jmeno ma ted moje cerstve narozena sestrenice / Sofie
    myslim ze v te Italii by to taky proslo
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: me to prechylovani vadi i u znamejch osobnosti
    tina turnerova, margaret thatcherová....Condoleeza Riciová.....
    v tv a novinach se to objevuje docela casto
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    CROSS: po me
    CROSS
    CROSS --- ---
    CERVIK: a příjmení dětí?
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    :), mys me tohle neresili, manzelka si nechala svoje prijmeni a ja svoje,
    osobne sem ale proti prechylovani cizich prijmeni
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    je jasny, kdyz mas porad svoje cesky nechas ho ve tvaru v jakym je, tudiz ja bych ty cizi prijmeni neprechylovala - prijde mi to neprirozeny, a asi je fuk, jak se na to budou tvarit ostatni...

FOSILIE: ve chvili nutnosti (svatby) bych to asi psala s tou pomlckou - at uz budem v cechach nebo ne
    (ja zas mam problem s háčkama v prijmeni, takze bych to psala asi bez hacku (i kvuli klavesnicim :)
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    NOWHERE: No to asi bude záležte na tom kde budete žít. Moje příjmení se nepřechyluje, páč žijem v GB a je s tim tak míň problémů. Kdybysme ale žili v Čechách tak bych asi volila Nováková - Black :-)
    NOWHERE
    NOWHERE --- ---
    kdyz jsme u prijmeni (nevim, jestli uz tu na tohle tema neco probehlo) co si myslite o ceskem prechylovani? Osobne bych nechtela, aby mi bylo rikano pani Blackova (radeji pomlcim o toz zduraznenem "C" :-) nebo nedejboze Moreauova a jine zhovadilosti.
    Na druhou stranu jsem uz kolikrat slysela usklebky nad neprechylenym prijmenim - cosi o hrani si na zajimavou a tak podobne. Mavla bych nad tim rukou, ale rekla bych, ze je to pomerne rozsireny nahled od nas - kratkozrakych Cechacku...
    Ne, ze bych tenhle problem resila, ale jen tak pro zajimavost
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    V Japonsku si zase říkají příjmením třeba i spolužáci navzájem... můj muž oslovuje svého kamaráda ze střední zásadně příjmením, což se mi zdá hodně divný, ale je to tak u nich normální.
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    Jo to tady v GB si tky všichni tykaj, protožet vykání ani neznaj :-) Já sem se na začátku taky furt představovala i příjmením a dost rychle jsem toho nechala. Stejně tak jsem rezignovala na Kateřinu, tak je ze mně Kate, jenže tady je Kate každá druhá holka, tak jsem se to potom snažila "změnit" na Katka, ale už si to chudáci tak zafixovali, že to nešlo.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    Vubec my to prijimeni nejak divne pouzivame, ted jsem videla nevim kde to bylo asi nekde v reality show, holka se predstavovala prijimenim svoji tchyni, to mi prislo desne uchylny, mame to tak divne zakoreneny uz ze skoly kde na nas casto volali prijmenim.. Nevim ,me to vzdycky prislo ponizujici.
    Ale tady ve Spanelsku jedine krestni a vsude a tyka si taky kazdej, v obchode, u doktora, vsude.
    CROSS
    CROSS --- ---
    SUNRISE: hh to znám, i když z bližšího zahraničí. I když se každý domáhá příjmení, když zazní, a v něm ř a ž a pod., rádi mi všichni říkají křestním.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Jo, příjmení... já se v Japonsku vždycky radši představovala křestním, protože moje české příjmení je pro Japonce dosti nesrozumitelné... když po mně někdo chtěl mermomocí to příjmení a já mu ho řekla, tak většinou udělal jen eh??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam