• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    SASH
    SASH --- ---
    CROSS: já s ptelem mluvím jeho mateřštinou (angličtina) a docela se divím že se nesměje mýmu přízvuku a překlepům..když on se snaží něco vyplodit česky, dostávám občas ztáchvaty smíchu.)))
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    PROMETHEA: vyprasol praveze poradne asi prelozit ani nejde, je to jen jakoze "neco co te vyprasi" .. no vzdal sem to :o)

PROMETHEA: jojo s tim mam taky potiz, ja francouzsky docela neco i reknu, jako ze se umim vyjadrit, ale naprosto nerozumim kdyz mi nekdo neco francouzsky rika, vzdycky stihnu tak dve slova, jenze vsichni maj pocit, ze kdyz mluvim, tak musim i rozumnet..

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: presny!
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: jeden náš profesor říkal - nikdy nemluvte s cizincem jeho mateřštinou. Ať se snažíte sebelíp, vžycky vypadáte legračně. A dodal bych - očekávání těch cizinců se pak dramaticky zvýší.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    btw..ted jsem mela docela krusnou navstevu v nemecku na silvestra...moje chyba byla, ze jsem uz na zacatku rekla, ze rozumim tak 70% (coz je sice pravda, ale kdyz je tech 30% zrovna to, co dotvari smysl, je mi to vlastne k nicemu)..takze jsem celou silvestrovskou veceri prosedela pojidajic raclette a mlcela jsem, a snazila se napinat usi a chytit o cem se bavej...a kdyz uz jsem porozumela, stejne jsem nic nemohla rict, pac nez bych to vykoktala...hrozny!!normalne jsem hrozne upovidana, takze me to mucilo o to vic...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VITEKK: a co znamena "vyprasol"? jde to vysvetlit v cestine? :)

tak vitej!
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    ona je francouzska ja cech, bavime se anglicky... Docela nam to de i kdyz mame mezery, tak si moc dobre rozumime, je pravda ze obcas se o necem bavime a v pulce tema zahodime, protoze se to neda nijak rozumne prelozit s nasimi znalostmi Aj. Napriklad sem se ji marne snazil o silvestra prelozit co znamena napis "Vyprasol" na pokoji kamaradu..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LIZA2404: no jasne, ze to neni neresitelny..jen je to otazka dohod, kompromisu, vyhlidek do budoucna....:)
    ale dik za podporu :)
    HROSIKOVEC007
    HROSIKOVEC007 --- ---
    ARALKA: Sofie je krasny jemno! zkusim navrhnout!! rikas ze proslo v arabsky casti rodiny :) ? budu tim argumentovat. fakt se mi moc libi. zatim mame naprosto bez preferenci navrhy na Miriam,Sarah,Sonia,Nadia a Dzamila (po babicce) ale Sofie se mi mozna libi nejvic! dik!
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    PROMETHEA: Nepřipadá mi to neřešitelný - teda, jedině v případě, že chce skutečně založit vlastní arch. kancl a jet sám na sebe - mám známého Skota, který češtinu láme hrozným způsobem, pracuje v zahraniční architektonické firmě, která má kancl v Praze, nedělá žádnou podřadnou práci a vydělá si plat na západoevropský úrovni.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ARALKA: to jo!!sofie je krasny jmeno!!
    ARALKA
    ARALKA --- ---
    krasne arabsko ceske jmeno ma ted moje cerstve narozena sestrenice / Sofie
    myslim ze v te Italii by to taky proslo
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: me to prechylovani vadi i u znamejch osobnosti
    tina turnerova, margaret thatcherová....Condoleeza Riciová.....
    v tv a novinach se to objevuje docela casto
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    CROSS: po me
    CROSS
    CROSS --- ---
    CERVIK: a příjmení dětí?
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    :), mys me tohle neresili, manzelka si nechala svoje prijmeni a ja svoje,
    osobne sem ale proti prechylovani cizich prijmeni
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    je jasny, kdyz mas porad svoje cesky nechas ho ve tvaru v jakym je, tudiz ja bych ty cizi prijmeni neprechylovala - prijde mi to neprirozeny, a asi je fuk, jak se na to budou tvarit ostatni...

FOSILIE: ve chvili nutnosti (svatby) bych to asi psala s tou pomlckou - at uz budem v cechach nebo ne
    (ja zas mam problem s háčkama v prijmeni, takze bych to psala asi bez hacku (i kvuli klavesnicim :)
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    NOWHERE: No to asi bude záležte na tom kde budete žít. Moje příjmení se nepřechyluje, páč žijem v GB a je s tim tak míň problémů. Kdybysme ale žili v Čechách tak bych asi volila Nováková - Black :-)
    NOWHERE
    NOWHERE --- ---
    kdyz jsme u prijmeni (nevim, jestli uz tu na tohle tema neco probehlo) co si myslite o ceskem prechylovani? Osobne bych nechtela, aby mi bylo rikano pani Blackova (radeji pomlcim o toz zduraznenem "C" :-) nebo nedejboze Moreauova a jine zhovadilosti.
    Na druhou stranu jsem uz kolikrat slysela usklebky nad neprechylenym prijmenim - cosi o hrani si na zajimavou a tak podobne. Mavla bych nad tim rukou, ale rekla bych, ze je to pomerne rozsireny nahled od nas - kratkozrakych Cechacku...
    Ne, ze bych tenhle problem resila, ale jen tak pro zajimavost
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    V Japonsku si zase říkají příjmením třeba i spolužáci navzájem... můj muž oslovuje svého kamaráda ze střední zásadně příjmením, což se mi zdá hodně divný, ale je to tak u nich normální.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam