• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MERCEDES: ta hlaska je dobra :)
    jo, asi nejtezsi je jazykovej rozdil pri imtimnich chvilkach, vlastne pri jakejchkoliv citlivejch situacich - jak rika angua - ty drobny nuance (ktery maj ve vysledku obrovskej vyznam)
    ANGUA: a co delas? ucis cizince cestinu? (ze jsi narazila na tolik cestinychtivejch :)
    MERCEDES
    MERCEDES --- ---
    ANGUA:
    SASH:
    PROMETHEA: vcera jsme to s kolegyni taky probiraly. Ona je Irka a jeji pritel je francouz...Mluvi na stridacku, ale ve vzteku oba svou materstinou.

kdyz ja proste vzdycky si vzpomenu na tohle: [ _JITUSHE_ @ Hlasky pri sexu ... add yours!:) Jen hlášky! ]
    a rikam si, jak je ku* tezky s cizincem zit :)a nemluvit s nim jeho rodnym jazykem mi nepripada jako uspokojujici reseni.
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    ja teda tedka kolem sebe mam vsechny lidi jen cizince.. pritel cizinec, kamaradi cizinci, kamaradky cizinky..a uz z ty jejich cestiny rostu a hlavne zacinam i ja rikat hrozny blbosti
    nejhorsi je, ze mi zacal delat problem slovosled.. nekolikrat sem se za posledni dobu pristihla pri tom ze premejslim anglicky a ty vety si prekladam do cestiny a diky tomu vytvarim vazne podivny veci kterejm sama nerozumim :) a hrozne me to stve s nima mluvit cesky, i kdyz hodne z nich se cestinu uci, maj ji 6 hodin denne, ale v podstate neumej rict nic a ja mam porad pocit , ze se musime bavit o necem dulezitejsim nez jsou zapalovace, vanocni party a pocasi a furt s nima komunikuju jen anglicky/francouzsky :)

akorat sem si ted asi pred 3 dnama rikala, jak je to tezky, mit vztah s nekym kdo nerozumi materstine, protoze ackoliv si v mluveny anglicitne vic nez verim, tak porad to neni jako cestina a obcas neumim odhadnout tu "intenzitu" neceho. jakoze kdyz sem na nej byla nasrana, ale uz to jakoby prechazelo, tak cesky bych umela pronest neco co by mu ukazalo, ze se furt zlobim, ale uz to bude ok, kdyz se bude jeste chvili snazit, ale v tu chvili to v anglictine bylo vlastne uplne nemyslitelny a fakt sem nevedela jak na to ..
    CROSS
    CROSS --- ---
    VITEKK: tak moje žena ještě v ČR trvale nežila, ani nejbližší roky asi nebude (teď se pro změnu budu zase stěhovat), tak nebyl důvod... Až se v ČR usadíme, tak to přijde samo. :-]
    SASH
    SASH --- ---
    můj se učí česky a na to, jak je čeština těžká mu to docela jde, něco umí sesmolit a když mu nerozumím anglicky tak se snaží mi to peložit do češtiny.))
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    no kazdopadne koukam, ze tu vetsina lidi se spise naucila cizi reci, nez ze by naucala sve partnery cesky, ze?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: :D

v tomhle vede jeden naprosto na jazyky netalentovanej spanel, kdyz jsem mu rikala, jak se rekne cesky "na zdravi"....uplne rozjarene si tuknul sklinkou a zvolal:"na stromy!!!"""
    :D
    CROSS
    CROSS --- ---
    Moje žena má zákaz po mě něco opakovat, protože česky mluvim zpravidla pouze komentujíc chování ostatních řidičů, když řídím.
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    jj, to jak se snazej je nkdy fakt super,
    napr. moje zena se nska snazila zopakovat z televize 'zakon a poradek' a rekla 'zahon na zadech' ;)
    SASH
    SASH --- ---
    PROMETHEA: jo taky se mu rozhodně nevysmívám, je to roztomilý, jak se snaží .)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SASH: myslim ze anglicky mluvici jsou vic rezistentni vuci przneni jejich materstiny :)
    ja treba anglicky s rodilym mluvcim nemam problem mluvit, ale s nemcema jo...pac mi to trva nez neco reknu a nechci ty lidi zdrzovat nez se vyjadrim

(taky se smeju, kdyz pritel mluvi cesky..ale jen tomu, jak je to roztomily....rozhodne se nevysmivam, ale kdyby se on smal me, jak mluvim nemecky, asi by mi nebylo nejlip...)
    SASH
    SASH --- ---
    CROSS: já s ptelem mluvím jeho mateřštinou (angličtina) a docela se divím že se nesměje mýmu přízvuku a překlepům..když on se snaží něco vyplodit česky, dostávám občas ztáchvaty smíchu.)))
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    PROMETHEA: vyprasol praveze poradne asi prelozit ani nejde, je to jen jakoze "neco co te vyprasi" .. no vzdal sem to :o)

PROMETHEA: jojo s tim mam taky potiz, ja francouzsky docela neco i reknu, jako ze se umim vyjadrit, ale naprosto nerozumim kdyz mi nekdo neco francouzsky rika, vzdycky stihnu tak dve slova, jenze vsichni maj pocit, ze kdyz mluvim, tak musim i rozumnet..

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: presny!
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: jeden náš profesor říkal - nikdy nemluvte s cizincem jeho mateřštinou. Ať se snažíte sebelíp, vžycky vypadáte legračně. A dodal bych - očekávání těch cizinců se pak dramaticky zvýší.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    btw..ted jsem mela docela krusnou navstevu v nemecku na silvestra...moje chyba byla, ze jsem uz na zacatku rekla, ze rozumim tak 70% (coz je sice pravda, ale kdyz je tech 30% zrovna to, co dotvari smysl, je mi to vlastne k nicemu)..takze jsem celou silvestrovskou veceri prosedela pojidajic raclette a mlcela jsem, a snazila se napinat usi a chytit o cem se bavej...a kdyz uz jsem porozumela, stejne jsem nic nemohla rict, pac nez bych to vykoktala...hrozny!!normalne jsem hrozne upovidana, takze me to mucilo o to vic...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VITEKK: a co znamena "vyprasol"? jde to vysvetlit v cestine? :)

tak vitej!
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    ona je francouzska ja cech, bavime se anglicky... Docela nam to de i kdyz mame mezery, tak si moc dobre rozumime, je pravda ze obcas se o necem bavime a v pulce tema zahodime, protoze se to neda nijak rozumne prelozit s nasimi znalostmi Aj. Napriklad sem se ji marne snazil o silvestra prelozit co znamena napis "Vyprasol" na pokoji kamaradu..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LIZA2404: no jasne, ze to neni neresitelny..jen je to otazka dohod, kompromisu, vyhlidek do budoucna....:)
    ale dik za podporu :)
    HROSIKOVEC007
    HROSIKOVEC007 --- ---
    ARALKA: Sofie je krasny jemno! zkusim navrhnout!! rikas ze proslo v arabsky casti rodiny :) ? budu tim argumentovat. fakt se mi moc libi. zatim mame naprosto bez preferenci navrhy na Miriam,Sarah,Sonia,Nadia a Dzamila (po babicce) ale Sofie se mi mozna libi nejvic! dik!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam