• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    KALLA
    KALLA --- ---
    VITEKK: tak to te lituju, ale jestli jsi jel podle slovniku tak se nedivim:)))
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    heh tak sem pritelkyni vypotil fakt dlouhej mail ve francouzstine na kterej mi napsala ze tomu nerozumi a at pisu anglicky :o))
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    MERCEDES: hahah;))))
    PROMETHEA: ja sem fotografka, ale tak nejak se to semlelo, ze to proste tak nejak dopadlo jako no :) ani nevim jak..
    KALLA
    KALLA --- ---
    taky souhlasim s tim upadkem komunikacniho jazyka, pritel vcera navrhl, ze bychom mohli jit na kurz anglictiny abysme si ji zase vylepsili (teda on vylepsil, jelikoz me porad obvinuje, ze je jeho anglictina horsi a omezena kvuli me a ja si ji naopak vylepsila:))hihi
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: tak paní v Goethe institutu snad ani nic jiného doporučit nemůže :-]

Jinak souhlasím, jazyk pro privátní komunikaci může degradovat, zvlášť když vím, že mi ten druhý stejně tak nějak rozumí. Na druhou stranu my oba angličtinu používáme i v práci (zvlášť žena jinak ani nemluví a mě to čeká), takže tenhle problém nemáme.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS:
    VITEKK: my se taky bavime anglicky, ale prave nekdy pochybuju o tom, jak daleko to ma k anglictine....je to takovej cesko-nemecko-anglickej paskvil se spatnou vyslovnosti a gramatickejma chybama (urco aspon ja vim, ze je furt delam, pac jsem lina nad tim premejslet :// a cim jsme spolu vic, tak tim vic tu anglictinu flakame
    ale jinak si taky naprosto rozumime

(prave dneska me pani na jazykovych testech v goethe institutu nabadala, at spolu urcite mluvime nemecky (pojala ke mne nakou zvlastni naklonost, a hrozne vrele mi to doporucovala :)
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    CROSS: uz mam slibenou ucebnici francouzstiny.. :o)
    CROSS
    CROSS --- ---
    VITEKK: tak to je ale o důvod víc si to nastudovat a jazykový znalosti si prohloubit, ne? Osobně jsem si angličtinu od ženy, která ji vystudovala, dost vylepšil...
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    my si spolu takovym zvlastnim zpusobem rozumime, mluvime spolu anglicky, coz neni rodna rec ani jednoho z nas a i kdyz to treba syntakticky neprosto postrada hlavu a patu, tak se chapem.. obcas si tvorime vlastni slova, vkladame do toho cestinu, francouzstinu, ruce, nohy.. Ale komunikacni problemy mame jen opravdu zridka. I kdyz jak psala talka, obcas clovek musi trochu vysvetlovat jak co myslel, pac da jiny slovo za jiny slovo s jinym odstinem..

Akorat mi nekdy prijde, ze se vyhybame nekterym tematum, protoze se o nich da mluvit dost spatne bez znalosti urcitych slovicek apod, nejaky odborny diskuze a tak..
    CROSS
    CROSS --- ---
    SUNRISE: tak hlavně že to dobře dopadlo ;-]
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Jinak můj kamarád, co má za ženu Japonku ale Japonsky moc neumí, vyprávěl, jak když spolu byli jen krátce, ona v intimní chvilce říkala "motto, motto" (víc, víc), a on myslel, že říká "matte, matte" (počkej, počkej)...
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Ten můj umí česky jenom trošku, ale stojí to za to. Nedávno místo velvyslanectví říkal něco jako "velvyšvestka" :-D vždycky se můžu potrhat smíchy.
    SASH
    SASH --- ---
    PROMETHEA: ten můj rozumí docela dobře i když mluvíme normálně, ale když já jsem ho několikrát žádala, jestli by nemohl mluvit pomaleji, tak mi řek že se cítí jak idiot když mluví pomalu;)) což je asi pravda, ale já se zas cítím jak idiot když se ho desetkrát zeptám at to zopakuje :D
    jo občas je to docela vtipný.)))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VITEKK: pritel mluvi cesky trochu, fakt maloucko, ale neco rekne..a rozumi docela dost (kdyz mluvime spisovne, pomalu a zretelne vyslovujem....coz moje segra dava naprosto s prehledem, ale ja se vzdycky cejtim jak hotentot a moc dlouho to nevydrzim :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MERCEDES: ta hlaska je dobra :)
    jo, asi nejtezsi je jazykovej rozdil pri imtimnich chvilkach, vlastne pri jakejchkoliv citlivejch situacich - jak rika angua - ty drobny nuance (ktery maj ve vysledku obrovskej vyznam)
    ANGUA: a co delas? ucis cizince cestinu? (ze jsi narazila na tolik cestinychtivejch :)
    MERCEDES
    MERCEDES --- ---
    ANGUA:
    SASH:
    PROMETHEA: vcera jsme to s kolegyni taky probiraly. Ona je Irka a jeji pritel je francouz...Mluvi na stridacku, ale ve vzteku oba svou materstinou.

kdyz ja proste vzdycky si vzpomenu na tohle: [ _JITUSHE_ @ Hlasky pri sexu ... add yours!:) Jen hlášky! ]
    a rikam si, jak je ku* tezky s cizincem zit :)a nemluvit s nim jeho rodnym jazykem mi nepripada jako uspokojujici reseni.
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    ja teda tedka kolem sebe mam vsechny lidi jen cizince.. pritel cizinec, kamaradi cizinci, kamaradky cizinky..a uz z ty jejich cestiny rostu a hlavne zacinam i ja rikat hrozny blbosti
    nejhorsi je, ze mi zacal delat problem slovosled.. nekolikrat sem se za posledni dobu pristihla pri tom ze premejslim anglicky a ty vety si prekladam do cestiny a diky tomu vytvarim vazne podivny veci kterejm sama nerozumim :) a hrozne me to stve s nima mluvit cesky, i kdyz hodne z nich se cestinu uci, maj ji 6 hodin denne, ale v podstate neumej rict nic a ja mam porad pocit , ze se musime bavit o necem dulezitejsim nez jsou zapalovace, vanocni party a pocasi a furt s nima komunikuju jen anglicky/francouzsky :)

akorat sem si ted asi pred 3 dnama rikala, jak je to tezky, mit vztah s nekym kdo nerozumi materstine, protoze ackoliv si v mluveny anglicitne vic nez verim, tak porad to neni jako cestina a obcas neumim odhadnout tu "intenzitu" neceho. jakoze kdyz sem na nej byla nasrana, ale uz to jakoby prechazelo, tak cesky bych umela pronest neco co by mu ukazalo, ze se furt zlobim, ale uz to bude ok, kdyz se bude jeste chvili snazit, ale v tu chvili to v anglictine bylo vlastne uplne nemyslitelny a fakt sem nevedela jak na to ..
    CROSS
    CROSS --- ---
    VITEKK: tak moje žena ještě v ČR trvale nežila, ani nejbližší roky asi nebude (teď se pro změnu budu zase stěhovat), tak nebyl důvod... Až se v ČR usadíme, tak to přijde samo. :-]
    SASH
    SASH --- ---
    můj se učí česky a na to, jak je čeština těžká mu to docela jde, něco umí sesmolit a když mu nerozumím anglicky tak se snaží mi to peložit do češtiny.))
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    no kazdopadne koukam, ze tu vetsina lidi se spise naucila cizi reci, nez ze by naucala sve partnery cesky, ze?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam