• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TEEKANNE: imho to, ze jsou cesi trochu vic xenofobni a ze jsme stale jeste dost homogenni spolecnost, neni proto, ze by tu probihali rasovy cistky, ale spis proto. ze jsme byli 40 let zavreny za zeleznou oponu..my nemohli cestovat, cizinci moc nemohli sem, a proto je ted porad jeste trochu ukaz dvounarodnostni partnerstvi

jinak naprosto souhlasim
    TEKKANNE
    TEKKANNE --- ---
    CROSS: hele ja se ale tomu fakt vubec nedivim, ze maj lidi takovejhle obecnej dojem z rusu a prekvapi je, ze muzou bejt i uplne normalni a v pohode (samozrejme taky rozumim tomu, ze se ti pri poslechu takovejch komentu otvira kudla v kapse)....netyka se to jen ruska, kazdej narod ma svy specifika a v kazdym miste na svete, kde se vyskytuje nejaka zahranicni komunita, udava tahle konkretni komunita svym chovanim v danym miste vetsinovy povedomi o svym narode....takhle to proste je....pracuju s turistama a musim rict, ze vetsina rusu se chova fakt velmi podivne a i ty anglani oproti nim pusobej stokrat vychovanejc (zase ale: ne vzdy a vsichni..i kdyz to meritko svadi ke generalizaci)...
    ovsem tim, ze jsem zila v zahranici, je mi jasny, ze tohle je zavadejici reprezentativni vzorek....musim priznat, ze za hromadu cechu, co jsem ve spanelsku potkala, jsem pocitila stud a doufala, ze nebudu hozena do stejneho pytle

ale pravdou je, ze jsme celkove xenofobnejsi....taky to neni tak davno, co tady probihaly cistky, jsme rasove dost cisty a nepomichany, i tohle utvari celkovy povedomi a smysleni....lidi nejspou zvykly...praha jeste budiz, vlastne uz je ted dost kosmopolitni, ale treba kamoska neni z prahy a zamyslela se nad tim, ze vlastne u ni v trinci snad nikdy v zivote nepotkala zadnyho cernocha...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: Mrcho!!!:)))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: :))))
    pac se zatim ozvala jen laura - ktere zavidim nejvic a doufam, ze budes nekde v hnusny zime:))) - a ty tak ja si s Drahym zajdu na svarak k Ale sama a pak se vesele srazime dle vasich harmonogramu:))

jo a darky vecer pulku oba a rano tu druhou
    DASHA
    DASHA --- ---
    SARAJ: uka fotku=) filtr nic..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: a ta pulka darku je jako ze ty dostanes svoje darky uz vecer a drahy az rano? :DD
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    drazi crossingborderi :)
    jsem rada, ze jste tak aktivni a uz mate skoro zamluvenou hospu :)
    ale prosim, pockejte na me...jako zakladatelka diskuze bych vas rada vsechny videla!!!
    do prahy se vracim 22.12., tak bud mezi svatkama (to tu bude drahy) nebo v lednu, az se vrati LAURA ze statu, nebo v unoru, kdy budu mit po statnicich, ale to bych po vas chtela moc :)
    i v lednu si cas najdu, ale pls wait! :)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    jinak tedy budme fer - ja jsem mimo ty nase hranice slysela na svoji osobu taky celkem slusny narazky a predsudky...dle prizvuku jsem jasna Ruska a ty nikdo nema rad,takze taky moc fajn
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: to Drahej taky ne, hazela jsem sem fotku, paradoxne ja vedle nej starnu a on vedle mne mladne:))) nicmene i to lidem staci ke kecum, vecurek bych rozhodne dala ... Prazskou crossing border party:)
    nejaky fajn podnik napada nekoho? Mne napadlla vinarna u Aly, maka tam kamaradka a jde tam dat celkem fajn separatni prostor, vari dobre, maji cupr vino i pivo, u Vinohradskyho pavilonu...bo radeji stylove nejakou int hospu?
    Jinak jak slavite Vanoce, my mame 24/12 kapra,salat a Jezuru s pulkou darku a rano 25/12 druhou pulku darku se Santou - ciste muceni cekat pres noc - a pak krocana
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: Drahej je o 14 let, jsme spolu skoro 5 let, mne je ted 26...takze chapu..

ted uz je to mene,ale v zacatcich - ach ja byla mladounka - se na mne v restauracich,barech,kramech... lidi - vcetene personalu - koukali a chovali jak ke zlatokopce, spine, hlave duty atp... a slecinka si bude prat co? a... dokonce se mi stalo, ze po mne nechteli pustit do hotelu,pac pry navstevy po 10 hodiny na pokoje nepousti... a to jsme sli z vecere, voe, jsem si fakt pripadala malo jak slecna z ulice... nemusim, dodavat,ze drahej se druhej den stehoval jinam ,po velice hutne scence s manazerem hotelu...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: uz tak pred dvema lety jsem slysela v rumunsku od jednoho brita, ze praha uz vychazi z mody, a je v kurzu budapest, tak se to pravdepodobne zase zmenilo, a uz i budapest je out :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: s tou angličtinou možná, zatím jsem ještě žádný reakce nedostala, jen se všichni těšej až ho budou učit kraviny česky:))

DASHA: naprosto souhlasím:)
    ale mame ted stesti: chudaci litevci..
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/185577-opili-britove-ted-misto-prahy-dohaneji-k-zoufalstvi-lotysskou-rigu.html
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    DASHA: to je na tom to nejvtipnejsi :)
    DASHA
    DASHA --- ---
    PROMETHEA: a pritom britove, co chodej k nam do baru (je to jinak spis v turisticky ctvrti Londonu) jsou ty nejvetsi dobytci=))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KAFEMLEJNEK: tyjoo proto, ze si vsichni myslej, ze kazdej anglican je gentleman uhlazenych mravu, v drahem obleku, vlastne skoro slechtic, co popiji caj o pate s sherlockem holmesem :)
    "a jeste se holka nauci anglicky"!
    KAFEMLEJNEK
    KAFEMLEJNEK --- ---
    O mně na škole kolovat drb že chodím s jedním angličanem a to pak bylo jen samé "týýýýjo", žádná negativa
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LAURA: to zase muj starsi nemec je zarucene uchylak :))
    a taky bohac, preci jen zapadni, zeano....takze kdyz za sebe platim v kavarne, nedejboze za nas za oba, tak na me koukaj jak na blbku, ktera ma nemce, a neumi to nalezite vyuzit :)
    a nejhorsi bylo kdyz treba pritel zaslechl v obchode v cechach, jak se bavej dva cizi lidi (prodavacka a zakaznik), jak nesnasej nemce :(
    MUI: tohle je fakt zlo...kdyz se ceska zavist spoji s druhem rasismu a podezreni ke vsemu cizimu
    a byl uz mily v cechach? jak se mu tady libi? :)
    CROSS: taky by bylo idealni, kdyby jim to bylo jedno, ale blbej je apriori negativni postoj (ty rusove..) a jeste horsi je snaha bejt milej a predstirat otevrenost

ale taky nastesti blizkej okruh znamejch a rodiny je v pohode, z ostatnich vetsinou ti, co uz parkrat vytahli paty do ciziny, a nemyslim tim dovolenou v itosce

jojo, cechum chybi jeste spousta otevrenosti, vzdelani a tolerance :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: yy, musim rict, ze jsem byl reakcemi od nekterych lidi dost prekvapenej (nastesti jich nebylo moc, myslim v okruhu mych znamych, ale i tak). V kazdym pripade moje naivni predstava o tom, jak jsou Cesi tolerantni, v horsim pripade ze je jim to aspon jedno, vzala za sve (ale tak byl jsem mladej a plnej idealu, ze jo ;-]).

Uprimne receno, kdyz mi nekdo ve snaze bejt milej a ukazat, ze vubec neni xenofob, rika "ale ta tvoje zena, to neni uplne typicka Ruska", dostavam z toho tik (hlavne do pravy ruky, v oblasti dlane a zapesti) ;-]
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MUI: burgrozrout, joooo ty amici, proc sis nenasla ceskyho chlapa, proc se tahas s cizincema, to ti cesky kluci nevoni, nezna vecernicky,jak se s nim muzes bavit, mame lepsi pivo, maji Santa Clause, ma urcite hodne penez,co? aha, hmmm, a proc ti nezaplati dovolenou,kdyz je ten amik a jsou tam fakt vsichni blby, neber ho s sebou do hospy at si pokecame,nam se nechce mluvit anglicky.....atp...nastesti ne rodina,ale par "kamaradu" opravdu potesilo
    DASHA
    DASHA --- ---
    CROSS+PROMETHEA+MUI: to jsem teda s belgo-francouzem celkem vyhrala, jak tak vzpominam na reakce okoli=)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam