• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    KENZUCHA: souhlas, manchester city neni hezky, zelen nemaji:((, ale chorlton je bezva:)) jsem zvedava jak to tu se mnou dopadne:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: gratuluju:)) moc hezky si to nadefinovala, ja jsem ted prave ve stadiu ocumovani:)
    Frankfurt je bezva:))

Co si vlastne delala v Mexiku??
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    jinak jsme trosku zaspali/y ten sraz...nakonec jsme ten minulej se SARAJ zrušily
    ale kdyby mel nekdo cas a chut, muzem vyhlasit novej termin...
    ja bych byla pro!
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    CIHLOMORKA: ano, zapomnela jsem se zminit v prispevku... pardon.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    tak ja hlasim posun u nas:
    prezili jsme pulrocni odlouceni (kdyz jsem byla v mexiku)
    a v zari se presouvam do frankfurtu (nerikam "stehuju" pac nechci aby to znelo definitivne), a okouknu, jestli se mi tam bude libit :)
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    LAURA :) nojo, ale tak my aspoň máme z komunistické éry někde vzadu v hlavě zasuto, že fronty na poště apod. patřej k životu, ale ve Švédsku prostě odneseš poštu do nejbližšího krámu a nikde na nic čekat nemusíš. když jsem ho jednou ze začátku poslala nakoupit do Tesca na Národní (ještě před tou přestavbou) v typický večerní špičce, skoro se mi tam zhroutil. ;)
    ale nechci to absolutizovat, že u nás je všechno "špatně". zase je řada věcí, které tady v Čechách hodnotí hodně pozitivně. náš daňový systém mu přijde směšně mírný. lidi jsou tu otevřenější a jasněji vyjadřují svoje mínění, zatímco ve Švédsku převládá nicneříkající zdvořilost. tolik kulturního bohatství, co najdeš na jednom fleku v Praze, tam aby jeden pohledal, to se týká i Stockholmu. a když mě onehdy česká policie chytla bez pásu a vyvázla jsem s pokáráním, nemohl tomu uvěřit. tam u nich jsem za podobný přečin na místě spolujezdce loni vyplázla v přepočtu skoro sedm tisíc (!).. dávají se tam pokuty už při překročení rychlosti o tři, čtyři km.

KENZUCHA: Tvůj muž je Brit?
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    CIHLOMORKA: muz byl taky prekvapeny, jak se tady k nemu chovaji v obchode a hospode, jednou v restauraci, kde nas pomalu "vyhodili" dalsi lide od stolu, protoze tam bylo narvano...
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    sorry za preklepy, psala jsem prilis rychle.
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    BAARKA: chapu, ale manchester je velky a tve prani chce opravdu trpelivost.. snad neznim, jako kdyz poucuju:) to fakt nechci, protoze jsem mladsi nez ty..
    ale v chorltonu se mi nakonec libilo, zelen tam je, celkem i dost parku (v jednom chovaji i morcata a kraliky ve vybehu, hodne zajimave.... ehm : D), lidi jsou tam mili, pocasi obcas vazne, samozrejme, ale taky se to da prezit. zazila jsem tam i slunne dny.. predtim jsem bydlela v horsi casti manchesteru a chorlton je parada, navic jsou tam lidi podobneho smysleni jako mam ja - co se tyka zivotniho prostredi atp. manchester city centre zadne uzasne neni, ale tam nejezdim delat nic jineho, nez nakupovat..
    jedno mestecko se mi libilo, stockport, jezdi se tam i s megariderem pres didsbury, ... takove pekne a prisla mi urcite cast i celkem historicka.

uff:) jsem se tedy rozepsala. ale celkem se tesim, az zase budu muset anglicky..:) uz jen par dni..
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    BAARKA: docela slušně. Carl je odmala bilingvní s polštinou, tak mu prvotní orientace šla rychle. ale do polské, potažmo české mentality má teda daleko, takže ho tady řada věcí (typu chování lidí za volantem, jednání s úřady, přístup k životnímu prostředí, platových podmínek atd.) furt vyvádí z míry ;) nebo prodavači v obchodech, a zejména česká pošta (!). a taky vztahy k mým známým byly ze začátku složité. Švédové jsou mnohem rezervovanější a oficiálnější, řadu věcí považujou za nezdvořilost, řadu zase za nutnost.. když sme dorazili na párty a já mu sdělila, že si s nikým nemusí potřásat rukou a může si klidně sednout u nějbližšího naznámého a začít si s ním povídat, díval se na mě jak anglickej gentleman hluboce raněnej v svých citech. ;) ale to byly začátky.. když se na to teď dívám svrchu, daleko obtížnější to má moje sestra, která si vzala Brita, a žijou tam.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    KENZUCHA: uvidime, snazim se to nevzdavat, ale moc mi to nejde:(

CIHLOMORKA: a naucil se cesky?? kdyz jste v Praze??
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    Zdravím.. to mě mile překvapuje, že hned na prvních řádcích vidím někoho ze severu. tak hlásím jeden tříletý česko-švédský tandem. hlavní stanoviště Praha - zatím, do tří let se uvidí. ;)
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    BAARKA: snad se tam nejak adaptujes, protoze vztah na dalku je mnohem tezsi.. (uz takhle pendluju rok mezi cr-uk a ted uz bych si to rada nejak vyresila, jak nase spolecne ziti, tak i muj osobni zivot...)

chapu, ze po Islandu to musi byt sok:) to se neda srovnavat, ale muzete si v UK vydelat a potom jet treba na Island, takze k necemu to zase je:) prala bych ti, abys tam nasla praci, o kterou stojis.. doufam, ze to jeste nevzdavas.. to by bylo prilis brzo.

ja pocitam, ze to tam zkusim dva mesice, ci vic a uvidi se..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MAYAM: super:)) Norsko zavidim:)
    my cesko britska dvojice v britanii a nejak se mi tu asi moc nelibi..radeji bych nekam smerem k tobe:)) dansko, norsko a nejradeji zpatky na island:))) asi brzo prijedu zpatky do prahy.tam muzu alepson smysluplne pracovat:((
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    Tak hlasim presun naseho cesko-danskeho tandemu do Norska. Jsme tu teprve druhy den, takze zabydlujeme nas mini-bytecek. Ja se zacinam ucit norsky... no, snad to pujde rychle. Jak vy ostatni? Nejake novinky? :)
    JANITA
    JANITA --- ---
    BAARKA: dekuji dekuji.. uz jsem mluvila po telefonu s maminkou jeji.. teda ona me chtela k telefonu.. tak jsem se zmohla jen rikat porad "obrigada".. takze jsem se predvedla :))) Ale mam skvelou ucitelku portugalstiny, tak to snad pujde.. na jare prijede jeji bratr s mamkou, do ty doby musim umet aspon zakladni konverzaci :)) hehe, je to sranda..

a tobě držím palce.. moc! dej vedet.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    JANITA: super:) gratuluju:)

mě teď čeká dlaší krok, po společným žití na neutrální pude islandu se stehujeme na jeho anglicke uzemi..zhruba za tyden:)
    uvidime:)
    JANITA
    JANITA --- ---
    ano ano.. ona je muzikantka.. ja produkcni... :) ale mame velke plany a chystame se ty plany realizovat v brazilii... takze napodzim jedem na mesic na dovcu a pak budem videt :)

SARAJ
    SARAJ --- ---
    JANITA: podrobnejsi info? bydlite tady?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    JANITA: vitej:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam