• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: muzu se zeptat, co studujes?? podle me frankfurt je prima, je to prijemny mesto:)

VALKYRA: muj sen taky..uz tam nejsem:(((

jinak to tu zacina byt lepsi, seznamili jsme se s par lidma, tak jsme pozvany na par party doma apod. jen ta prace..
    no uvidime..

drzim vam vsem palce!!.))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VALKYRA: takze jsi v Nemecku zila uz pred tim nez jste se seznamili? (tipuju podle toho, ze s nim mluvis nemecky) my se seznamili mimo nemecko a od zacatku anglicky, tudiz ted se ty anglictiny nemuzeme zbavit :)

ja vim, ze tam jsou lepsi/hezci mista nez frankfurt, to bez pochyby, ale na druhou stranu ve frankfurtu uz ma pritel naky zazemi (plus ja pokukuju po doktoratu v darmstadtu), a myslim, ze pro zacatek a rozkoukani je to idealni

ja ti zase zavidim NZ :)
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    HROSIKOVEC007: Tak me zas nikdy az tak moc nelakal sever ( i kdyz Norsko je samozrejme nadherny ), prislo mi, ze zima tady bude tmava, dlouha, proste jedna velka depka, no a nakonec jsem tu dobrovolne skoncila. Ale nerikam, ze bez pochybnosti... Tez se uklidnuju tim, ze to zkusime a kdyz to nepujde, tak to holt nepujde a presunem se jinam.
    Norsko jsme zvolili tez s minenim urcite neutrality, ale zaroven i s vedomim, ze pritel jako Dan tady ma snadnejsi zacatky - bez jazykovych problemu, pracovni prilezitosti v oboru atd. Se mnou je to trosku horsi, zacinam se ucit jazyk, ale verim, ze casem praci v oboru taky sezenu.

PROMETHEA: Super, ze jste ten pul rok prezili! Hodne stesti ve Frankfurtu, hlavne odvahu!:)

LAURA: Taky gratuluju! Hlavne zdravicko a pozdeji kazdopadne ty reference o jazykovych pokrocich ;)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA:
    KENZUCHA: jinak ta rada je zalozena na moji predstave o tom jaky to bude :)...zatim jsem nebyla konfrontovana s realnou situaci v cizi zemi (krome mexika, coz ale byla moje volba, a byla jsem tam bez partnera)
    ale treba v mexiku by mi bejvalo nepomohlo ani 100 takovejch dobre minenejch rad :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LAURA: juu..tak gratulace!
    aneb prvni bilingvini experiment v primem prenosu :) doufam, ze budes referovat :)
    DASHA
    DASHA --- ---
    doufam, ze se Laura nebude zlobit...
    (jakze vy to mate? cz/us?)

GRATULACE ;)
    [ LAURA @ DREADY - SILKY DREADS - RASTA - PIERCING - TATTOO ]
    HROSIKOVEC007
    HROSIKOVEC007 --- ---
    LAURA:
    BAARKA:
    otazku prace nechavam stranou, neresim ji, protoze jsem vesele na materske, ale palit me to brzy setsakra bude. a co se socialnich kontaktu tyce, je fakt, ze tady v Italii jsou lidi dost vrely, i kdyz moji znami se rekrutuji jen z okruhu meho partnera a jinak se paktuju klasicky s cizincema. ani me nidky nepritahoval jih a SKandinavie naopak ano a hodne a nakonec jsem skoncila u makaronu tafy v Italii. clovek mini... Tak nejak zvykla jsem si tu az po roce a pul, do ty doby to bylo hodne horkeho vzpominani a pochyb,zda jsem dobre udelala.
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    PROMETHEA: takovy pristup se snazim si vstipit momentalne, protoze minule to byl opak a je to vubec zbytecne, neni co ztratit...
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    BAARKA: napiseme si:) mozna budu jeste par dni v manchesteru stonat, protoze se mi nemoc uz tahne tyden .. snad me anglie vubec pusti, protoze jsou tam silene paranoidni s tou praseci chripkou:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: "zavidim"
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    KENZUCHA: a kdy mi dame pivo/kafe???
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: :) dekuju, zkusim se nejak pretocit, kamaradka me prijede navstivit na vikend, tak planujeme celej vikend vystavy apod:)
    treba to pomuze..
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    BAARKA: zvlastni, ze v anglii jsem prozivala podobne (da se rict totozne) pocity a dojmy jako ty... nevim, jestli tam nemuzu zapadnout kvuli urcite mentalite, na druhou stranu stastna jsem tam byla nekolikrat a nejvic kdyz jsem potkala mou velkou kamaradku "omylem" z Cech, se kterou jsem si mohla poradne od srdce popovidat..
    jsem zvedava, jaka bude dalsi zkusenost, ale pocitam, ze se zase rada budu vracet domu:) ale neztracim porad nadeji. snad nejsem naivni.
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: tam kousek, v ženevě dělám
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: tak asi otocit pristup :) misto toho "nejde mi tu uzivat si", si to otoc, jakoze mas jedinecnou sanci poznat (jinou/dalsi/novou) zemi, proniknout do mistnich zvyku apod....to, co by si spousta lidi tady prala, ale z nakyho duvodu to nerealizujou
    a uvidis...treba si casem zvyknes, ale na druhou stranu kdybyses tam fakt necitila, tak se zase nekam posunete - aneb nic neni definitivni
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: svycarsko je bezva, kde tam?? ja mam rodinu v geneve, jezdim tam moc rada:))
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: ve Svycarsku

(Ale jako cesta "domu" fajn, rodina, kamaradi a tak. Prece jenom pres net si na pivo nezajdeme.)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: a kde ted si??
    CROSS
    CROSS --- ---
    No ja kdyz jsem jel ted o vikendu po dvou mesicich do Cech, ani jsem se na to moc netesil. :-]

Asi jste nikdo neresil, jestli muze cizinec bez trvaleho pobytu delat v CR ridicak?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: jj, ja jsem sem prijela cca pred tydnem a na prace tady se hlasim uz cca dva mesice - s britskou adresou v cv a i telefonem a nic. ted jsem zjistila, ze i nasi britsti spolubydlici ted delaji z nouze v call centru, tak nevim nevim..

blby na tom vsem je, ze jsem sem prijela, absolutne bez penez, na islandu jsem delala staz a vsechny nasetreny prachy zustali tam:)

jen mi nejak nejde is to tu uzivat, jako bych byla zablokovana, za mesic letim domu na par dni a desne se na to tesim, doufam, ze se vzpamatuju brzo:)) nebo nevim teda..:((
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: taky kdyz prijedu na chvili (nebo po dlouhy dobe), tak nemam dost dlouho chut nikam vyrazet a nikoho kontaktovat (krom 2-3 lidi po kterejch se mi bude stejskat nejvic)

jak dlouho uz jste v ty anglii? a pracujes tam? pro nakej "well-being" je asi dobry nak si vyplnit cas a vytvorit si vlastni sit socialnich kontaktu (coz je asi nejtezsi)
    ze zkusenosti tusim, ze s domacima je to nejtezsi, s cizincema asi nejrychlejsi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam