no tak teda z ty druhy strany :)
uz zhruba pul roku predtim, nez jsem mela odjet do nemecka jsem zacinala bejt frustrovana, jak miluju prahu, ze nemuzu opustit nic, co jsem tam doted budovala, mela jsem fakt mozna az panickej strach, ze tu budu sama, zavrena v domku na vesnici, bez kamaradu, bez prace, bez znalosti nemciny...proste nejcernejsi myslenky :)
ted uz jsem v Nemecku 3.tyden, ackoliv plan byl stehovat se az v zari :)
nechtela jsem do zari sedet doma s rukama v kline, uzirat se cernejma myslenkama (viz vyse), a chodit s kamosema smutne zapijet muj odjezd :)
tak jsem v nedeli napsala do jednoho hostelu (vzdycky jsem chtela pracovat v hostelu), v pondeli bylo dojednano, ani jsem se nerozloucila s nasima, a odjela.
v tech trech tejdnech se stalo strasne moc - jednak ta prace v hostelu, clovek se musi naucit spoustu novejch veci, jak se co dela, kdo ma co na starosti, vsechno v nemcine, a zezacatku extremne narocny, ale zase jsem s mezinarodni komunitou, muzu mluvit vsemi svymi jazyky :) a vzdycky se najde nekdo, kdo zrovna prijel nebo jede do prahy :)
moje kolegyne (slecny meho veku) jsou vsechny strasne mily, nerikam, ze to budou kamosky na celej zivot, ale uz mam aspon nekoho s kym muzu jit na koncert nebo usporadat veceri :) a nejsou to kamaradi myho pritele :)
taky uz jsem byla na interview na internship - sympaticka firma, a sympaticka prace, zacinam pomalu od zari, a uz se na to moc tesim....
navic se ukazalo jak malej rybnik frankfurt je, a zvlast mezi architektama se zna kazdej s kazdym, v patek se sejdu s dalsi slecnou ceskou architektkou, ktera sem prisla s pritelem, takze budu vedet vic :)
pardon za dlouhy eseje (ale saraj me vybidla, tak to muselo vsechno ven :)
tim vsim jsem chtela vlastne rict, ze to vsechno zalezi na cloveku, jak moc je podnikavej, jaky ma priority, a sedet doma na zadku a uzirat se fakt neni cesta ven (ale na to si taky kazdej musi prijit sam)
na druhou stranu nemci jsou strasne mily pri jednani, vstricni k cizincum, je to tu extremne multikulturni, takze clovek nema ten pocit "ja jsem tady jedinej cizinec". to muze bejt v cechach problem, zvlast kvuli jazykovy bariere...