• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MAYAM: tyjo, dobrý report! Náhodou Dánsko, to je země s výbornym systémem na dnešní poměry.... sice příroda nic moc, taková placka, ale sociální stát s vysokou životní úrovní - to bych si gratulovala.. A co je tvůj obor smím-li se zeptat?
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    Tak ja pridam up-date od nas z Danska. :) Po mesicnim pokusu uchytit se v Norsku, kde se nam po pracovni strance moc nedarilo, jsme zakotvili v Dansku a tady to slo vsechno jak po masle. Az neuveritelne. Ja se dostala na praxi v oboru spojenou s intenzivnim kurzem danstiny, pritel sehnat praci raz dva ( je Dan ;))), ja po trech mesicich kurzu danstinu jakz takz zvladam a dostala jsem i praci v oboru(!). Lidi nam vychazeli hrozne vstrict a byli od zacatku mili, vstricni. Jeste musim dodat, ze ja jsem puvodne do Danska hrozne hrozne nechtela, protoze se mi tu proste nelibilo a trpela jsem ruznymi predsudky a predstavami, jake by to to asi bylo strasne tady zit atd. ... Po zkusenosti z Norska se mi ale zmenil nahled i nektere hodnoty a ted si toho tady naopak vazim a snazim se najit vsechna pozitiva, ktera nam zivot tady prinasi. :) Nerikam, ze bych tu chtela zustat na porad, to asi ne, ale clovek nikdy nevi, co zivot prinese. Jenom jsem chtela rict, ze casto si clovek z nejakych nevysvetlitelnych popudu ( strachu ) sam vytvari cerne predstavy, jake to bude, ale ono to vlastne ve skutecnosti tak hrozne neni. ;) Je to o pristupu.

A k tematu kamaradu - pro cizince je vzdycky tezke najit si vlastni kamarady a ne se jen vazat na socialni sit partnera, ktery je "mistni". Ja jsem tu ctyri a pul mesice a musim priznat, ze mam kolem spoustu super lidi v praci, ale o nejakem vetsim kamaradstvi se zatim neda mluvit. Bohuzel momentalne nemam cas na nejake extra aktivity, volejbalovy klub nebo neco takoveho, protoze toho mam dost i bez toho... to je urcite dobra moznost, jak se seznamit s lidma stejneho razeni.

Tak se vsichni drzte a zvladejte zivot s nadhledem, at jste kdekoliv!:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    RADUZZKA: hehe, ja to mam stejny, moje polovina rodiny jsou francouzi . teta si vzala francouze a ve francii jsem byla celkem 40 - 50x - prostopovanou ji mam fakt moc a tu zemi miluju..mozna proto je pro me ted tezky byt v uk :)))

PROMETHEA: moc gratuluju:)to je uplne super, ze zatim vse vychazi!!
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LAURA: tak to se bude mít jak prase v žitě ))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    RADUZZKA: za rok a pul uroven B2 je teda hodne dobrej vykon. fakt.
    to ja mam za 8 let zakladkoveho a gymnazialniho studia taky B2 :D (ten kurz co budu mit je C1)
    jj, ja ted skoncila v cervnu, ja vim na AA tybrdo,jj k lucce by se anglan hodil :)
    RADUZZKA
    RADUZZKA --- ---
    PROMETHEA: ahahaha :) tak to se taky už nebojíš němčiny ne ? :) to je skvělý, to Tě moc chvalím ! jsi dobrá ! desítka woohoo !!!

já byla akorát čerstvě "sbalená" ;D takže v tu chvíli jsem opravdu nepomyslela, že to bude nějak na delší dobu ;) ale je to sranda :) a propos: ty už máš úplně po škole ?
    Lucka teď bude rok v Anglii ! Taky výletnice, čekám kdy si nabrnkne nějakého anglána ;)

MIKATCHOU: já se s francouzštinou strašně prala, nešlo mi to a vzala jsem to jako výzvu do boje..na to, že se učím rok a půl :) tak jsem teď na úrovni B2 - což si myslim, že je dobrý a baví mě to se učit ;) anyway ve Francii jsou taky supr squatty i s klíčem ;D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    RADUZZKA: jinak nemcinu mam podle poslednich rozrazovacich testu dobrou...maj kurzy rozdeleny na stupne 1-11, pricemz ja budu chodit do desitky. juhuu. uz se tesim
    btw stupen 1-6 ma zdarma naky integracni kurzy, cemuz se smeju a rikam, ze ja jsem uz az moc rychle integrovana, ze bych potrebovala spis dezintegracni kurzy :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    RADUZZKA: nojotyjo, a ty uz jsi taky mela toho svyho?
    a neodrazovala jsem Te od toho nahodou? :)))
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LAURA: a kde to chuďátko bude žít? doufam že ne v Oregonu nebo Nebrasce ))
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    RADUZZKA: no mluvim, ne tak jako anglicky, ale vcelku to jde .) jo, sebedůvěra je určitě dobrá věc, když na to má člověk žaludek tak možná dokáže i nemožné... taky si vzpomínam jak sem přijela do Londýna, v domluvené práci mi řekli, že mě nezaměstnaj, tak sem šla rovnou bydlet do squatu a pak chodila po celém zitty tak dlouho (pěšky) než sem si nenašla job :)) od tý doby sem si taky říkala že se neztratim.
    Btw, my si zas s tim mim říkáme "let's take it one step in time"

LAURA: já sem tu nová v auditku, tak gratuluju a že sem tak smělá, co to bude za směsici až to bude? .)
    RADUZZKA
    RADUZZKA --- ---
    MIKATCHOU: hihi a ty mluvíš francouzsky ???..no já byla půl roku v Lille takže vlastně opačný konec Francie ..a miluju to tam :) na 100%...a pak 3 měsíce v Normandii... a mám Francii pro autostopovanou křížem krážem.....jako o rusce se o mně nemluvilo nakonec jsem spíš byla překvapená jak milujou Prahu a české autory...i filmaře (švangmajer etc.) ....no mě asi neodradíš...já jsem se za ty posl. 3 roky co takhle poletuju naučila to, že o sebe strach fakt nemám a že si prostě poradím :) ta sebedůvěra v sama sebe mi tedy hodně pomáhá,...a taky tam nejedu s tim, že si maluju pohádku a šťastně žili až do smrti .) what will be will be :) to si vždycky řikáme s mužem :))))

Jestli se mu tady líbí což je základ..tak se to časem zlomí ...a asi bych ho v tom nechala trošku vykoupat ať se snaží i sám :) šikovný jak koukám je :) tak on si poradí a pak bude pyšnej hrdej a ty šťastná :)

PROMETHEA: děkuju ! taky to dalo zabrat ! na jaký úrovni Tobě už jde ta němčina...? sakra já když si vzpomenu jak si byla v Lille - to už je ku*va doba :) a pořád stejní muži :) hahaha,....

holky písnička pro Vás pro všechny ;)
    http://www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: tak sup sup. my co smrdime v praze si to radi precteme:))))

btw lauro, nerodis uz ted nekdy brzy?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ....je důležitý i vztah k té zemi.
    ...
    tak to povazuju za hodne dulezitou vec, muj drahej ma prahu moc rad a cely cesko,ale treba kamaradky manzel -cechokanadan - to tady proste nenavidi, -a ted budu sprosta - cesi ho serou,praha ho sere, cr nesnasi... to se pak tezko zije s clovekem,ktery nadava pri veceri ,pred kamaradama, rano, vecer, nonstop...a to ruzumi a mluvi cesky naprosto v pohode,takze rozhodne nemusi prekonavat jazykovou barieru,ale proste to tady nesnasi a nazdar... nemusim dodavam, ze to je jeden z duvodu,proc se akorat ted rozvadi...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    NICKIE: aháá a baví ho to?
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    MIKATCHOU: nene, dela v hostelu...ale je jich tady docela hodne...:-]
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    RADUZZKA: gratuluju k francouzstine, u nas nemcina taky osvezila vztah a to tim smerem, ze se spolu mnohem vic zasmejem

no a pak podej report :)

ja teda k nemecku nemela vztah zadnej, resp. vlaznej, ale kazdym dnem me prijemne prekvapuje, kazdej den jsem plna dojmu, a to az tak, ze uvazuju o tom si zalozit blog a vypsat se z toho, pac pro jednoho je to jednoduse "zu viel" :))
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    RADUZZKA: ve Francii je francouzština velmi zásadní :) to je dobrý krok. Francie je jedna z mála zemí kde by mi asi nevadilo trvale žít... na druhou stranu, minulej tejden sem potkala pani, co tam má vztah s chlapíkem už 6 let, říkala že cím dýl tam je, tim víc si uvědomuje že patří do Česka a na to že má vzdělání a dělá si doktorát (už nevim kde) jí prej ani po 40ti rozeslanejch lettres de motivation nikde nezaměstnali a koukaj na ní jako na východňárku. To neříkam abych tě odradila, je to jeden z mnoha příběhů... záleží jesi tam chceš makat no... Já sem byla půl roku v Marseille a bavilo mě to tam moc, hodně lidí mě bralo (hlavně chlapi žejo... a taky proto že jsem se tam dostala na tamní DNB scénu jako MC) ale hodně lidí mě taky hodně nebralo - mluvilo se o mě v jistých kruzích jako o Rusce .))) a párkrát mi někdo dal obsáhlou přednášku o tom jak v Česku sme chudáci a nic nemáme, zatimco oni maj vše co si jen svět může přát :) ale stejně Francii miluju... :)

a propos můj přítel má Česko taky rád, líbí se mu tady, jen by si přál rozumět.. kdyby tu moh dělat svou práci aby tu byl mnohem šťastnější než v Kanadě... jak on občas říká "how can I not love the country with ice-hockey, beer, canoeing and freetekno culture" :)
    RADUZZKA
    RADUZZKA --- ---
    PROMETHEA: to je slovo chlapa - ženy :) já se chystám v létě na delší pobyt ve Francii (holy fuck jak já se těším) a taky si to jedu ve svým modu a po příteli nic nechci ... se člověk zdravě nasere a dokáže i nemožné ;D

jinak já se teď z Francie vrátila a chystám se tam znovu ke konci srpna. Konečně jsem najela na francouzštinu a nemluvím anglicky - ouuu jééé - je to pro nás oba velmi osvěžující a na antoinovi vidím jak je najednou jak ryba ve vodě...žádný stresy překladem etc. Takže jsem na sebe hrdá (ano pochválím se - jelikož to taky něco stálo)

anyway - takhle když to tady čtu já myslím, že je důležitý i vztah k té zemi. Já Francii miluju, ale protože jsem ji potkala z jiné stránky než je všeobecně známá...skvělý, ochotný lidi, atmosféra, jídlo, radost v očích když se shledám s jeho nebo mými přáteli tam.... takový punkáči co vlastně nemají rádi ten klasický přístup francouzů :)

omlouvám se jestli to nedává smysl...píšu v rychlosti a letím pryč !

Mějte se krásně a držím všem palce !
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    NICKIE: hele a co dělá? nejezdí náhodou jako bike tour guide? ten muj se tam ucházel o místo a byl tam s nějakým brazilcem :)

PROMETHEA: dávej průběžné zprávy :) je super že tě tam berou rovnoprávně, v Británii a ve Francii to takový neni. Díky za výživnou a žhavou urbanisticko-architektonicko-geografickou diskusi v poště .)) kdyby někoho zajímalo jak je to s tim torontem tak taky pošta, ale pochybuju ))) (btw, nejkrásnější je město když se v něm zamilujete, ale jakmile vás tam nekdo nutí žít, vše se začne měnit .)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    uvidime, co vam povim za mesic az z toho vystrizlivym :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    no tak teda z ty druhy strany :)
    uz zhruba pul roku predtim, nez jsem mela odjet do nemecka jsem zacinala bejt frustrovana, jak miluju prahu, ze nemuzu opustit nic, co jsem tam doted budovala, mela jsem fakt mozna az panickej strach, ze tu budu sama, zavrena v domku na vesnici, bez kamaradu, bez prace, bez znalosti nemciny...proste nejcernejsi myslenky :)

ted uz jsem v Nemecku 3.tyden, ackoliv plan byl stehovat se az v zari :)
    nechtela jsem do zari sedet doma s rukama v kline, uzirat se cernejma myslenkama (viz vyse), a chodit s kamosema smutne zapijet muj odjezd :)
    tak jsem v nedeli napsala do jednoho hostelu (vzdycky jsem chtela pracovat v hostelu), v pondeli bylo dojednano, ani jsem se nerozloucila s nasima, a odjela.
    v tech trech tejdnech se stalo strasne moc - jednak ta prace v hostelu, clovek se musi naucit spoustu novejch veci, jak se co dela, kdo ma co na starosti, vsechno v nemcine, a zezacatku extremne narocny, ale zase jsem s mezinarodni komunitou, muzu mluvit vsemi svymi jazyky :) a vzdycky se najde nekdo, kdo zrovna prijel nebo jede do prahy :)
    moje kolegyne (slecny meho veku) jsou vsechny strasne mily, nerikam, ze to budou kamosky na celej zivot, ale uz mam aspon nekoho s kym muzu jit na koncert nebo usporadat veceri :) a nejsou to kamaradi myho pritele :)
    taky uz jsem byla na interview na internship - sympaticka firma, a sympaticka prace, zacinam pomalu od zari, a uz se na to moc tesim....

navic se ukazalo jak malej rybnik frankfurt je, a zvlast mezi architektama se zna kazdej s kazdym, v patek se sejdu s dalsi slecnou ceskou architektkou, ktera sem prisla s pritelem, takze budu vedet vic :)

pardon za dlouhy eseje (ale saraj me vybidla, tak to muselo vsechno ven :)

tim vsim jsem chtela vlastne rict, ze to vsechno zalezi na cloveku, jak moc je podnikavej, jaky ma priority, a sedet doma na zadku a uzirat se fakt neni cesta ven (ale na to si taky kazdej musi prijit sam)
    na druhou stranu nemci jsou strasne mily pri jednani, vstricni k cizincum, je to tu extremne multikulturni, takze clovek nema ten pocit "ja jsem tady jedinej cizinec". to muze bejt v cechach problem, zvlast kvuli jazykovy bariere...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam