S tim Svycarskem mi to prijde jako letita sbirka predsudku. V tradicnich kantonech nekde ve centralnim Svycarsku nebo v horach to tak mozna je (prece jenom kdyz ve vesnici od roku 1220 zije furt tech samejch 50 rodin, tak se to na urcity uzavrenosti komunity projevi), tady "u nas" kolem Zenevskyho jezera mi to tak neprijde.
V prvni rade, Svycara by tu jeden pohledal. V Zeneve sidli mraky nadnarodnich firem a organizaci, koneckoncu i v Lausanne a dal na pobrezi (Nyon, Vevey), takze je tu plno cizincu. Je samozrejme mozny, ze starousedlici, co v kopcich pasou kravy, se na cizince koukaj skrz prsty (ani bych se tomu nedivil), ale na sousedske urovni je to v pohode, aspon pokud muzu soudit.
Muj pohled je omezeny, ze dvou duvodu: zaprve nemluvim francouzsky, zadruhe se se Svycary moc nepotkam - stykame se predevsim s lidmi, se kterymi se zname z prace (z moji, ale spis moji zeny), kde jsou svycari ve vyrazne mensine.
Jeste nikdy jsem se nesetkal s nejakym projevem pohrdani (na uradech, pri nakupovani etc.), tj. ani kvuli tomu, ze jsem tu ocividne cizinec. I kdyz jsem slysel spoustu historek na to tema, ani nemam problemy, kdyz se nekde motam v provozu s uz zminenou ceskou registrackou na aute.
Pak je tu jeste jeden moment, a sice jak se divaj cizinci konkretne na Cechy. Muj osobni dojem je, ze to zdaleka nejsou jen Americani, kdo nevedi, kde a ze nejaka CR existuje. Podle me je hlavni moc to neprozivat; samozrejme cim vic si jeden zaklada na svy narodnosti, tim spis ziska pocit, ze si z nej ostatni delaj srandu. Podle my zkusenosti je vetsine lidi jedno, odkud jste, prinejmensim ve zdejsim kosmopolitnim prostredi. Je to v jednotlivcich, ne v narodnostech.