• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    MAKROUSEK: Tak jasne ze gramatiku maji, ale slusne receno znacne primitivni. Gramatika je na danstine to nejjednodussi. Tezce se vysvetluje nasich sedm padu a podtridy pro muzsky, zensky a stredni rod... ale to si tady hodne lidi vyzkouselo na vlastni kuzi. ;))
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SARAJ: Amstr je dobrej, pokud umite holandsky. Jinak je dost tezky sehnat praci.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VALKYRA: :))

mimochodem variantu treti vlasti jsme jeden cas taky doma pretrasali varianta,kdyz uz nam cr a usa polezou obema krkem... a jako nej kompromis na vysel amstr:))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VALKYRA: mne by ta myslenka prisla ok, kdyby ty banky nehrotili poplatky za kazdej prd... a mne se je proste sponzorovat nechce
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MAYAM: Dyk maj v danstine sklonovani i casovani, akorat jednodussi.
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    SARAJ: :) Muj Mike je sice Mike, ale jinak je to Dán jak poleno :D Takze zadny strachy :D

A jeste teda obecne k nasemu ceskemu sklonovani - o vysvetleni tohoto fenomenu jsem se snazila uz nekolikrat, ale fakt se nedari. Bud se Mike zacne tvarit jak ufo ( coz se mu nedivim ), nebo mi dojde trpelivost... asi nemam na tohle ten spravny pedagogicky talent. Jak to ale jednoduse vysvetlit? To proste nejde... Az se jednou prestehujem do Cech (snad), tak pekne k profikum do nejakeho intenzivniho kurzu anebo i na soukromo. Je hrozne dulezity, ze clovek pozoruje rychly pokroky, nejaky progres, to je motivujici.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: to je dobrej duvod proc mit dva ucty:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    me jenom zajimal jiny pohled, protoze kdyz jsme se prijela a byla nezmestnana, tak jsem si nadelala dluhy a nejen u bena, a porad je splacim, takze nemam skoro zadny uspory a kdyz konecne usetrim neco malo, tak sup 200 liber letenka a vanoce. Tak me jenom zajimalo jak jste to resili vy.

ja jsem asi na tom jak Makrousek, kdo ma ten plati a pak plati ten druhej, ale byt tak striktni a platit vse na pul.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ja tohle nechapu. Kdyz s nekym chodim, bydlim a ziju, tak je prece jenom prirozene, ze jsou penize, ucty a tak spolecne. Proc plytvat energii na takove kraviny, jako kdo co zaplati? Zivot nejsou penize. Ale v pohode, ja jsem jiny nez vetsina lidi.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: ja jsem zezacatku (ale fakt zezacatku) bydlela s pritelem u jeho mati, od ty doby co bydlime spolu a platime najem tak se delime (s tim, ze ja mu ty najmy jeste dluzim :)
    nabytek kupoval prevazne pritel, ale chci aspon neco zaplatit - dat napul

ale ja tady mam praci - sice ne uplne plnohodnotne placenou (je to jenom leonardo staz), ale alespon mam vlastni privydelek
    pritel vydelava standartni plat, ale presto se o naklady delime

cesty domu nastesti nejsou tak financne narocny - u me jde cca o 80 E/zpatecni.
    takze si to taky financuju sama
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    mam dalsi otazku:)

pomahali jste si financne ze zactaku? jako kdyz jedn z vas se nastehoval za tim druhym, jestli jste si vypomahalai s najmem, nakupy apod. anebo jste se vzdy delili na pul? a nebo s letenkama toho druhyho domu, kdyz jeden neustale lita za rodinou a druhy to ma za rohem apod?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DASHA: my mame kamarada francouze, zije tady uz asi tak treti rok a jako mluvi cesky docela dobre uz az jsem koukala...sice sklonovani moc nedava a mluvi neco mezi ostravakem a tatarem, ale v pohode :DDD a ten si prave vyrizuje i vsechno na cizinecky policii sam...
    DASHA
    DASHA --- ---
    BAARKA: no...z hodiny sklonovani jsme si odnesli to, ze Loic me od ty doby oslovuje "Dašu", zezacatku jsem ho opravovala, ale on to z ty hlavy nedostane, tak to tak zustalo=))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: cestina je krasnej jazyk, ale nesmis mu hned ukazat nase skolovani, pady apod, jinak ho vydesis..kdyz se me Ben pta, prc se to takhle rika jinak, tak mu rika, ze to je presne to, co nepotrebuje vedet:)
    DASHA
    DASHA --- ---
    SARAJ: tak tohle snad nenastane.. resp. ja ho absolutne do niceho nenutim (stejnetak jako on neumi cesky, ja neumim francouzsky =) .. Mluvi o tom, ze se naucit cesky chce a taky se nauci, tak jsem zvedava, jakej pocit bude mit, az se zabere hloubeji do taju gramatiky ceske =%
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: max je fakt paradni mimi:)podavej report jak zvlada ceskoanglicke sislani:)
    jinak porodnice teda dle meho ocekavani..hmmm,mate muj respekt
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DASHA: jo....u nas nefungovalo:)cece,ale ja mam pocit,ze moje draha polovicka je v tomhle smeru takovej lehoulilinkatej ignorant a muzu si za to sama,pac jsem ho na zacatku dost nedrtila mluvime doma anglicky...:(
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    a vubec,sice pozde,ale happy turkey day:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAYAM: jinak teda mike,jo..hmm se pozeptam drahyho,s kym to jeste randi:)
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    DASHA: Jojo, vyzkouseno ;) Myslim, ze to docela funguje. Jedna vtipna historka k dobru - Mike mi chtel koupit kytku, ale v kvetinarstvi si rekl o 6 kvetinacu... nicmene pani to pochopila spravne a nakonec se domluvili. Ono na kytku se cedulka lepi spatne - tak byla jedna se sipkou nahoru, co rikala kvetina a ta druha bez sipky kvetinac, obe nalepeny na kvetinaci. ( me to prislo jeste tak krasne logicky, jak se kvetinac hezky odvodi od kvetiny... :D )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam