• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    SARAJ: parada, mrknu na to!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DUBPRINCESS: hele, mne se celkem osvedcila stranka letmewatchthis.com -jsou tam i ceske filmy s titulkama...hledat podle anglickych nazvu, pak se staci proklikat pres zemi puvodu, je tam toho fakt celkem dost
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    ANDR3_I: český filmy s anglickýma titulkama - tak to je přesně to, co sháním a nemám...
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    Tak me dneska amik odletel zpatky domu, byl tu od dubna. Jede tam na par mesicu, vydelat nejaky penize (tri prace) aby mel na letenku a na kontejner s jeho vecma do CR, a uz poctive rozesila zivotopisy. Ani jsem necekala ze to pude takhle rychle. jinak samozrejme se k nemu vetsina cechu chova jak ke kriminalnikovi, obcas je celkem sranda poslouchat co si o nem kde povidaj (na letisti, na uradu atd., hlavne kdyz nekde neco zarizuje). Mame za sebou i prvni dovolenou, jazykova bariera samozrejme porad jeste velika (z moji strany v AJ, on umi cesky tak 10 slov haha). Posledni 3 dny jsme stravili koukanim na cesky filmy s titulkama (Pelisky, Pupendo, Obeti a vrazi, Sakali leta, Samotari atd.), to ho moc bavilo, tak mam radost :))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: cehcy byl nas puvodni plan, ale pak si ben chtel udelat trosku vic praxe v uk - takze paln to byl od zacatku (podle me cela jeho rodina doufala, ze se mi bude v uk vic libit a ze na stehovani nedojde..)

ale je dava to smysl - ja jsem tu daleko vic usayena nez ben v uk - rodina za rohem, kamaradi, mame kde bydlet, mame auto a ja muzu delat alepsn trosku to co me bavi a ben tady taky..takze volba byla jasna...ale jak dlouho to vydrzi - to nevim..
    DASHA
    DASHA --- ---
    PROMETHEA: uprimne nam dost pomohlo britsky pocasi.. =) .. momentalne den co den 19 stupnu, furt prsi a rikaj, ze lip nebude..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA:
    DASHA: holky, jak to delate, ze ty kluky mate v praze?

ja uz jsem tu skoro rok, a celej rok jsem se potacela v takovy meirealite - jestli je to v nemecku naporad, jestli ten vztah stoji za ty kazdodenni boje, v praci se extremne pritvrdilo (preradili me k jinymu projektu), coz me hodilo zas na zacatek - naznalost slovicek z oboru, a pocit totalni neschopnosti...

a celou dobu jsem nevedela, proc kazdou nedeli brecim, a proc nejsem porad stastna, i kdyz vsechny objektivni okolnosti jsou v poradku. A pak jsme prisli na to, ze je to tim, ze jsem se porad nerozhodla vnitrne, ze tu jsem - ze jsem tu skutecnost neprijala a furt to s sebou tahla...tak ted jsem rozhodnuta si uzivat leto, podnikam akce, snazim se nepodlehat stresu v praci, a snad to bude lepsi a lepsi

jsem rada, ze je rok za mnou, a snad se to zlomi

(pac daniela do prahy tezko dostanu :(
    DASHA
    DASHA --- ---
    BAARKA: bych to videla asi na zari.. Kamosky rodice maji dum v Thajsku a nabizela mi, ze tam muzu treba na dovcu.. za 5 let, co jsem ve stejnym zamestnani, jsem si nevzala vic jak 2 tejdny dovci, tak si rikam, ze by to moh bejt idealni cas na pauzu =)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: tyyy jo: a co bude delat? a ky ty prijedes? gratulace:)))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: zasla bych nekam na vinko:) ben akorat jede skoro na mesic do uk za rodinou...ale navrhuji klido udelat damskou jizdu:)

co vy na to?
    DASHA
    DASHA --- ---
    Tak je to tady.. prislo to mnohem driv, nez jsme cekali.. Loic nasel praci v Praze, zacina uz 1.8., ja jeste odjet nemuzu, cekam na licenci z prace..
    Jsme z toho trochu v soku teda.. =))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: tak toj e fakt sikovnej!! at se vam dari,deti:) a jinak to vypada, ze v pze budu cele leto,tak muzeme zajit:)

a ja si to fakt uzivam,porad tedy resime technicke detaily,ale jinak ok ok
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: zatim bavi, dodelal CELTA certifikata dostal praci - na rok - pres british council a EU a bude ucit an prazskym gymplu (mame z toho desne velkou radost, protoze v praze bylo jedno jediny misto a on ho dostal - zbytek jede na moravu:) takze si tady pomalu zvyka - ikdyz mi rikal, ze obcas je ta jazykova bariera pro nej opravdu narocna..(naprosto tomu rozumim).

být single je podle mě taky dobrý stádium - ja na svuj posledni singl stav vzpominam jako na velmi dobre obdobi, kdy jsem toho snad nejvic udelala, premerila sve cile a vyrazila primo za jejich plnenim:)) takze si to uzivej, dokud nezakopnes treba i o toho cecha :))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: fakt? tak to je parada a bavi ho to?
    ja jsem single a uzivam si to:) musim potvrdit teorii me kamaradky,ze ani ted o cecha nezakopnu:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: co u tebe?
    tady dobry - muz si zvyka na CR:) ted uci deti anglicky na jizni morave:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    zdravim damy, co noveho?:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    S tim osobnim kontaktem to uplne chapu, ja jsem tezko snasel, kdyz se ke mne kazdej v Rusku vrhal s natazenou pravici (tam si vsichni chlapi furt potrasaj rukama, nechapu, obecne mi prislo, ze maji mnohem mensi osobni prostor... asi ty leta kolektivismu ;-]), ani ted, kdyz se francouzsky kolegyne moji zeny chtej pri kazdym vitani a louceni objimat, to mi taky nesedi.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    JANITA: Jj, já to také tvrdím - nemůžeme se divit, že se na nás v Africe dívají jak na chodící peněženky, když sem jezdí Evropani a Amíci utrácet hrozný prachy na safari a jiný vylomeniny, a zároveń také když zde působí nespočet různých mezinárodních neziskovek, jejichž zaměstnanci si žijí na hodně vysoké noze. Jen takl mimochodem - měla-li bych zde práci v mezinárodní neziskovce, vydělávala bych víc, než jsem si v nezisku vydělávala leta v ČR.

PROMETHEA: Haha, jo, to se mi taky stává :) A ne že by mi to bylo příjemný... Ovšem já jsem dost přímá takže pokud mi něco vadí, okamžitě se ohradím - pre na čerýho by takhle nesahali, tak proč by měli sahat na mě, že. Zejména mě vytáčí, když se mě násilím při průchodu trhem snaží zastavit u nějakýho stánku, to chrlím oheň :)

MAKROUSEK: :) Mně zas po příjezdu do ČR připadalo, že jsou moji šeští přátelé málo srdeční - žádné podání ruky, žádná pěstička, žádný pořádný objetí, žádný "ramínko ťuk o ramínko" a tak. A ono to tak často vůbec ve skutečnosti není, jen jsou Češi prostě méně kontaktní....
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: jj, ja si myslim, ze jsem dost extrovertni, ale tohle bych asi taky nedavala:)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    JANITA: no jasny, ale to uz pak takhle imho funguje ve vetsine zemi, proste rozdil, kdyz tam zijes a kdyz ses jen turista....me vetsinou stacilo zblebtnout neco portugalsky a nikdy me neokradli...
    JANITA
    JANITA --- ---
    CMLKA: to mas pravdu.. jako turista jo.. ale kdyz tam zijes, vis kolik co stoji a umis se s nima pohadat, tak si myslim, ze to je v pohode... :}
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam