• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    DASHA
    DASHA --- ---
    PROMETHEA: jo, to dava smysl... zaroven mi ale prijde, ze vzhledem k super-slozitosti Cestiny bysme meli byt schopni aspon jednou urednici ze dvou vyjit vstric pomoci (aspon zakladni) Aj..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    DASHA: :)

jako ja vim, ze je to nelogicky, ze na cizinecky nikdo nedokaze podat info v aj, ale na druhou stranu v zakone stoji, ze urednim jazykem je cestina

(a na me taky v mexiku a v nemecku nikdo nemluvi na uradech anglicky)
    DASHA
    DASHA --- ---
    DASHA: (urednice nemluvili - teda maminooooo =)))
    DASHA
    DASHA --- ---
    Z dnesnihomamcinyho mailu:

"..Dneska rano jsme zvladli cizineckou policii, v ramci EU to není problem, za mesic dostane pobyt. Pani byla nejprve velmi komisni a nepřístupna, ale pak se zlidstila a na konci dokonce priznala, ze ma maturitu z franiny( před 35 lety) a rekla si s Loicem par slov.
    Jen mi prislo komicke, ze obe urednice na cizinecke policii nemluvili anglicky. Tam se fakt cizinec nechyta.. "
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    KEEP_SMILE: twi? takže je z Ghany?
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    tak pritel je cizinec a zatim spolu mluvime hlavne anglicky, i kdyz to ani pro jednoho z nas neni rodily jazyk. Ale prijde mi, ze si s nim i presto rozumim a mam si s nim co rict vic, nez predtim s cechem :)
    on tu studuje uz 4.rokem, takze sem tam nejake ceske slovicko zna a i se uci. A ja se chci zas ucit twi, takze uvidime jak to bude v budoucnu, jak se budem domlouvat :D
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    DASHA: No v podstatě nejde, protože jak já, tak manžel je máme jen na půlku prázdnin, někdy to vyjde tak, že se setkají jen 14 dní, ale někdy to prostě z důvodu cestování a cen letenek jinak nejde. Je to vždycky docela složitý něco o prázdninách naplánovat a když chceme někam jet, musíme jet prostě všichni (ona taky kdyby nějaká s námi nejela, asi by to neskousla). No ale právě jsme šťastně přežili letošní cestování, teď už nás čeká poslední společný týden doma, to většinou jakž takž jde a pak zase až za rok. No upřímně řečeno se to rok od roku zlepšuje, kupodivu s puberťačkama je větší řeč, než když jim bylo třeba 8, tenkrát to bylo fakt na zbláznění.
    DASHA
    DASHA --- ---
    GABBIANO: A musej bejt o prazdninach spolecne? Nejde jednu pulku poslat treba jako instruktory na nejakej tabor nebo nejaky jiny "zamestnani" a travit cas jen s druhou? Pak zase najit neco pro tu druhou?
    kdyz bude na kazdy jedince vic casu, treba to pujde lip, nebudou clashovat jak spolu, tak s vama najednou..
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    SARAJ: Včera jsem napsala vyčerpávající odpověď a pak se jsem si to všechno smazala. (mimochodem, tady na Nyxu není tlačítko "zpět"?)
    Tak ještě jednou - máme pár zletilých dětí, které v podstatě většinou problémem pro naše soužití nejsou. Pak má on čtrnáctiletou dceru, která je v péči matky a já mám dvě čtrnáctileté dcery ve střídavé péči. V praxi to vypadá tak, že jelikož spolu nejsme pořád, máme jeden byt v ČR a jeden byt ve Španělsku, že během školního roku se tak občas s našimi dětmi potkáváme. Problém nastává o prázdninách, kdy trávíme měsíc společně. Je to vždycky hrozně náročné, je tu vidět strašný rozdíl ve výchově, neshody v názorech, které pramení jak z toho, že ty děti tráví dost času s našimi ex - a pak taky z toho, že jsou ze dvou různých zemí. Ve Španělsku (stejně jako asi kdekoli na jihu Evropy) se vychovává úplně jinak, pro mě jsou španělské děti rozmazlení nesnesitelní fakani. Ale zase tam mají jiné limity než my tady, podle mě máme my s dětmi větší trpělivost, ale možná je to taky jen v ženském - mužském přístupu.
    Společné děti nemáme, dřív jsem si říkala bohužel, protože jsem o dítě s ním moc stála, ale nepovedlo se a teď jsem vlastně ráda, protože vidím, že by nám to situaci hodně zkomplikovalo.
    Jsme spolu už sedm let, takže vlastně nás čekají ještě 4 (možná ani ne, třeba holky řeknou "dost" ještě dřív) společné prázdniny. Když jsme spolu sami, vztah je skoro bezproblémový, i část dětí se dá unést, ale ten srpen je vždycky zatěžkávací zkouška.
    ANDR3_I: Taky mívám záchvaty nenávisti ke Skypu, můj muž, když spolu nejsme, by chtěl komunikovat pořád a já mám už na Skype doocela slušnou alergii.
    DASHA
    DASHA --- ---
    QWITI: tohle bys mela prokomunikovat s muzem.. Na tohle jsme rozhodne tady v Londonu mysleli a poridili si byt s obytnym pokojem navic..

Rozhodne bys nemela bejt tlacena do toho se o ne starat, jesltize jsou to spis muzovi kamosi nez vasi spolecni, automaticky bych predpokladala, ze se o ne bude starat muz?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ANDR3_I: tak tu prvni cast znam - chce to hlubokej nadech - hlavni je jestli ma snahu nebo jestli na to objektivne sere...jinak ono je klepsi proste na chvilku skype, mesik atd proste vypnout - nedelat povinnost z komunikace
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    hmm tak to vypadá že já asi z klubu brzo vystoupím... Vztah na dálku a stress plus nemožnost (jeho) si vydělat na stěhování sem způsobuje to že na sebe akorát štěkáme :/
    joa nenávidim skype!!!!!!!!!!!! nikdy nefunguje, nikdy. Se ségrou z Austrálie nebo s tátou z Ameriky jo, ale mezi náma dvěma prostě nikdy.
    Taky jsem si potřebovala jen ulevit :))

GABBIANO: to už si vůbec nedokážu představit, máš můj obdiv, a jsou alespoň už starší??
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    GABBIANO: a jak to mate?
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    Jsem tu jediná, kdo řeší přeshraniční "moje děti a tvoje děti" z minulých manželství? Někdy mám pocit, že se dá překonat úplně všechno, ale tohle je taková propast, že si z toho občas zoufám. O prázdninách je to nejhorší, to se ty děti dají dohromady a místo odpočinku vzniká celodenní stres. No, to je jen takový zoufalý výkřik, potřebovala jsem si někde postěžovat.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PROMETHEA: no myslela jsem to tak, ze tam treba uz neco plati a bylo by to pro ni treba nejak administrativne jednodussi, coz jak sem pochopila ji odrazuje...ano, kde pracuje, ale kdyby se tvarila, ze tam jeste pracovat bude a tady je ted jen na prazdninach...na to preklenovaci obdobi proste...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CMLKA: podle me si clovek musi platit zdravotni v zemi, kde pracuje (je to jeste nejak omezeny - jakoze vic jak 180 dni nebo tak, ale asi jen pro EU)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CMLKA: nerikej, ze v anglii maj levnejsi socialni a zdravotni? :))

DASHA: na pracak se muzes nahlasit, usetris na socialnim a zdravotnim, ale je vopruz tam kazdej mesic chodit :)
    ja jsem tam byla hned po diplomu, hledala jsem praktikum v nemecku, ale chtela jsem si pojistit to, ze to soc. a zdrav. nebudu muset platit

jinak ceska pojistovna po tobe bude chtit potvrzeni, ze jsi byla pojistena v anglii, jinak budes muset doplacet (pokud jsem to dobre pochopila)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DASHA: jit tam nemusis, ostatne buhvi, jestli by ti neco dali, ale musis si platit zdravotni a socialni zalezi na tom, zda budes chtit jednou brat duchod, pokud se nepletu nebo driv to tak bylo....ale mozna by sis mohla zdravotni platit nadale v anglii a tvarit se, ze jsi tady na prazdninach...ale zkus zagooglit

Co je podpora v nezaměstnanosti - Peníze.cz
    http://www.penize.cz/80312-co-je-podpora-v-nezamestnanosti
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    CROSS: DASHA: mno :) to stím zatloukáním byla nadsázka :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA:
    CROSS: je pravda, ze ja nastoupila do prace tri tydny po prijezdu - nejak to slo rychle a musim rict, ze to byl docela zazitek - moc jsem nevedela ci jsem - bylo to moc zmen na jednou - zmena mista, zmena lidi, zmena prace, prestala jsem kourit, jiny jidlo apod... v utery jedu na prvni "prazdniny" od ty doby - nemuzu se dockat. Takze pauza dava smysl:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam