• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    přišlo mi @...

Ahoj všem,

vyhlásli jsme nedávno soutěž o nejlepší videospot. Zúčastnit se může každý, jako jednotlivec i skupiny. Takže pokud někdo rád experimentujete s kamerou, tak máte dovrou příležitost dát vědět o tom, co prožívají a zažívají cizinci v Česku, tedy Češinci :)

Co je úkolem?

Natoč minutový kreativní spot o Češincích, Češích-cizincích a vyhraj!

První cenou je 15.000 Kč a uvedení na festivalu Jeden svět. Uzávěrka je 2.února 2012.

A kdo jsou vlastně ty Češinci? Jde o lidi, kteří žijí v Česku, i když se tady (nebo jinde v EU) nenarodili.Běžně se jim říká cizinci, ale vlastně tu mnohdy nejsou vůbec cizí - proto spojení slov Češi a cizinci, tedy Češinci. Spot se může týkat zajímavého projektu nebo činnosti, kterou realizují Češinci (umělci, sportovci, sociální podnikatelé, dobrovolníci atd.) pro českou společnost, nebo naopak překážek, které jim jsou kladeny do cesty právě proto, že se narodili jinde.

Co můžete vyhrát?
    Ocenění za nejlepší spot je 15.000 Kč a uvedení na festivalu Jeden svět 2012. Druhý spot bude oceněn 7000 Kč, třetí 3500 Kč.

Co pro to musíte udělat?
    - Být kreativní
    - Natočit krátký, leč strhující spot o Češincích – maximální trvání je 60 vteřin
    - Poslat ho nejpozději do Hromnic, tedy 2.2.2012 pořadatelům

To vše samozřejmě podle pravidel - ty jsou uvedeny na stránkách Programu migrace společnosti Člověk v tísni: www.migration4media.net/cesinci.

Inspiraci můžete hledat na webu Programu migrace, v pořadech Crossings (Radio Wave) nebo Zaostřeno na cizince (ČRo6), blogu Fóra migrantů na iDnes nebo prostě mezi lidmi :) Konzultovat témata můžete i s koordinátorkami Programu migrace – pište mě na pavla.redlova@clovekvtisni.cz nebo na migrace@clovekvtisni.cz. Nebo na facebooku - stránka Natoč spot o Češincích a vyhraj!

Tak se těším na vaše kreativní nápady!

LAURA
    LAURA --- ---
    DUBPRINCESS: to samozřejmě, vůbec jsem to nemyslela tak, že to postihuje jen nás nebohé a ostatní Čechy nikoli, spíš že to je další komplikace s úředničinou, se kteoru se musíme potýkat asi častěji než ostatní.. a je to skutečně k vzteku, protože všichni víme jak česká pošta funguje.
    LAURA
    LAURA --- ---
    PROMETHEA: to se zatím nestalo, ale asi bychom museli zaplatit DPH a clo. Napadlo mě posílat všechno přes DHL, ale to musim prozkoumat, jestli na to pošta náhodou taky nedosáhne..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LAURA: a kdyz nenapisou nic? :)

to je teda fakt novinka, a dost neprijemna

drzim palce at vas vyhmatavaj min a min!!!
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    ... ale označila bych to spíše za opatření "nedobytný hrad EU" v rámci záměrného nadměrného chránění trhů EU, než-li opatření vůči migrantům...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    PROMETHEA: od začátku roku 2011 se zásadně změnili dovozní podmínky a podmínky české pošty. bohužel je dost "ojeb" so cokoli nechat posílat a řada lidí si kvůli tomu přestává objednávat věci ze zahraničních webshopů. Pro více info viz stránky české pošty či příslušné auditko zde na nyxu
    LAURA
    LAURA --- ---
    PROMETHEA: právě že na všech těch balících bylo jasně napsáno, že se jedná o dárek, i cena byla vždy uvedena nižší než limit, ale pokaždý to hráli na nedostatečnou specifikaci zasílaných předmětů.. interaktivní DVD s pohádkama o historii USA označený jako "educational toys" jim nestačí atp. No je v každým případě super celej ten proces, nejdřív výzvama na FB zjišťovat kdo nám to vůbec poslal, pak z odesílatele tahat přesnej popis a cenu a pak se táhnout přes půl Prahy vykoupit si ten rukojmí balík.. dost to kazí radost z dárků.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LAURA: ja teda vim o vic lidech, co si nechavaj posilat balicky z ameriky (nakup online), a vetsinou zadnej problem - resp. jeste jsem neslysela tuhle variantu, ktera trochu zavani komunistickym spiclovanim - ma pribuzny v cizine, tak ho trochu potrapime...

nemohli by na to treba odesilatele psat: darek, a pak byste nemuseli platit ani ty manipulacni poplatky...
    LAURA
    LAURA --- ---
    KEEP_SMILE: tak jistě, nicméně když máš půlku rodiny v cizině, tak máš každý narozeniny a vánoce o zábavu postaráno.
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    LAURA: tak to ale asi nema az tolik co delat s cizincema, ne? To zabavujou i cechum.
    LAURA
    LAURA --- ---
    Tak si český úředníci vymysleli další způsob, jak buzerovat cizince - pošta nám za účelem celního řízení opakovaně zabavuje zásilky z USA. Vždycky se to zatím stalo s dárky pro syna :/ zrovna teď mu visí dárek k vánocům od babičky na zasr.. poště 120 na Plzeňský.

Bohužel neexistuje způsob, jak se zabavení vyhnout a i když prokážete, že zásilka není předmětem cla, musíte platit manipulační poplatek 100 Kč za přidělení skladového čísla.. :// achjo.
    DASHA
    DASHA --- ---
    BAARKA: Accenture uz ted bohuzel lidi nebere.. brali dost pri otevreni novejch oblasti, ale ted uz ma plno..

Loica ve ctvrtek ceka druha operace, budu mu vyndavat srouby a pojistny lanko.. Na konci ledna uz se mnou pojede hrat do Londonu, tak tam se bude moct zase vyradit.. =)

Zatim jsme jeste porad u nasich, dovymysleli jsme konecne kuchyn, ten nas ceka "jen" realizace a zacnem malovat steny brzo, este to nejakej ten mesic bude trvat..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDR3_I: my spolu byli pul roku, pak celkem rok a pul long distance po evrope, a pul roku pres more.
    a pro me byli ty dva roky uz docela hranicni...je to vzdycky velka emocionalni investice
    a ted uz bydlime rok spolu, a je to porad dobry, i kdyz nevim jak to lidi delaj, ze se ubranej pracovnimu stereotypu (ale to uz je do jiny debaty :))
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    BAARKA: to si mysli on, tipuju to na predvanocni klasickou depresi. Pokud to vyznelo jinak - pro me dost dobry je a vzdycky byl, jinak bych s nim nebyla, a rozhodne mu nedavam jediny duvod si to myslet, spis mi to prijde naopak
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ANDR3_I: na druhpou stranu tady maji celkem expati sanci v tech velikych spolecnostech jako, IMB, accent, dell apod..a nemaji se spatne..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ANDR3_I: ty jo, jetsli pro tebe neni dost dobrej uz ted, tak bych ho uz asi ani nezvala..
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    NEELLA: no u minulyho vztahu ta hranice rok byla (rozesli jsme se hlavne na zaklade toho ze se nikdo z nas nechtel sestehovat jinam) pozoruju to i u jinych podobnych paru. Minuly vztah byl Brusel - Praha, takze jsem tam litala dost casto na prodlouzeny vikendy, tohle je Texas, a ackoliv ma otec holiday house v US, ja tam byla naposled v lednu na mesic a on tu byl od konce brezna do konce cervence, a ted uz mi to prijde proste moc dlouha doba, sliboval ze na Vanoce bude "doma" jenze maj nasmlouvany koncerty, ja mam v CR statnice a pak jedu do US ale ne za nim. Jako ja bych se do US i prestehovala ac to tam oba na ziti nevidime, hlavne z financnich duvodu, jenze on chce za kazdou cenu do Prahy i kdyz nevidi jak je to komplikovany. Omlouvam se ze tu placam takovy romany ale proste jsem si potrebovala nekde "zafnukat", u rodiny ani pratel to moc ventilovat nemuzu ;) navic s francouzem jsme si byli nejak kulturne i vekove bliz, american mi obcas prijde jak z jiny planety :D hadame se vlastne jen proto ze tu jeste neni, navic mi chybi klasicky usmirovani..

A proto bych se chtela zeptat kde jste meli tu hranici vy? Jak dlouho vam trvalo nez jste se s protejskem sestehovali do stejne zeme??
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    ANDR3_I: myslíš, že je ta hranice rok?? a jak často se vidíte třeba za rok??
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    Ano je to kupodivu pro americana tezky, jenze si to taky komplikujeme sami. On je potetovanej od paty az k obliceji (trestni rejstrik ma kupodivu cisty), krasavec to taky neni, cesky neumi az na "pivo prosim" ani slovo, navic je muzikant, vyucenej truhlar, ale pracuje po restauracich a fast foodech (prave i kvuli tomu ze dost casto opousti a hleda kvuli pauzam pro tour praci). Prestehovat se sem chtel jeste pred tim nez jsme spolu zacali chodit, jenze on si to predstavuje jak hurvinek valku, to i muj otec dostane zeleny karty do US driv nez on pracovni vizum ;) a me uz se do toho nechce investovat vic, potrebuju videt jeho snahu, protoze se tim odstrihuju od svoji rodiny (penez) a timpadem se vse meni, ja nejsem dostudovana a taky jsem zvykla si zit trosku nad pomery. Coz je taky zacarovanej kolotoc protoze ho tim vhanim do situace ze pro me neni "dost dobrej". Proste se v tom trochu placam sama, ac uz jsem predtim rocni vztah na dalku mela, my to tahnem taky rok, kdyz nepocitam ten rok predtim kdy me nahanel. Proste si myslim ze kdyz se po roce ty dva lidi nesestehujou, jde to do kopru...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: a jak mu je? to je teda pech..jste porad u vasich?

jinak s tim jak je tu malo lidi - taky me to docela prekvapilo - troufam si rict o Praze, ze nocni zivot je zde pekne "nudnej" v ulicich nikdo, moc se toho nedeje..:)
    byla jsem navic minuly vikend v Berline - pripadala jsem si jako panenka v risi divu..:)

memu take chybi kamaradi a hlavne rodina..rozhodnuti o tom, ze budeme zit v cr jsme sice pred casem ucinili, ale vypada to, ze ho budeme muset prehodnoti a ucinit dalsi..nojono..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam