• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    jak jste nebo jak si sháněli práci vaše druhé polovičky v čr bez znalosti čj?
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    MARTHA43: a jak by to bylo, kdyby měla řidičák z jp, mohla by ho neomezeně v čr používat? Slyšela jsem něco o tom, že člověk který má řidičák např. z afriky, si musí do roka udělat v čr český řidičák...
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    MARTHA43: nemá :-)
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    SHPAGIN: ona nema ridicak z jp?
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    SHPAGIN: tak do získání trvalého pobytu je to bezpředmětné :-)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    PROMETHEA: díky za tip :-)
    spíš jsem měl napsat "mluví obstojně česky". lepší je v rj a aj má slušný.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SHPAGIN: ja jsem si ted delala osvezovaci kurzy v autoskole Horazny na zizkove, a videla jsem, ze tam meli formulare i v aj, nj, rj...ale jak dalece lektori pak taky ty jazyky ovladaji netusim

kazdopadne tam byli mili, a neumim si predstavit, ze by takhle mili byli jen na cechy :)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    doporučil by prosím někdo nějakou "foreigner friendly" autoškolu v praze?
    manželka (jp) mluví dost dobře česky, ale radši by někam, kde jsou na cizince zvyklí a milí.
    děkuju
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAKROUSEK: jj, pripad "lampedusa" a aktualni diskuze na tema pristehovalcu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ETTELEA: Kdyz uz o tomhle diskutujeme, tak ja osobne si myslim, ze je to spis sebezachovny pud civilizace / naroda. Protoze kdyby se to uplne otevrelo, cely svet by se zprumeroval - v Africe by zivotni uroven vzrostla, v Evrope klesla, vsude by to bylo stejne. Teda samozrejme nejdriv by doslo k nekolika valkam a pogromum a tak. Coz ovsem vyspele civilizace nechteji, aby jim zivotni uroven klesala, takze stavi prekazky pro ostatni lidi, aby se pres ne dostali jenom ti, kteri jsou prinosem a kteri jsou dost motivovani. A ty muzou byt jak byrokraticke (motivace), tak ekonomicke (aby si na sebe lidi vydelali) nebo testy zdatnosti (pro sportovce).
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    MAKROUSEK: chtěla jsem jen poukázat na tu absurditu, pořád nám cpou do hlavy jak jsme svobodní a pak musíme pomalu dokazovat svoji existenci nějaký kusem papíru. Prostě stojíš před někým a dokazuješ mu že žiješ, papírem :D stejně jako že nemůžeš jet kam chceš a být s kým chceš, vždyť by byl z planety holubník a všude by bylo plno lidí! a cizinců! :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ETTELEA: Pravda pravdouci. Dnes taky kdyz je clovek tovarnik, tak nejaky papirovani neresi, vezme si, koho chce, kdyz je papirovani potreba, vyresi je pravnici. Ale jak pises, o tom tenhle klub neni :-).
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    MAKROUSEK: ale ne všichni, existovalo více vrstev společnosti, je to fuk o tom tahle skupina není ;-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ETTELEA: Tehdy nebylo papirovani, protoze prave tohle neslo. Bylo nevolnictvi, lidi se nemohli jen tak sebrat a nekam jit, byli majetkem pana.
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    Pročítala jsem si tuhle diskuzi od začátku, i když ne až do konce :D
    každopádně musím říct že ty byrokratické dementní papírování ohledně víz a svateb jsou fakt uhozené. Nebylo to fakt lepší za dob kdy celé Evropa mluvila latinsky, člověk si jen sbalil raneček a možná ani to ne a šel kam chtěl, bral si koho chtěl, žil kde chtěl a nemusel nic papírovat?

Jinak zatím jsem chodila jen s tím polákem, musím říct že nic moc. Žila jsem v polské komunitě v cizině skoro rok a bylo to celkem peklo :( za mě docela zklamání, jenže to se prostě občas stává.
    Jinak kdo tu chodil s finem/finkou? :D taky vám připadají ty jejich počáteční kamenné obličeje tak vtipné?
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    MAKROUSEK: tak to jsem měla několika týdenní "vztah" s polákem, nebylo to sice tak romantické jak popisuje slečna, ale taky mi mlel hovadiny o kterých si myslel že je chci slyšet. Ruku na srdce dělá to i našinec nic až tak neobvyklého a ano je to peklo, vždy to beru tak že je to prostě dement a to on má problém ne já. :)
    ARFEA
    ARFEA --- ---
    Ahoj, možná se to tu už probíralo, ale můžete doporučit nějakou jazykovku na češtinu pro cizince v Praze?
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    MAKROUSEK: Blbost, na Zelandu jsou hodne uprimni. Australani se ale umi pretvarovat a hodne anglicanu je divnych, to jo..
    S anglicanem jsem byla dva roky a byl nechutne uprimnej.

Nejradsi mam Iry, velky srdce, uprimnost a nenechaji si toho moc libit.. (Jednoho mam doma a cekame rodinu)

To jen tak, nechapu, o cem to mluvis :-)
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    MAKROUSEK: Po tak kratkem vztahu neco svadet na kulturu nelze a hlavne ne vsechny strkat do jednoho pytle. Kulturni rozdily se projevi az casem, tady bych spis rekla, ze kluk byl blb.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SSAMIAD: To je bohuzel kulturou. Nemuzes cekat, ze ti Anglican, Amik, Australan, Kanadan nebo Kiwak do oci rekne pravdu. Bohuzel, pro ne je pravda prilis rude (a proto nemaj radi lidi z Evropy, protoze jsou pro ne prilis neslusni - rikaji pravdu). Rika se jenom to, co si myslis, ze ten druhy chce slyset. Ale to nema lautr nic spolecneho s tim, co si doopravdy myslis. Je to docela peklo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam