• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ADAMM: A kterýho jazyka? ;)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Ahoj, aktuálně zrovna hledám native speakera - na takovou brigádu, psaní o krásách a nástrahách Česka při organizování konferencí a kongresů. Kdyby měl někdo zájem, ať mi napíše do pošty. Díky moc.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    accenture, exxon mobile
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    NEELLA: Expats.cz i kdyz to valny neni, ale na pohovor meho pritele (rodily aj mluvci, ktery rozumi necemu v cj) nejake inzerujici firmy tam pozvaly.. Bohuzel je to pres rok a ted v Praze nezijeme, takze uz jsem zapomnela nazvy firem etc.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NEELLA: a co firmy jako IBM / AT&T a podobně? tam pracuje mraky cizinců a čeština tam určitě potřeba není (to je v Brně, ale jistě budou podobné firmy i v Praze, nevím jak jinde).
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEELLA: ucitel anglictiny nebyl problem, nic jineho valstne nezkousel..sem tam jsme hlidali US a UK ambasady, jestli nekoho nehledaji..
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    BAARKA: moje zkušenosti jsou zatím takové, že všude požadují plynulou češtinu, dokonce i pro prodavače suvenýrů s turisty v centru... žádného čj začátečníka prostě nehledají
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEELLA: ucitel anglictiny..nic jineho nesehnal
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    NEELLA: podle toho co me informovali je to tak, ze pokud maji mezi sebou zeme dohodu (snad videnska nebo varsavska smlouva?), coz pocitam, ze JP s CR ma, tak jen odevzda ten jejich (mozna podstoupi zdravotni prohlidku nebo tak) a oni ji ho ulozi a daji nas...
    Ja ted ziju v Brazilii, cesky RP jsem tu odevzdala, podstoupila psychotesty a zdravotni prohlidku, zaplatila poplatek a dali mi jejich ridicak! je to vyhodnejsi no.. autoskolu bych tu delat nechtela! Ale jinak si myslim, ze prijemny by mohli byt tady.... maji vyuku v AJ, RU a vietnamstine.... takze asi jsou zvykly na cizince...
    co tady: http://www.ridicak.cz/anglicky.php nebo http://www.autoskola-vip.cz/en
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    jak jste nebo jak si sháněli práci vaše druhé polovičky v čr bez znalosti čj?
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    MARTHA43: a jak by to bylo, kdyby měla řidičák z jp, mohla by ho neomezeně v čr používat? Slyšela jsem něco o tom, že člověk který má řidičák např. z afriky, si musí do roka udělat v čr český řidičák...
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    MARTHA43: nemá :-)
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    SHPAGIN: ona nema ridicak z jp?
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    SHPAGIN: tak do získání trvalého pobytu je to bezpředmětné :-)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    PROMETHEA: díky za tip :-)
    spíš jsem měl napsat "mluví obstojně česky". lepší je v rj a aj má slušný.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SHPAGIN: ja jsem si ted delala osvezovaci kurzy v autoskole Horazny na zizkove, a videla jsem, ze tam meli formulare i v aj, nj, rj...ale jak dalece lektori pak taky ty jazyky ovladaji netusim

kazdopadne tam byli mili, a neumim si predstavit, ze by takhle mili byli jen na cechy :)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    doporučil by prosím někdo nějakou "foreigner friendly" autoškolu v praze?
    manželka (jp) mluví dost dobře česky, ale radši by někam, kde jsou na cizince zvyklí a milí.
    děkuju
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAKROUSEK: jj, pripad "lampedusa" a aktualni diskuze na tema pristehovalcu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ETTELEA: Kdyz uz o tomhle diskutujeme, tak ja osobne si myslim, ze je to spis sebezachovny pud civilizace / naroda. Protoze kdyby se to uplne otevrelo, cely svet by se zprumeroval - v Africe by zivotni uroven vzrostla, v Evrope klesla, vsude by to bylo stejne. Teda samozrejme nejdriv by doslo k nekolika valkam a pogromum a tak. Coz ovsem vyspele civilizace nechteji, aby jim zivotni uroven klesala, takze stavi prekazky pro ostatni lidi, aby se pres ne dostali jenom ti, kteri jsou prinosem a kteri jsou dost motivovani. A ty muzou byt jak byrokraticke (motivace), tak ekonomicke (aby si na sebe lidi vydelali) nebo testy zdatnosti (pro sportovce).
    ETTELEA
    ETTELEA --- ---
    MAKROUSEK: chtěla jsem jen poukázat na tu absurditu, pořád nám cpou do hlavy jak jsme svobodní a pak musíme pomalu dokazovat svoji existenci nějaký kusem papíru. Prostě stojíš před někým a dokazuješ mu že žiješ, papírem :D stejně jako že nemůžeš jet kam chceš a být s kým chceš, vždyť by byl z planety holubník a všude by bylo plno lidí! a cizinců! :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam