• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Jojo, ted nedavno to zmenili, Americani vsude na svete dani, jako kdyby byli v Americe. Pokud se nepletu, zapocitavaj se mu dane tady, ale stejne musi IRS formular vyplnit. Zkus spis nejakyho mezinarodniho danare, nez anonymni lidi z netu.
    LAURA
    LAURA --- ---
    BAARKA: děkuju :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: ok, zeptam se..
    LAURA
    LAURA --- ---
    BAARKA: v USA vůbec, v ČR nyní také ne (rodičovská)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: aj, to je dost mozny, v CR existovala taky dvoji danova povinnost.
    jenom pro jistotu, neni vydelecne cinny vubec nebo jen v USA?
    LAURA
    LAURA --- ---
    BAARKA: no s hrůzou jsme zjistili, že i když manžel řádně plní všechny své povinnosti v ČR, je povinen i přesto danit v USA. K tomu nyní USA má možnost získávat informace o bankovních účtech amerických občanů v zahranicí. Konkrétně mě zajímá, jestli pokud muž nyní není výdělečně činný, musí i přesto něco podávat.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: mam tu kolegynui, ktera ma americke obcanstvi (ceska) zila tam asi deset let..muzu se jit zeptat v pondeli v praci. Co konkretne potrebujes?
    LAURA
    LAURA --- ---
    Čirou náhodou, není tu někdo, kdo by měl povědomí o daňových povinnostech Američana v zahraničí?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: tai pro ty co ziji v Nemecku:
    Pokud jste pojištění u AOK, tak můžete chodit k doktorovi i na prevenci v ČR a bez problémů si to ta pojišťovna vyúčtuje s tou pojišťovnou, u které jste byli pojištěni ještě v ČR. Pokud máte třeba dobrého zubaře nebo alergologa v Česku, tak se to vyplatí. U TK tato možnost neexistuje, jen pokud se vám stane něco akutního
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: no, chpau tu regulaci, ze se nesmi mit dvoji zdravotni pojisteni, ale obcas se to vazne nehodi..:)
    v cash cash bych se asi nedoplatila..proberu to v nemonic s doktorem - dam vam vedet, kdyby prisel dotor na nejakou hezkou klicku..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: pokud budes v nemecku pracovat (nebo tam bydlet dyl jak - tusim - 180 dni v roce), musis mit zdravotni pojisteni tam

resila jsem podobnej problem se zubarem - a v podstate by to pojistovne bylo jedno, proplatili by mi ceskyho zubare, ale musela bych jim k tomu zaplatit nakej administrativni poplatek, a vubec..zdalo se mi to moc papirovani nakonec, takze jsem sla radsi k zubari v nemecku

a nevim, jan by se k tomu staveli tvoji doktori v cechach - to nevim, jak to funguje..asi bys musela platit v cecach cash
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak a jsem tu zas:) s dotazem..
    tak jsme se dohodli, ze se budu stehovat do Kolina..,,a ted resim jak to udelat s doktory.
    Mam nejaky relativne vaznejsi zdravotni problemy -jsem ted po operaci, ale melo by se to lepsit jen musim byt bedlive sledovana. Ja bych samozrejme radeji navsteovala doktory v CR nez v Nemecku - da se to nejak vyresit? byt zaregistrovan v Nemecku a dolecovat se v CR (chapu, ze se nebudu stehovat do rozvojovy zeme a pripadne muzu prejit k doktorum tam, ale s timhle konkretnim problemem mi to prijde lepsi ponechat si ceske doktory..)

Mate s tím nekdo zkusenosti?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEMESISS: prosim te, na Kolin and rynem a ja se tam asi budu stehovat rychleji nez jsem si myslela.:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CMLKA: teoreticky...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    BAARKA: Miguel je tatér, možnosti tady nějaký jsou, ale ve Francii to pořád vychází líp a dost se mu tam i líbí (má tam kontakty díky hodně fajn lidem, určitě to má na jeho vnímání tý země taky vliv).. Skoro bych řekla, že to máme podobně jako pár Tvých kamarádů Německo/Honduras :)))

Kde se chystáte žít Vy?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    na nastence je nase prvni anketa
    prosim hlasovat :)

kdo zije zvlast, muze zatrhnout pravdepodobnejsi verzi (pokud se neco rysuje do budoucna :)
    a homo- a bi- orientovani prosim cist jako (mam partnera-ku cizince)

jde mi hlavne o to, jestli jsou ochotni jit do jine zeme spis muzi nebo zeny

podle vysledku tady zatim genderove deleni nehraje roli :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    Ta hranice je mnohdy tenká a je věcí individuální interpretace. Mohlo by to být i tak, že my (u nich) jsme expati a oni (u nás) jsou imigranti (přistěhovalci, gastarbeiteři). Nejčastěji se to bere tak, že expat je ten, kdo je vyslán nebo najat na specifickou kvalifikovanou práci v zahraničí, nezřídka na dobu určitou, zatímco imigrant je ten, kdo prostě hledá práci mimo zemi svého původu. Nicméně z formálního hlediska jde vždycky o imigranty (povolení k pobytu a podobně). Taky se na to dá koukat z hlediska dočasnosti, případně vazby na konkrétní práci, pozici nebo úkol.

No a pak je tu hledisko ekonomické vyspělosti - pokud přicházíš ze silnější ekonomiky do slabší, budeš za expatriota, pokud naopak, jseš prostě imigrant.

Takže spíš bych to viděl tak, že za expatriota tě (možná) budou považovat, pokud řídíš zahraniční pobočku své firmy, za imigranta de facto vždycky, pokud nedáváš okatě najevo, že už stříháš metr. ;-]

Konec off topic úvahy.
    ZZEMANKA
    ZZEMANKA --- ---
    CMLKA: já to chápu tak, že expat jsi, když tě firma někam vyšle a postará se o tebe.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZZEMANKA: tak expat muzes byt i kdyz jedes myt nadobi do UK ne?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: zatim kazdy zvlast.:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam