• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICKIE: když jsem to naposled zjišťoval, princip byl takový, že dítě českého rodiče může mít dvojí (víceré) občanství v případě, že to jiné než české získá automaticky narozením. Pokud by o něj bylo třeba žádat, tak to už možné není.

Takže záleží, za jakých okolností se nabývá brazilské občanství. Jestli stejně jako české, to znamená stačí, aby jeden z rodičů měl brazilské občanství a pak nezáleží na místě narození, v takové případě by dítě českého a brazilského rodiče narozené v ČR nabylo obou dvou občanství.

Kdyby například byl jeden rodič Čech a druhý Rus a dítě se narodilo mimo Rusko, tak dítě automaticky nabývá české občanství, ale o ruské by museli jeho rodiče žádat -- v takovém případě by pak dítě udělením ruského občanství o to české přišlo.

Podotýkám, že nejsem právník a zajímal jsem se o to někdy před dvěma lety.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    ahoj, nevite nekdo jak je to s ditetem, ktery se narodi v CR, jestli muze mit dvoje obcanstvi? Konkretne brazilsky..nejak nevim, kde to hledat..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: Kolín je v tomhle zapsklej..v berline či mnichove by to šlo jinak..naja...každopádně zítra Praha!!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: uff…taky bych nerekla, ze jsou tak vysazeni na nemcinu…v mym okoli to teda rozhodne tak nebylo, ale mozna je to taky mezinarodnosti frankfurtu a specifikou trochu umelecky nacichle branze…jinak si to neumim vysvetlit. naprosto chapu. tohle zacne bejt deprimujici.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: pisu maily zhruba od května..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: koukala:) myslim, ze mam zmakly uz vsechno....ikdyz nevim jetsli na trainee program berou nestudenty nebo neabsolventy..
    pritel nechce udelat krok odtud, ma tu kontrakt na dalsi rok. Ja bych chtela jet na misi, dal do zahranici..z evropy by myslim pro nas pripadala v uvahu Belgie, UK, Francie, Svycarsko...

zkousela jsem i bary, asistencni prace pro studenty vozickare, snad vsechno - vcetne sberu vina, farmy - nikdo mi zatim neopdovedel - asi dve kavarny, ze az se naucim perfektne nemecky at se stavim:)
    fakt jsem necekala, ze to tady bude takhle pro nemecky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: koukala jsi na giz? Maj zajimavy praktika, i trainee program...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: jasne chapu. Ja si potrebovala po diplomce vycistit hlavu a ty dva mesice v hostelu na to byly supr :) ale jen recepce, snidane, a uklid pokoju, na koupelny jsme meli uklizecky.
    Ted pracuju jako urbanista, a taky pisu spoustu textu, ktery jsou i ve vysledku zavazny jako pravni dokumenty.ale jak rikam, trvalo to 5 let a chtelo to hodne trpelivosti, nez se ta cesticka pro me nasla....zalezi trochu na stesti, trochu na oboru, a na prioritach
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: to je fan:) psala jsi, ze jsi architektka vid? ja jsem pracovala v mezinarodnim nezisku poslednich cca 7 let, byla jsem na par misich v zahranici - v rozvojovych zemich a tak. vzhledem k potrebe psani grantu pro nemeckou vladu muzu na praci v tomto oboru tady zapomenout.
    Me se popravde nechce moc jit dolu - trochu jo, ale k nadobi nebo uklidu ne...za bar me nechteji - nemluvim nemecky, vlastne nikam me nechteji - to jsme se hlasila na ruzny dobrovolniky, jenom abych nebyla porad sama.

Zitra odjizdim na par tydnu do Cech, zkusim si najit praci tam a budeme se s pritelem navstevovat, dokud si nenajdu praci tady a nebo dokud on se neuvolni z prace a neostehujeme se nekam, kde budeme moc pracovat oba...je tady ze me totalni domaci putka..a to fakt neeeee:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: mela jsem ze zacatku hodne basic mluvenou nemcinu-tak b1-2, ale rozumnela jsem od zacatku skoro vse.
    I tak jsem zacinala v hostelu (vzdycky jsem si to prala zkusit)s anglictinou a spanelstinou. Paralelne k tomu jsem hledala praktikum v ramci programu Leonardo. Nejdriv taky v aj, s tim, ze ale hned po nastupu do prace jsem zacla mluvit nemecky. Po praktiku jsem v ty firme / za trochu horsich platovejch podminek nez meli domaci/ zustala. V prubehu casu, kdyz uz jsem suverenne komunikovala, se i platovej rozdil vyrovnal. Strasne zalezi na oboru. Nakonec jsem si udelala jeste hodne specializovanou nastavbu, abych se trosku odlisila od ostatnich absolventu na trhu prace. Az ted po peti letech jsem imho dohnala to casovy obdobi, kdy jsem diky jazyku karierne stagnovala..
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    BAARKA: :)) jsem se zdesila, ze to ziti na stridacku v obou pripadech skoncilo rozvodem/rozchodem...my k tomu nekdy nemame daleko, ale porad verim, ze to nejak zvladnem...obecne stridava pece podle me pro deti neni idealni, natoz "preshranicni"...

PROMETHEA: dekuju, pisnu Ti do posty ,)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NEMESISS: pres kamaradku znam jeden parecek Francouz/Ceska, kteri to takhle maji....skolka v cechach zadnej problem-jsou prihlaseny celej rok, a chodej jen pul, ostatni info nevim, i tohle mam zprostredkovane.kdybys mela zajem, muzu zprostredkovat kontakt.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEMESISS: ha, uz to mozna chapu, vy se nerozvadite, jen chcete zit pul roku tam a pul roku onam...:) tak nikoho takovyho moc neznam..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEMESISS: more sousedka z Prahy byla francouszka co mela dite se slovakem, ktery s epo jejich rozchodu odstehoval zpet na Slovensko, asi tri roky se soudili, kdo bude mit dite na starosti, jinak primarne bylo s mamou v CR a kazdy druhy vikend jezdilo na slovensko, Ted se ta mama vzdala do Amstru, a slovak si nasel praci v Bruselu, takze jsou na tom lepe - Amst - Brusel je co by kamenem dohodil, takze pokracuji v tomto modelu.

Muj bratranec Cechofrancouz si vzal svycarku, spolu bydleli ve Francii ale nedaleko Svycarksych hranic. Po rozvodu se Svycarka odstehovala cca 70 km od nich zpet do Svycarska. Mala mela stridavou peci, po tydnu. Popravde, mala nemela dlouho stabilni zazemi a je to na jejim socialnim vyvoji videt. Nakonec, kdyz maly bylo asi 14, bratranec (s tezkym srdcem) ustoupil a bere si ji na vikendy..

Moc nezavidim tuto situaci..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    KATTENNE: ty jo, tri roky je dlouha doba...ja popravde doufam, ze se presuneme do Francie, ale ne na jih..a mluvis francouzsky?? na co si nejvic nemuzes zvyknout?
    s tim radiem te chapu, ja uz ho ani nezapinam:)

PROMETHEA: s praci je to fakt na nic, bez nemciny me tu nikde nechtej - ani jako dobrovolnika..zati jsem skoro porad doma a sama a uz mi dosly skoro vsehcny financni zasoby - takze skoro nic delat venku ani nemuzu pri cenach dopravy i vsehc konicku...ted se mi rysuje nabidka jet na misi do zahranici, s tim, ze se budu vracet co mesic a pul domu na prodlouzeny vikend. Takze, se vlastne nemecku zase oddalim, ale krome toho, ze mi bude chybet pritel, mi to moc nevadi - doufam, ze to vyjde, vydelala bych si zase na par mesicu nicnedelani....chjo...

jak si se treba zapojovala ty?? tys ale umela nemecky vid?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Ahoj, prosim Vas, najde se tu zastupce detneho paru - Cech/Ceska+cizinec/cizinka, ktery ma zkusenost se zitim na stridacku v CR a zemi protejska, popr. nejake jine zemi...? Napr. pul roku v CR a pul roku jinde. Pokud jo, moc bych uvitala info o tom, jak to (ne)slo, jak jste resili otazku pediatra pro deti, skolky, skoly, co bylo dobry, co byl problem atp. Predem moc diky, klidne posta.
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    BAARKA: Jak ja ti rozumim! Mam uplne to samy, ale s francouzema. Nikdy jsme netihla k Francii a nikdy nemela rada francouze. Prisli mi namysleny atd. Ale zamilovala jsem se do jednoho z nich (diky, osude:)) a prestehovala se na jih Francie za nim. Ziju tu uz skoro tri roky a VUBEC si tu nemuzu zvyknout. Vim, ze spustu lidi by dalo nevim co za to, zit na jihofrancouzskym malomeste. Ale ja trpim. A presne mivam stavy, kdy ladim radio na cokoliv jinyho, nez francouzsky pisnicky. Uz jen ten jazyk a melodie reci mi vadi. Proste uz toho mam dost :D Soucitim s tebou a drzim place, at uz se rozhodnes zustat a bojovat, nebo se vratit domu!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: nekdo tady popisoval faze culture shocku…to by mohlo sedet :)
    tak se tim ale nenech premoct - nemci to taky ocenujou, ze se nekdo snazi ucit nemecky, ze je zcestovalej a svetaznalej…jenom jsou proste / mozna jako cesi / nemci na prvni kontakt fakt studeny cumaci
    ale dej jim/a sobe cas, a uvidis :)
    jak to vypada s praci?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: ja jsem ve stadiu, kdy mi i vadi kazdy nemec..nebo clovek, kterej mluvi nemecky - tohle je moje pata zeme, ve ktery ziju, ve trech jsem byla expatem a po druhy jsem imigrantem..mluvim anglicky a francouzsky, bohuzel jsem zatim nemela moznost zit ve francii, ale teda nemcina mi nejde pres pusu..ani trochu...ty jo, asi to je nejtezsi zeme, ve ktery jsem zila..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Taky jsem válčila a naprosto chápu.
    Mám za sebou pět let, a první tři roky to nebylo nic moc. Snad jsem tu/nebo v diskuzi o nemecku/i neco psala.(kdyztak posta nebo skype :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam