• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    VERUKEBA: aha..to jsem treba vubec netusila..tak ja se pozeptam..
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NICKIE: tak uvidíte no pokud ho napises do rodnyho listu, tak snad nebude problem.

Jinak pro me br. obcanstvi nic moc teda, povinný volby, vojna a buhvi co si este vymysli. Ale tezko to budu manzelovi zakazovat.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    VERUKEBA: no, my jsme se nebrali... nechala jsem to na priteli, at to zkusi vyridit s ambasadou, tak uvidime...obcanstvi navic se vzdy hodi:)
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NICKIE: my doma pocitame s tim, ze si na ambasade manzel zadata o br. obcanstvi pro dceru a ze mu ji daj. nemyslim, ze by byl duvod manzelskymu diteti to obcanstvi nepriznat
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICKIE: pročítal jsem si zákon o občanství, jestli si dobře pamatuju. No a rychlým hledáním zjišťuju, že došlo k uvolnění a můj příklad s ruským občanstvím už neplatí, protože "Pokud tedy po 1.1.2014 nabyde český státní občan cizí státní občanství, tato skutečnost nebude mít žádný dopad na jeho české státní občanství, které mu zůstane zachováno (bude mít občanství dvojí)."

Jinak doporučuju začít asi tady: http://www.mvcr.cz/clanek/informace-k-novemu-zakonu-o-statnim-obcanstvi-cr.aspx

Takže v tvém případě, pokud jsi Češka, bude mít tvoje dítě automaticky české občanství, ať se narodí kdekoli, nabytí občanství po otci pak záleží nikoli na zákonné úpravě české, ale v tomhle případě brazilské. Podle wiki by to mělo jít, pokud je rodič občanem Brazílie a nahlásil se na konzulátu. https://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_nationality_law#Natural_Brazilians_born_abroad
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    CROSS: diky za info.. a kde si to zjistoval?
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICKIE: když jsem to naposled zjišťoval, princip byl takový, že dítě českého rodiče může mít dvojí (víceré) občanství v případě, že to jiné než české získá automaticky narozením. Pokud by o něj bylo třeba žádat, tak to už možné není.

Takže záleží, za jakých okolností se nabývá brazilské občanství. Jestli stejně jako české, to znamená stačí, aby jeden z rodičů měl brazilské občanství a pak nezáleží na místě narození, v takové případě by dítě českého a brazilského rodiče narozené v ČR nabylo obou dvou občanství.

Kdyby například byl jeden rodič Čech a druhý Rus a dítě se narodilo mimo Rusko, tak dítě automaticky nabývá české občanství, ale o ruské by museli jeho rodiče žádat -- v takovém případě by pak dítě udělením ruského občanství o to české přišlo.

Podotýkám, že nejsem právník a zajímal jsem se o to někdy před dvěma lety.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    ahoj, nevite nekdo jak je to s ditetem, ktery se narodi v CR, jestli muze mit dvoje obcanstvi? Konkretne brazilsky..nejak nevim, kde to hledat..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: Kolín je v tomhle zapsklej..v berline či mnichove by to šlo jinak..naja...každopádně zítra Praha!!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: uff…taky bych nerekla, ze jsou tak vysazeni na nemcinu…v mym okoli to teda rozhodne tak nebylo, ale mozna je to taky mezinarodnosti frankfurtu a specifikou trochu umelecky nacichle branze…jinak si to neumim vysvetlit. naprosto chapu. tohle zacne bejt deprimujici.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: pisu maily zhruba od května..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: koukala:) myslim, ze mam zmakly uz vsechno....ikdyz nevim jetsli na trainee program berou nestudenty nebo neabsolventy..
    pritel nechce udelat krok odtud, ma tu kontrakt na dalsi rok. Ja bych chtela jet na misi, dal do zahranici..z evropy by myslim pro nas pripadala v uvahu Belgie, UK, Francie, Svycarsko...

zkousela jsem i bary, asistencni prace pro studenty vozickare, snad vsechno - vcetne sberu vina, farmy - nikdo mi zatim neopdovedel - asi dve kavarny, ze az se naucim perfektne nemecky at se stavim:)
    fakt jsem necekala, ze to tady bude takhle pro nemecky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: koukala jsi na giz? Maj zajimavy praktika, i trainee program...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: jasne chapu. Ja si potrebovala po diplomce vycistit hlavu a ty dva mesice v hostelu na to byly supr :) ale jen recepce, snidane, a uklid pokoju, na koupelny jsme meli uklizecky.
    Ted pracuju jako urbanista, a taky pisu spoustu textu, ktery jsou i ve vysledku zavazny jako pravni dokumenty.ale jak rikam, trvalo to 5 let a chtelo to hodne trpelivosti, nez se ta cesticka pro me nasla....zalezi trochu na stesti, trochu na oboru, a na prioritach
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: to je fan:) psala jsi, ze jsi architektka vid? ja jsem pracovala v mezinarodnim nezisku poslednich cca 7 let, byla jsem na par misich v zahranici - v rozvojovych zemich a tak. vzhledem k potrebe psani grantu pro nemeckou vladu muzu na praci v tomto oboru tady zapomenout.
    Me se popravde nechce moc jit dolu - trochu jo, ale k nadobi nebo uklidu ne...za bar me nechteji - nemluvim nemecky, vlastne nikam me nechteji - to jsme se hlasila na ruzny dobrovolniky, jenom abych nebyla porad sama.

Zitra odjizdim na par tydnu do Cech, zkusim si najit praci tam a budeme se s pritelem navstevovat, dokud si nenajdu praci tady a nebo dokud on se neuvolni z prace a neostehujeme se nekam, kde budeme moc pracovat oba...je tady ze me totalni domaci putka..a to fakt neeeee:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: mela jsem ze zacatku hodne basic mluvenou nemcinu-tak b1-2, ale rozumnela jsem od zacatku skoro vse.
    I tak jsem zacinala v hostelu (vzdycky jsem si to prala zkusit)s anglictinou a spanelstinou. Paralelne k tomu jsem hledala praktikum v ramci programu Leonardo. Nejdriv taky v aj, s tim, ze ale hned po nastupu do prace jsem zacla mluvit nemecky. Po praktiku jsem v ty firme / za trochu horsich platovejch podminek nez meli domaci/ zustala. V prubehu casu, kdyz uz jsem suverenne komunikovala, se i platovej rozdil vyrovnal. Strasne zalezi na oboru. Nakonec jsem si udelala jeste hodne specializovanou nastavbu, abych se trosku odlisila od ostatnich absolventu na trhu prace. Az ted po peti letech jsem imho dohnala to casovy obdobi, kdy jsem diky jazyku karierne stagnovala..
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    BAARKA: :)) jsem se zdesila, ze to ziti na stridacku v obou pripadech skoncilo rozvodem/rozchodem...my k tomu nekdy nemame daleko, ale porad verim, ze to nejak zvladnem...obecne stridava pece podle me pro deti neni idealni, natoz "preshranicni"...

PROMETHEA: dekuju, pisnu Ti do posty ,)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NEMESISS: pres kamaradku znam jeden parecek Francouz/Ceska, kteri to takhle maji....skolka v cechach zadnej problem-jsou prihlaseny celej rok, a chodej jen pul, ostatni info nevim, i tohle mam zprostredkovane.kdybys mela zajem, muzu zprostredkovat kontakt.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEMESISS: ha, uz to mozna chapu, vy se nerozvadite, jen chcete zit pul roku tam a pul roku onam...:) tak nikoho takovyho moc neznam..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    NEMESISS: more sousedka z Prahy byla francouszka co mela dite se slovakem, ktery s epo jejich rozchodu odstehoval zpet na Slovensko, asi tri roky se soudili, kdo bude mit dite na starosti, jinak primarne bylo s mamou v CR a kazdy druhy vikend jezdilo na slovensko, Ted se ta mama vzdala do Amstru, a slovak si nasel praci v Bruselu, takze jsou na tom lepe - Amst - Brusel je co by kamenem dohodil, takze pokracuji v tomto modelu.

Muj bratranec Cechofrancouz si vzal svycarku, spolu bydleli ve Francii ale nedaleko Svycarksych hranic. Po rozvodu se Svycarka odstehovala cca 70 km od nich zpet do Svycarska. Mala mela stridavou peci, po tydnu. Popravde, mala nemela dlouho stabilni zazemi a je to na jejim socialnim vyvoji videt. Nakonec, kdyz maly bylo asi 14, bratranec (s tezkym srdcem) ustoupil a bere si ji na vikendy..

Moc nezavidim tuto situaci..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam