• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    BAARKA: To jsi ještě neuzavírala sňatěk ve Španělsku. Když jsme partnerkou zjistili, co všechno je potřeba a když jsem pak na vlastní kůži okusil španělskou byrokracii, tak jsme se rozhodli sňatek odložit.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: byrokracie je oboustranna, my se brali v nemecku a nemyslim, ze by to bylo rychlejsi nez obracene :)
    Princip je ten, ze vsechny dokumenty pro druhou stranu musej bejt vzdycky prelozeny a superlegalizovany (v CR MZV) v Nemecku RP nebo obdobnej urad v jinejch spolkovejch zemich.
    To je to, co trva dlouho.

Jinak gratulace k rozhodnuti ! Zustavate pak v Nemecku?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ja mam taky takovy dotaz, setkal jste se nekdo s problemem legaliaze snatku v druhe zemi??
    Me bylo receno, ze Nemcum to trva tak pul roku, legalizovat snatek z CR?? Ja teda nevim, ale co tady nemci predvadej za administrativni naroky, aby se ten mu mohl zenit v CR, je uz docela pritazeny za vlasy:)

Fakt jsme si nemyslela, ze je takovy problem se proste jenom vzit. Ze to bude takova dlouha cesta byrokracie me teda vúbec nenapadlo...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DUBPRINCESS: mod gratuluji k miminu:))
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    DUBPRINCESS: :))) taky jsem byla mile překvapená...
    MAKROUSEK: kečuánský jméno Amaru. syn má 2 křestní jména - Viktor Amaru (+ 2 exotický příjmení, takže jsem za toho Viktora ráda :D). Jinak jméno Amaru má 2 zástupce v ČR, 1 ve věku mym a 2. je náš syn...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    MAKROUSEK: konkrétní jména ještě nikomu neříkám :) jedno je ze swahilštiny a jedno z kikuyu, obě běžně užívaná v Keni.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NEMESISS: Jenom pro zajimavost - o jakych jmenech mluvite?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    NEMESISS: to je snad úplně první positivní reference na paní Kanppovou, kterou jsem slyšela :) Super.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    DUBPRINCESS: dělala nám to Knappová, bylo to hotové za cca týden, bylo to v létě, byla celkem vstřícná a udělala to před odjezdem na dovolenou, abychom v případě porodu před termínem nemuseli čekat (velmi ojedinělé jméno z Kečuánštiny)
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Rodičové, máte, prosím, ze zkušenosti přehled o tom, jak dlouho trvá Ústavu pro jazyk český, než vydá posudek na křestní jména pro miminko? Mám na mysli jména, která nejsou běžně užívána v ČR, ae běžně užívaná ve východní Africe. V jakém časovém předstihu je to třeba začít řešit?
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: jasný, u nás by to bylo naopak, moje český příjmení pro cizince moc atraktivní neni.

Myslim, že ženě spíš vadí, že děti maj jiný občanství než ona, ale to nemá jednoduchý řešení.

Jinak podle mých zkušeností s řešením třeba občanky až se značným zpožděním (prostě jsem se rok nedostal do Čech), úřednice byla milá a nebyl to problém.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    nebo Tauc Burger, to už vůbec ne :))
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    no první syn má přijmení po mně a měnit mu ho nechci, teodor tauc je lepší, než teodor burger :)) max. by moh bejt třeba Tauz.. :)
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    BAARKA: Ja jsem si v prosinci o vanocich vzala francouze. Par dni po svatbe jsme odjeli do Francie, kde bydlime, takze jsem nemela cas vyridit NIC. Oddaci list prisel tyden po nasem odjezdu. O obcanku jsem pozadala az na zacatku brezna, pri moji dalsi navsteve Prahy a vyzvedla si ji ted v pondeli , takze 4 mesice po svatbe. Normalne jsem jim vysvetlila, ze to proste driv neslo a bylo. Ani mi neustrihli roh obcanky, protoze chapali, ze proste takhle dlouho bez platny obcanky byt nemuzu. Problemy zadny.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: jen od ty doby, co jsem zazadala o novou (ca srpen az listopad)
    k ty ustrizeny obcance jsem dostala jeste papirek, ze jsem zazadala o novou, samozrejme v cestine a takovej car, kterej by nemeckejm policajtum asi nestacil :)
    ale s tou ustrizenou obcankou na stary jmeno jsem prosla i vratnici mistniho Polizeipräsidia, kdyz jsem tam mela schuzku a nikdo nic nerikal :)
    na cesky svatbe v kostele jsme se vubec nezatezovali dokumentama, proto mi obcanku ustrihli az pri zadani o novou

add prijmeni: me kratky nemecky prijmeni narozdil od ceskyho dlouhyho s diakritikou, ktery si nikdo nezapatuje a neumi vyslovit, hodne zvedlo kvalitu zivota :))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: a take hraje roli to samotne prijmeni ze:) nastavajici ma fakt dobry prijmeni, myslim, ze si zvyknu rychle:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: me to prijde hezky, byt jako rodina s jednim prijmenim. U tech deti by mi to jako matce vadilo asi hodne, ze se deti jmenuji jinak, to bych asi neprekousla. Pokud bych si nechala svoje prijmeni, tak by se deti musely jmenovat po me, co se chlapum vetsinou moc nezda:)

Tady je asi taky normalni, jak pises. Podle me uz v CR je to normalni - nebo alepson hodne mych kamaradek si nechalo svoje jmeno. Ale kdyz uz delam tak zasadni krok, jako ze si nekoho beru, tak se vsim vsudy.
    Zase jde o tradici - kdybych byla z ISlandu ci Spanelska, tak se na to divam treba jinak:))
    CROSS
    CROSS --- ---
    *v Česku
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: to chápu, nicméně je to pragmatické a třeba tady (ve švajcu) to nikdo neřeší. Samo občas dojde k nějakému legračnímu omylu, když si někdo zkusí "domyslet" moje příjmení podle příjmení manželky.

V mém příjmení se to hemží diakritikou a česky nemluvící ho nedokážou správně vyslovit, takže pro moji ženu byla jasná volba nechat si svoje. Děti se jmenují po mně (jelikož máme jen kluky, zatím tak máme v rodině jen 2 různá příjmení). Ono ostatně zrovna kluci by z místního pohledu měli tak jako tak jiné příjmení než manželka (kvůli přechylování), takže ono už je to skoro jedno.

Ale jak jsem napsal, chápu ten tradiční pohled. V Češku je to poměrně neobvyklé (nechat si původní příjmení).
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: ja jsem v tomhle tradicni, predstava, ze se jmenuji jinak nez moje deti, se mi ani trosku nelibi.
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: a co si nechat svoje příjmení?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: ty jo, a to jsi byla celou dobu s ustrizenou obcankou?:)
    to je teda sila...cerven - listopad..to je pul roku cekani na vyrizeni dokladu:)
    no to teda potes:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam