• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PROMETHEA: to bude moje specialita, když budu mít chuť dát si na procházce stříček :) I když kdeže loňské sněhy jsou, teď si dám ztěží někde venku malý pívo
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: mozna je u zvysovani hlasu na deti nejaka akceptovatelna spolecenska vyjimka :)
    to jsem jeste nevypozorovala...stejne tak jako s tim alkoholem (spis mam ale pocit, ze pivo u Nemcu fakt nikdo neresi)...reseni ala stribrna termolahev vubec neznam =)) treba je to nejaka regionalni specialita
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ja zvysuju hlas...na starsiho syna, snad me to prejde nebo me nedaji na pranyr. ataky rikal, ze alkohol a deti je no go, kdyz jsme se prochazeli po letny s detma a kazdej druhej v ruce pivo.
    kdybych byla alkac, musim to krejt do stribrny termolahve :))) ale piju z 95% jen s nim, sama mam strach
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    PROMETHEA: mne zas prijde ze Cesi nezvysujou hlas, max kdyz je nekdo opily nebo o neco vylozene jde. Manzel musi krotit me, protoze jsem moc hlasita a do toho gestikuluju, coz tady neni moc zvykem.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FLAVIGNY: nevim, jestli je to tim....

Prijde mi, ze v Cechach se obecne mnohem rychlejc zvysuje hlas...to je tady (v prostredi, ve kterym se pohybuju) absolutni "no go"....
    A tak mozna kvuli tomu jsem vic rezistetni vuci jemnym nuancim...

Jen tak na okraj (k tematu crossing borders)...cetla jsem clanek od nejakyho ceskyho umelce, ktery zije a prosadil se v londyne...rikal, ze, kdyz tam asi v 25 letech prisel, tak se citil jako teenager, kterej je hodne nezkusenej, co se socialnich konvenci a "pravidel hry" tyce...az kdyz to zacal po nejaky dobe ovladat, dokazal se prosadit...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: presne totez :)
    Ale pozoruju, kdo to kdy pouziva, a zalezi na kontextu....:)
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    PROMETHEA: mne prijde, ze cecha, zvykleho na ceskou, slovanskou uroven sluzeb a pece o zakaznika, nemuze nejaka neprijemna servirka jen tak rozhodit. vzdycky jsem tenhle domaci trenink povazoval za existencni vyhodu ;)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    já budu v Německu od půlky listopadu, tak jsem zvědavá, na všecko :) Zatím mi třeba říkal, že "ja ja" znamená jo + vyliž mi :) to jsem používala docela dost, coby domnělý ekvivalent k českýmu jojo :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: jeste dodam, ze v cechach jsem tenhle pocit nikdy nemela
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Dekuju vsem za reakce....v nasem pripade to bude asi smes kulturniho/rodinneho backroundu, povah, jazykovych schopnosti a situace...jako ostatne ve vetsine pripadu....
    Opet jsem se poucila, ze s ironii (zvlast tou silnejsi) se musi setsakra opatrne-zvlast, kdyz si clovek neni jistej jestli zvolil spravny slova

Ja tady v nemecku mam zas priblem rozeznat, kdyz jsou na sebe lidi "neprijemny"...treba v restauraci...nemecky kolegove vsichni zkazenou naladu, ze obsluha byla neprijemna...ja nic nezaregistruju a chovani mi prislo v poradku....bud mam snizenou socialni kompetenci, nebo mi nadale zustava skryta nejaka meta-uroven nemecky komunikace (coz by vysvetlovalo, proc muj muz reaguje tak jak reaguje)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    SHPAGIN: To je vlastne pravda, je hrozne tezke udelat joke, aby to clovek z dalneho vychodu pochopil a nevzal doslova...
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    PROMETHEA: ziju tu 25 let, manzel je Cech a ja jsem si cesky cerny humor porad nezvykla. Ja jsem dost ironicka, ale nektere veci mi prijdou pres caru.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    PROMETHEA: s pritelkyni mluvime taky nemecky, ikdyz ona je francouzska. na moji ceskou ironii a cerny humor si musela trochu zvykat, ale ma to rada. kazdopadne, kdyz jsme spolu v nemecku, tak rika, abych se krotil, ze by to lidi nemuseli pochopit...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PROMETHEA: muj Němec ji taky ovlada, nebo je to spíš přehaneni? ale asi ironie :) Třeba když syn, mimino, se v noci vrtěl asi 10 minut (zbytek noci spal), tak říkal, že to byla HROZNĚ TĚŽKÁ NOC!
    V tomhle stylu mluví často. Jak je večer, jsem zblblá :) mně to dělá někdy problém chvíli rozpoznat :)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    Některé kultury popisovanou ironii nemají. Japonská manželka si na to musela zvykat.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    PROMETHEA: No nevím. Přítel je Francouz, mluvíme spolu anglicky a ryjeme do sebe (do určité míry, ne tak abychom si ublížili, ale ani jeden nejsme vztahovačný) děláme si ze sebe legraci. Samozřejmě vás neznám, ale myslím že tyhle věci neznají národnosti. Není to náhodou tím, že jsou buď tvoje poznámky přes čáru nebo on je na ně přehnaně citlivej?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Nemci a ironie...je tu nekdo, kdo se bavi s partnerem nemecky a je trochu ironickej?
    Mam pocit, ze u me to neni (ve srovnani s ostatnima ceskyma kamaradama) zadna prehnana ironie, ale pravidelne se kvuli mym nevinnym poznamkam (ktery by v Cechach znamenaly akorat oboustranny zasmani) hadame....muj muz to chape jako nevyzadany zle mineny komentare...
    (bavime se v nemcine, uz mluvim fakt dobre, ale jak ty komentare vyznej pro Nemce vubec nedokazu odhadnout...)

klidne i zkusenosti s jinejma jazykama (dik)
    DINE
    DINE --- ---
    LORAIN: ano to resim se dcerou, mluvime spolu francouzsky a to nema ani ve skole (4. trida), ani v jazykove kurzu to by bylo za nic... ja ji ucim sama od malinka, ale to slo jen protoze mam spoustu materialu a francouzstinu normalne ucim detem (hlavne bilinguilni, ktery prave nemaji fr ve skole a potrebujou s tim trenovat individualne)...
    CROSS
    CROSS --- ---
    LORAIN: staršímu synovi je teprve pět, takže to neřeším. Plánuju se tomu začít věnovat, až pobere základy gramatiky, čtení a psaní toho primárního školního jazyka. (Za rok, dva.)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Řešíte s dětmi nějak jazyk, kterým mluví s jedním rodičem, ale jinak s ním nepřijdou do styku v rámci školní výuky? Jako že čtení, psaní, gramatiku atd.?
    Přijde mi, že přihlásit je do nějakého jazykového kurzu je na nic. A nevím moc, jak na to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam