• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    POLICKA3
    POLICKA3 --- ---
    Aha, tak to tedy bohuzel vubec netusim...Drzim palce!!
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    POLICKA3: ahoj, no oni uz ten RL poslali jeho rodice do kanady pro apostillu ALE jelikoz kanada s nami nema nejakou umluvu, musi se jeste udelat ta Superlegalizace. A o tu mi jde - jestli to ten kanadskej urad posle na cesky konzulat a tam to udelaj, nebo to poslou nam do CR a je cesta, jak tu superlegalizaci kanadskyho dokumentu udelat tady...
    POLICKA3
    POLICKA3 --- ---
    LUUCA: Ahoj, apostillu muze dat na rodny list bud urad, ktery ho vydal, nebo velvyslanectvi te zeme v Cechach. Podle me nemusite letet a snad ani nic posílat. Zkus zavolat na USA ambasádu, podle me se matrikarka plete... Po nas sice nejdriv chtela nový rodný list poslat z Australie uz s apostilou, ale kdyz jsme ji prinesli stary rodny list s apostillou z konzulatu v Praze, prijala ho.
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Ahoj, prosim o radu, jsem z toho uplne paf. Pritel amik potrebuje rodny list kvuli svatbe v CR. Bohuzel jeste ke vsemu byl narozen v Kanade. Pani z matriky rika, ze po ziskani apostilly v Kanade (tam to bylo na urad odeslano postou) to jeste musi projit superlegalizaci na ceskem konzulatu v Kanade. Je to spravny postup? A je mozne to na konzulat poslat postou k superlegalizaci, nebo nas to bude stat zpatecni letenku do kanady? Proc to nejde udelat nejak v CR? Uf! Moc dik.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA:
    POLICKA3: moc dekuji:)) stihli jsme ted rychle hodne deti a v nejblizsi dobe snad uz zadny deti nepribudou:))
    POLICKA3
    POLICKA3 --- ---
    BAARKA: Taky moc gratuluju k dvojčatům :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: máte už holčičku a dva kluky??!! Toto letí tyjo! A gratuluju!!
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    POLICKA3: klobouk dolu, me to stacilo s jednim obcantsvim navic a pak jeste opruz zaridit u prvni dcery, ze nebude s ová, nastesti ted mame kluky tak to bude mene reseni..:)
    POLICKA3
    POLICKA3 --- ---
    Na matrice chtěli vidět 2x pas, 2x rodný list, 2x non-impediment to marriage, ale je pravda, že pak si z toho poskládali mozaiku jak se jim to hodilo - nakonec vzali do složky jen AU rodnej list a IR non-imprediment. Nemohli to poskládat jinak, protože u AU non-impedimentu se jim nelíbilo znění dokumentu a u IR rodnýho listu zas to, že by vydaný IR ambasádou v Sydney (tudíž na něj nešla dát apostila).
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    POLICKA3: A museli jste skutečně řešit doklady z obou zemí, kde má partner občanství? U nás stačila jedna z nich, tou druhou se nikdo nezabýval. Možná to ale bylo proto, že jsou obě v EU.
    POLICKA3
    POLICKA3 --- ---
    ahoj! Taky mam teď po svatbě, zkusenost z behani po úřadech překonává moje všechny dosavadní byromaratony. Vyridit hromadu papiru byla poradna fuška, i když se všechno odehravalo na matrice Prahy 2. Brala jsem si člověka s dvěma občanstvíma, AU a IR, a díky vstřícnosti pomatených matrikářek to dopadlo včas dobře. Nejvíc to vázlo na kolonce "trvalý pobyt" ("zadejte do kolonky neexistující, fiktivní adresu, jen aby tam něco bylo"), na nakombinování dokladů z obou zemí, jako 2x Non-impediment ("ale vždyť to neřiká, že je single, jen že to nevěděj") a 2x rodnej list (pošlete rychle ze Sydney nový originál, znovu na to plácněte troje razítka a znovu vše přeložte). Ale přes hromady apostil a razítek a litry potu jsme to stihli. Třešničkou bylo, když mi nechtěli přechýlit jeho české příjmení (kterému chybí 1 diakritické znamínko), ale pak matrikářka zavřela obě oči a prošlo to... Uf! Ráda v pošte poradim detaily kdyby si nekdo bral Ira nebo Australana :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: mozna by to na ten fb pro kamarady a lidi, co te znaji, sedelo lip. Tady to pusobi trochu jako vykrik do tmy...vim, ze jsme tu resili alkohol na verejnosti, o cemz tam pises, ale bez kontextu to v textu vyzni dost spooky...a cela ta vec s tou sektou..nevim nevim...kazdopadne to uz jsme hodne offtopic :) vypoliruj ten text trochu a dej to na nejakej blog „povidky z male strany po německu” :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PROMETHEA: prislo mi to jako vtipnej zazitek, na facebook jsem to psat nechtela, tady je to anonymejsi, aspon trochu :-)
    a treba ma nekdo podobny :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: ja teda minus nedala, ale kdyz jsem to cetla, tak jsem vubec nevedela kam si to zaradit, kam tim prispevkem směřuješ...
    ale vlastně je v tom spoustu malých “překračování hranic”, tak to zas tak offtopic v týhle diskuzi neni :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    za co minusy? :-) :-) :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Tak mam nove zážitky z BeErDe. Začínáme se víc seznamovat se sousedama - z jedné strany máme barák s třema partajema. V přízemí je paní, co jsem ji jednou přebírala balík- krabici asi se 40 lahvema vína :) její nějaký dítě je prej na ulici nebo co. V prvním patře je paní s pánem, syn autista. Nahoře je paní, kterou skoro nikdo nikdy neviděl, bývalá alkoholička. Celej barák je v nějaký křesťanský sektě. A nejen oni, i další sousedi, synek jedněch chodí s mým synkem do třídy.
    No a tidle sousedi z prvního patra nás pozvali na grilovačku :) Z druhý strany máme nějaký bejvalý rozhlasový hvězdy, ty tam teda nebyly, ale byli tam ti od spolužáka, btw jmenuje se Noah. A další noví sousedi přes ulici, ti vypadali normálně :)
    Přítel mi zakázal lejt :) Tak jsem cucala shorle a běhala teda za dvouletakem skoro porad. Možná přijde i kouzelník - naživo jsem viděla paní ze třetího! Jinak pil jen hositel a paní z přízemí a to ještě trošičku. Ale viděla jsem tam ruzně postrkaný flašky v krabicích a za grilem. Jo a ježiš, gril Rolf, hostitel, rozfoukaval stoletym fenem, kerej mel zasuvku hned pod deskou, takovou betonovou. ALe neumřel, prej se to dělá běžně..
    Paní , od který máme pronajatej barák, prej byla jednou na návštěvě u Rolfa, prej maj přes celou stěnu plakát ježíše. Jo taky se Rolf před jídlem modlil nahlas. Jo a byl tam pán ještě jeden, kterýho tajně miluju: hraje snad každej den na piano! Nahlas, krásně!
    Teda ne že by to byly nějaký extra zážitky, ale baví mně to, že se něco děje :)) takový zoufalý manželky stajl. Jo a souseda, co bydlí nad náma, je taky vtipná. Má strašně, ale strašně milej hlas, takže ji nevěřím ani nos mezi očima. Zkouší na nás hodit co nejvíce úkolů, co má dělat ona, to by nebylo tak strašný, jako to, že máme na konci zahrady branku do lesa, asi metr vysokou. byl na ní zámek jako na kolo, ale nevěděli jsme, kde je klíč, tak ho přítel přestřihla. Vlastně to bude míň jak metr, fakt malá. No souseda volala majitelce, že jak tam není zámek, má strach, že nás přijde někdo vyloupit :)))))

    LUUCA
    LUUCA --- ---
    diky vsem za nazory, pomaha mi to utridit myslenky .-)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    LUUCA: S unitarema to bude urcite prijemnejsi, ale nezbavis se tim reseni dokumentu na matrice, to si musite obehat sami, unitar vas pouze odda.

    Co vim od svych kamaradu, kteri si brali cizince (EU i non-EU), vzdycky bylo snazsi se vzit v cizine na urade a pak si to nechat uznat tady na matrice v Brne, potazmo to resit pres ambasadu. A v Cechach delali vzdy neoficialni obrad bez uredniku.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    My se brali 2012 a sondovali jsme obě možnosti, v ČR i ve Španělsku. V ČR nás od začátku dost srali s byrokracií a ve Šp. nás od začátku srali salámismem a diletantstvím. Nakonec jsme se rozhodli pro Šp., církevně a církev si tu byrokracii vyřídila sama, bez tlumočníka (tehdá jsem neuměla katalánsky nic a svatbě jsem tudíž moc nerozumněla). V ČR jsme to pak jen nechali zplatnit a vydat si českej oddací list.
    Jinak myslím, že i v ČR je ideální způsob, jak se vyhnout byrokracii, církevní svatba. Oni už si to s matrikou tuším vyřizují sami.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam