• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    za co minusy? :-) :-) :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Tak mam nove zážitky z BeErDe. Začínáme se víc seznamovat se sousedama - z jedné strany máme barák s třema partajema. V přízemí je paní, co jsem ji jednou přebírala balík- krabici asi se 40 lahvema vína :) její nějaký dítě je prej na ulici nebo co. V prvním patře je paní s pánem, syn autista. Nahoře je paní, kterou skoro nikdo nikdy neviděl, bývalá alkoholička. Celej barák je v nějaký křesťanský sektě. A nejen oni, i další sousedi, synek jedněch chodí s mým synkem do třídy.
    No a tidle sousedi z prvního patra nás pozvali na grilovačku :) Z druhý strany máme nějaký bejvalý rozhlasový hvězdy, ty tam teda nebyly, ale byli tam ti od spolužáka, btw jmenuje se Noah. A další noví sousedi přes ulici, ti vypadali normálně :)
    Přítel mi zakázal lejt :) Tak jsem cucala shorle a běhala teda za dvouletakem skoro porad. Možná přijde i kouzelník - naživo jsem viděla paní ze třetího! Jinak pil jen hositel a paní z přízemí a to ještě trošičku. Ale viděla jsem tam ruzně postrkaný flašky v krabicích a za grilem. Jo a ježiš, gril Rolf, hostitel, rozfoukaval stoletym fenem, kerej mel zasuvku hned pod deskou, takovou betonovou. ALe neumřel, prej se to dělá běžně..
    Paní , od který máme pronajatej barák, prej byla jednou na návštěvě u Rolfa, prej maj přes celou stěnu plakát ježíše. Jo taky se Rolf před jídlem modlil nahlas. Jo a byl tam pán ještě jeden, kterýho tajně miluju: hraje snad každej den na piano! Nahlas, krásně!
    Teda ne že by to byly nějaký extra zážitky, ale baví mně to, že se něco děje :)) takový zoufalý manželky stajl. Jo a souseda, co bydlí nad náma, je taky vtipná. Má strašně, ale strašně milej hlas, takže ji nevěřím ani nos mezi očima. Zkouší na nás hodit co nejvíce úkolů, co má dělat ona, to by nebylo tak strašný, jako to, že máme na konci zahrady branku do lesa, asi metr vysokou. byl na ní zámek jako na kolo, ale nevěděli jsme, kde je klíč, tak ho přítel přestřihla. Vlastně to bude míň jak metr, fakt malá. No souseda volala majitelce, že jak tam není zámek, má strach, že nás přijde někdo vyloupit :)))))

LUUCA
    LUUCA --- ---
    diky vsem za nazory, pomaha mi to utridit myslenky .-)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    LUUCA: S unitarema to bude urcite prijemnejsi, ale nezbavis se tim reseni dokumentu na matrice, to si musite obehat sami, unitar vas pouze odda.

Co vim od svych kamaradu, kteri si brali cizince (EU i non-EU), vzdycky bylo snazsi se vzit v cizine na urade a pak si to nechat uznat tady na matrice v Brne, potazmo to resit pres ambasadu. A v Cechach delali vzdy neoficialni obrad bez uredniku.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    My se brali 2012 a sondovali jsme obě možnosti, v ČR i ve Španělsku. V ČR nás od začátku dost srali s byrokracií a ve Šp. nás od začátku srali salámismem a diletantstvím. Nakonec jsme se rozhodli pro Šp., církevně a církev si tu byrokracii vyřídila sama, bez tlumočníka (tehdá jsem neuměla katalánsky nic a svatbě jsem tudíž moc nerozumněla). V ČR jsme to pak jen nechali zplatnit a vydat si českej oddací list.
    Jinak myslím, že i v ČR je ideální způsob, jak se vyhnout byrokracii, církevní svatba. Oni už si to s matrikou tuším vyřizují sami.
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    CROSS: na tomhle malomeste jsou asi az moc v klidu :-D pri prvnim kontaktu mi urednice vyjmenovala dlouhosahly seznam s tim, ze vlastni nevi, a ze dokud nedodame vsechny dokumenty, nebude se se mnou vubec bavit a ze soudni tlumocnik uz na tu prvni schuzku byt proste musi, i kdyz trochu rozumi... tak mi doslo ze ja se s tema urednikama fakt nechci stresovat :-D a zkusim asi jeste unitare, jestli by to nebylo prijemnejsi jednani...
    CROSS
    CROSS --- ---
    LUUCA: jak píše IRA_PALMOVKA, tohle konkrétní potvrzení vydá cizinecká policie, která posoudí, jestli je cizinec v ČR tou dobou legálně. 7 dní se počítá od vydání k datu sňatku. Já se teda ženil v r. 2003, tenkrát nějaký výpisy z rejstříku nebyly třeba — nebo jsem to už zapomněl (nechápu, proč by se trestně stíhanej cizinec nesměl oženit či vdát?), nutný bylo potvrzení z ambasády, že moje nastávající neni už vdaná ;–]

Brali jsme se v Příbrami, matrikářka tedy naznačila, že by měla prověřit porozumění češtině, ale obešlo se to bez tlumočníka, asi právě efekt maloměsta, kde jsou víc v klidu.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    My se teda brali v DE. Znama matrikarka si moje cesky doklady hodila do googlu a bylo :)) v Cechach jsem si nechavala snatek uznat zapisem na centralni matriku. Prislo mi to jednodussi nez obracene.

LUUCA: jestli byste to taky nemeli jednodussi obracene... svatba ve Vegas treba :))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: aha, tak to je fakt neprijemny, to jo. Hlavne mam pocit, ze tahle prehnana opatrnost hranicici s sikanou prameni z neznalosti. Kdyby urednice presne vedela, co ma pozadovat k jakemu ukonu, byla by asi i uvolnenejsi. Ja mela pocit, ze snatky cizincu nejsou vubec proslapana cesticka, a na to, ze teda EU a svoboda pohybu a Erasmus atd atp, tak kdyz uz se dva evropani chteji vzit, je to jako za starych neevropskych casu
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    PROMETHEA: moje zkušenost je takova.. holky na matrice se na nas koukly se slovy:" tak co povolime jim to?" .."ale jo, proc ne, dyt sou sympaticky" (opravdu o tom rozhoduje vedouci matriky) ale podle me, pokud nenarazis zrovna na nejakou "xenofobni cuzu" tak jim to na matrikach je uplne jedno. Nas oddali, s tim, ze si to pak stejne bude proverovat cizinecka. (ale my meli problem s tim, ze nam vetsina potrebnych dokladu nam chybela, tudiz benevolenci matriky Prahy 3 muzu jen kvitovat).. takze pokud jsou vsechny doklady OK, myslim, ze by problem byt nemel
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA:
    IRA_PALMOVKA:
    Myslite, ze je to fakt tak moc o tom na koho natrefi? Vzdyt je na to zakon. Moje matrikarka na Praze 17 ani chvilku nevahala...

Ale jasny, tech dokladu je hodne.au moc :)

Dodavam, ze ta zpusobilost k uzavreni snatku nesmi byt starsi pul roku ci tak neco. Takze rozhodne doporucuju si na ten seznam dokumentu psat i deadliny.

IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    LUUCA: potvrzeni musi byt vystaveno max.7 dni pred svatbou (vystavi cizinecka policie) musis ho donest na matriku, ja si teda brala Ukrajince ale potreboval potvrzeni o tom, ze tu ani doma neni trestne stihan (coz bude asi to same) a dale potvrzeni z UA, ze tam neni zenaty, pripadne, ze je tam rozvedeny a k tomu original rodneho listu(vse uredne prelozeneho do cj). Nicmene on jako uprchlik zadne takove doklady v tu dobu nemel a resilo se to cestnym prohlasenim ze strany manzela. Ale to asi spis zalezi na konkretni urednici na konkretni matrice (my se brali na Praze 3 a bylo to vsechno naprosto v pohode, vstric nam vysli maximalne). Kazdopadne doporucuji pak co nejdrive s uredne overenou kopii odddaciho listu dorazit na cizineckou a predat jim to.
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    (ja na to prijdu, jen je mi vedro a silimz papiru .-)
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Podle uradu pry potrebuje: "Potvrzení Policie ČR o oprávněnosti pobytu na území ČR, které nesmí být starší 7 pracovních dnů" - ale on ma Pobytovou kartu rodineho prislusnika obcasna EU, ktera plati az do 2022.. a k tomu tedy nechapu, 7 dni od ceho - od predani na ten urad? osobni schuzky na urade? svatby? :-D

LUUCA
    LUUCA --- ---
    A jeste jeden dotaz, jestli ma zas nekdo zkusenost se svatbou v USA - je to fakt tak strasne easy to udelat tam, nebo to papirovani prijde v CR tak jako tak po navratu? .-)
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Ahoj, nebral jste si nekdo v nedavne dobe amika? nebo i jineho cizince, ja se osypavam jen mam pred sebou myslenku te byrokracie, tak bych potrebovala konzultaci... (navic to bude na malem meste, kde s tim nemaji zkusenosti a neporadi mi moc). Kdyztak posta, dik!
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    Ahoj, nevím kam s tím, možná se tu najde někdo kdo řešil podobný problém.

Přítelkyně je ze zahraničí (mimo shenghen) a ztratila nebo jí byly odcizeny doklady. Kartička trvlého pobytu, řidičák. V pátek jedeme do Slovinska.

Je nějaká šance, že ji cizinecká vystaví něco dočasného, stejně jako čechům když ztratí občanku?

Díky moc
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    Ahooj, predem se omlouvam za OT ale predpokladam, ze by nekdo z vas mohl vedet - co vse musim ucinit aby mi bylo schvaleno maturit.vysvedc. ve Francii? Diky a klidne smazte :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    a na svatbe pred tydnem jsem mezi 11:30 a asi 22:30 zvladla 2 deci sektu, nejmin 4 deci vina (pritel tvrdi, ze litr), tri piva(prej 5..) a giny s tonicem - to si nepamatuju vubec :-) a mela.jsem.tam.deti 6,5 a 1,5'let, tak to jsem uz odepsana, ne? :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    no hele, ad.ty.alkoholy v nemecku.. dnes.jsme.meli abschlussgotteadienst v.kg, chodime mysim do ev- luth? a na party ve skolce potom bylo pivo a vino! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam