• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ROHATEJTchýně
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    Mile damy tak va, nevim zda juchat, ze i kdyz me doted tchyne byly vzdy darecky (pocitam mezi ne i maminku jen pritele co sem s nim dlela ve vazbe pres 8 let). Nakolik jsem ponekud komplikovanejsi vztahove, mam i pul roku novy vztah a v ramci nej jsem se tento vikend seznamovala - lecit se z toho budu asi tak pul roku a to i kdyz musim objektivne konstatovat, ze bylo uz i mnohem hur, jen s pribyvajicimi roky nejak vydrzim cim dal mene ci co....
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ILLUZE: nevím a uvažuju. ale jelikož ten můj názor považuji za správný tak asi jo ;o)

    No ohledně neplýtvání mé energie to tak dělám a občas si myslím své a fakt tu řeč svedu na počasí ale jde spíš o vzdálené známé.O blízkou rodinu už skoro vůbec - tam už dobří zemřeli.

    Ale občas si trvám na svém neb můj táta je fakt hnusnej a snaží se ponížit a utlouct každého kolem sebe a já 25let držela pusu a nikdy mu nic neřekla. a jak to dopadlo? náš první pobyt u něj děti probrečely a proklepaly se. Pomalu přestaly mluvit.
    Takže vůči němu klidně i řvu. Protože to co dělal celé naší rodině prostě vnoučatům dělat nebude.

    U tchýně je to jiné: 9let či kolik jsem zkoušela s ní mluvit jako dospělý s dospělým = prosím nelezme si do zelí. vůůůůbec to nepomohlo. ani o 1%. takže na to seru a jdu jí z cesty. Zrušila jsem veškeré styky.

    ( to u toho táty to pomáhá a situace se zlepšila tak o 40% ale mám dojem, že dál už to nepůjde )
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    VERONIKA22: Opravdu tak po uznávání tvého názoru tak toužíš?


    VERONIKA22: Vrátím se k "radě" tvé psycholožky... nepřebrala sis to třeba jinak, než ti řekla? Opravdu ti řekla tohle výslovně?
    A ne - vyslechnout si radu tchánů a pak prostě a jednoduše trvat bez dalších komentářů na svém? Popravdě řečeno - nikdo nejsme neomylný...
    Naše babi je slušný generál... vždycky byla... mamka z ní občas kvetla, já někdy také. Teď si vyslechnu, odkývu, že je fajn, že jí to fungovalo, nám však funguje zavedené. A raději převedu řeč na vaření nebo zahradu - její koníčky a oblasti, které jsou pro mne od ní nevyčerpatelným zdrojem inspirace a praktických zkušeností...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Tak dneska mě zase poměry u tchánovců dostaly. Tchýně už dětem dala nějaké drobnosti a to takové, že děti věk: 2 a 3 roky dostaly skleněné hračky! ( myslela jsem, že snad blbě vidím ).
    Babička to okomentovala: dávejte na to pozor né že si to zase rozbijete! Je to křehké tak opatrně.
    Uplynulo 5 min a po celém pokoji byly střepy. Manžel vystartoval, že půjde zametat. Já se nadechla, že snad tchýni za tyto dary zabiju a v tchán i manžel se na mě podívali.....že to teda né. Mamince se nezkřiví ani vlásek! Natož nějaké vyčítání, že dětem vybrala špatné dárky.
    Tak jsem polkla a vydržela to.
    Ale nasraná jsem až na půdu. Tchýně je totiž takový generál, že povýšit se nad ní ti dva chlapy ještě nezvládli. A dnešní incident nebyl jediný. To se opakuje každý 30dnů kdy tchýně dostane důchod. Vždycky nakoupí něco u vietnamců a ještě to samé odpoledne na děti vyjede, že si ty hračky rozbily.

    Fakt otřesný když je člověk sám proti světu a zastání nemám. Maminka je totiž posvátná. Já už kolikrát vystartovala a tchýni seřvala ale pak když je tchýně s tchánem stranou tak slyším: ale neboj vybrala si hezké dárky jen je prostě holky rozblily. A to je stále dokola. Takže už mi přijde zbytečné plýtvat svojí energií a já fakt čekám na to až tchýně zemře! fakt že jo!

    ( nemyslím to ani tak jako téma do diskuze - ale jako povzdech nad tím jak je těžké mít v rodině nenormální tchýni :oD
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Kachníku těžký. Sousedka má matku co je taky krutě na obtíž ale kupuje dvojčecím vnoučatům první i poslední + hlídání. Takže známá trpí jako blázen a matku vzdálenou 15km + 7 telef.hovorů týdně zvládá ale vše co jde jedním uchem dovnitř musí i druhým uchem ven.

    Já to takhle praktikuju i s mým tátou. Každý den si musíme volat přes skype. Víc nanicovaté rozhovory jsem v životě nevedla. To je naprostá ztráta času. už ho často ani nevnímám a jemu je to v podstatě jedno ( jsem si všimla ). On je rád, že mě vidí, odkecá si co měl na srdci. Má to tak v podstatě i se známými. Ač si oni na něj nevzpomenou ani 1x ročně tak on je schopen je milovat i po 25letech co mu ani 1x neprojevili přátelskou náklonost. a neustále za nimi jezdí ( a neohlašuje se předem )
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ILLUZE: Jo, nějakou podobu bych tu viděla. Také si říkáme co by bylo fajn koupit vnoučatům, co se nikdy neztratí, mnohokrát jsme se s nimi domluvili na hlídání dětí u nich, což je pro nás největší pomoc. Na vaření bohužel moc daleko a jinak tchyňka moc zručnostma neoplývá.
    Tchán pomahal fyzicky při rekonstrukcích (je mimo jiný zručnej v zedničině a obkladačství), ale bylo to vždycky o nervy, je taky cholerik a nekrotí se vůbec, takže výsledek je, ale za cenu obrovskýho stresu pro ostatní (vždycky se sere něco na co je potřeba si pořádně zařvat nebo je rovnou na hovno všechno). Mužovi se povedlo se od táty potřebný dovednosti naučit, takže radši dělá sám, nebo s úplně cizím pomocníkem než poslouchat řev a nechat se deptat (a já taky). Nehledě na jistotu, že věci budou udělány opravdu tak jak my potřebujeme a né tak jak si tchán myslí, že je pro nás dobrý. Je pravda, že v tomhle ohledu jsme nedovedli najít adekvátní náhradu, krom toho, že je to skvělej děda, kterej se neostýchá ani mimino přebalit, děti ukládat, hlídat. Jo a taky zařizuje bicykly, těm taky rozumí, letos chce staršího kluka na dva tejdny v zimě pro sebe, že ho bude vozit do ski školy.
    Mě přijde, že pro nás dělaj dost a že jim za to nezapomínám děkovat a zdůrazňovat, že si jejich pomoci vážím. Je mi blbý ještě něco vymejšlet, mají i svoje starosti a touhy. Tchyně už co ji znám (8 let?) básní o nový kuchyni, sami mají na baráku co vylepšovat, mají přátele s kterejma rádi cestujou a pocit, že na nic nemají čas a všechno. A těžko se "vyříkává", že tohle a tamto už je pro nás zbytečný, že už pro nás dělají hodně, že budeme rádi, když pro změnu udělají něco pro sebe a rádi jim s tím pomůžeme, když to myslí tak dobře. A tchyni už urazili větší píčoviny... Každopádně jsem ráda za tvoje zkušenosti, protože v celé té podobnosti shledávám, že neustálé vyhledávání kompromisů a ujasňování si hranic nakonec snad povede k nějakýmu dlouhodobýmu zlepšení.

    VERONIKA22: Spíš jsme se blbě vyjádřila. Děti na hlídání jim pravidelně svěřujeme i na několik dní, takže to jim rozhodně nechybí. Teď ale jezdí na 4-6 hodin s tím, že oni sami musí strávit min. 4 hodiny v autě a realizaci návštěvy nejsou schopni kolikrát potvrdit do poslední chvíle. Kdyby zustavali dýl a věděli bychom o jejich návštěvě dopředu, určitě si na část jejich pobytu nějakej samostatnej program najdeme. K tomu to minimálně pro mě nic neřeší, stejně nebudu dělat co bylo na plánu, stejně mě budou srát, protože chvíle na blbý pindy se najde, problém to neřeší spíš odkládá a komplikuje. Dovedu si živě představit: "to jste měli říct, že nemáte čas" a odér trapnosti při příjezdu a odjezdu. Jsme zpět v začarovaným kruhu, kdy muž není schopen jim odporovat a když už něco řekne, mě je blbý ho před nima shazovat (jediná odpověď co se nabízí je: " co mám dělat, když vám všechno zase odkejval" nebo rovnou volat zpět s tím, že můj muž je debil a ví hovno o tom co je v plánu) a k tomu čas jsme vlastně čas měli, když byl na plánu jen úklid, relax, odpočinek od lidí, prostě volno. Přeci jenom s nima chceme udržovat slušné vztahy a rozvíjet vzájemnej respekt.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KACHNIK: možná jsem to přehlídla ale zajímala by mě odpověd na nápad co měla ILLUZE, že by tchánovci mohli několik hodin hlídat vnoučata a ty by jsi byla s manželem venku?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ILLUZE: a co chceš dělat při rozhovoru s lidmi, kteří nikdy neuznají tvůj názor? a bohužel jsou tvoji příbuzní takže je občas vídat budeš?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KACHNIK: hele, tohle jsme tu onehdá rozebírali v jiném klubu...
    mám neskutečně hodnou tchýni... snaží se být nápomocna, jak to jen jde... akorát, že i na úkor svého zdraví... a z toho mi, obzvlášť toto léto veselo nebylo, takže jsem se snažila "být napřed", aby prostě bylo hotovo - nakonec jsem se z toho v kombinaci s nemocí dětí a prací téměř složila - nezbylo, než si s mamkou natvrdo promluvit... no nic, nezabralo to, a vzala si nějaké věci osobně... že je prostě zvyklá stále pracovat a být užitečná...
    bylo mi hrozně... nechtěla jsem jí ublížit...
    na řešení, uspokojivé pro obě strany se nakonec přišlo - občas mamču poprosím, aby nám navařila, něco zašila (tohle absolutně nedávám), žehlení je už minimum (sušička vyřešila ta původní kvanta prádla) - ona je spokojená a já už nemám tak černé svědomí a tendence se ztrhat... a děti s mužem nadšení, mamka vaří skvěle :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ILLUZE: No to mě právě momentálně děsně točí, že poslední dobou jezdili jednou za těch 14 dní "na otočku", což je úplně na hovno. Tzn. dozvíme se to den - max dva předem a někdy ještě v ten den ráno nemáme jistotu a zůstanou max. 6 hodin z toho tak polovina zabere oběd a kafíčko (a je úplně jedno jestli na oběd vyjedem nebo tchyně přijede nebo vařim já). Máme pokoj pro hosty i s manželskou postelí a když už na to přijde, zvem je na noc a sami u nich taky přespáváme. Jenže na rychlo se to teď nedá, je potřeba to tam předem vytopit. Co s hodinou až třema, což nám zbejvá při rychlo návštěvě fakt nevím. Moje mamka se obvykle hlásí minimálně 14 dní dopředu a jede na 2 noci, takže jeden večer rande/kino druhej pokec u vína. Dělat nějakou práci se nevyplácí, mají tendenci utýct od dětí a bejt užitečný, případně kontorlovat jestli to děláme správně, což už není na nervy, ale rovnou na odstřel. Když jde tchyně, která údajně jede kuli dětem, po obědě drhnout kachliky do koupelny, pindá něco o užitečnosti a jak jim taky rodiče pomahali (žeby pomsta), zatímco tchán pokukuje co by se dalo kde vylepšit (na jaře to v nestřežený chvíli odnesla půlka zlatýho deště, teď na podzim se vybil na srážení a sběru ořechů těsně před dozráním) nebo uděluje za rohem manželovi rady do života, zatímco děti blbnou na zahradě nebo seděj u pohádky jako vždycky. Na procházku jsme je poslali jednou, byli zpět za 10 min. Tím nám vyšlo, že jedinej způsob jak přežít a nechat děti aby si užili návštěvy, je všechny bavit společně něčím, kde nejdou nadělat škody. Takže zabitej den. Na to předat klíče, děti, uvařenej oběd a odjet nemám koule a muž taky ne ani nám to nepřijde slušný.
    No ty dary to je těžký, když už to manžel přijme, nemůžu ho před nima shazovat. Co se peněz týče, to je ztracenej argument už kuli tomu, že třeba tchán někde něco vyšmelí, takže ho to ani moc nestojí a sic nejsou nijak extra zazobaný, ale příjmy měli do nedávna oba nadprůměrný. Takže mě to třeba dovádí k úvaze, jestli do vyřikání nezahrnout, zda si plně uvědomujou, že jejich syn, bez ohledu na vlastní názor a to co reálně hodlá udělat, v komunikaci s nimi vždy souhlasí a nikdy neodmítá, maximálně se snaží věci odložit, zahrát do autu a to i za cenu toho, že ohne pravdu v lež.
    ILLUZE: Vůbec není za co se omlouvat, já to beru jako názor a jsem ráda když vidím, že někdo uvažuje podobně nebo má/měl podobný problémy. Taky mě to nutí víc uvažovat.
    Jo nervy to je věc. Pokud to chci brát pozitivně, můžu to brát jako formu duševního cvičení, učení se diplomacie a krocení cholerický stránky svojí osobnosti.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KACHNIK: a omlouvám se za nevyžádané rady...
    jen jsem si tuhle uvědomila, co jsem si mohla ušetřit nervů, kdybych tenkrát věděla to, co dnes...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    VERONIKA22: Krom toho každý a hned odvést téma, musim souhlasit, protože to tak vlastně dělám. Když mám na věc jinej názor nebo vidím, že se mnou někdo úplně nesouhlasí, mám tendence mu vysvětlovat jak jsme k tomu svýmu smýšlení dospěla a proč se mi nelíbí jeho způsob. U tchánovic už to posuzuju podle důležitosti problematiky, na prkotiny sere pes = rozhovor o počasí. U důležitějších věcí vysvětluju, ale když už to má nějakej efekt, tak jen krátkodobej. Striktní "NE" bez keců kolem, zabírá nejlíp, ale je mi to zas blbý, pokud chci postupně dosáhnout vzájemnýho pochopení, považuju vysvětlení za důležitý. Taky to není stoprocentní, většinou se mě/nás ještě párkrát optají jestli to NE je fakt NE.
    Kdybych měla na druhý straně někoho na kom mi vůbec nezáleží nebo byla přesvědčená, že je úplně blbej, asi bych se chovala jinak. Stejně tak, pro někoho jehož sebevědomí je pod bodem mrazu je asi lepší nenechat se zpochybňovat.
    Machrovat můžu jak chci, ale stejně budu mít z vyříkání za 14 dní staženej žaludek a stejně budu zase nepříčetná až mi tcháni za zády překazej plány (i kdyby plán byl unudit se k smrti) nebo podeptaj manžela.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KACHNIK: KACHNIK: tak to vzít z opačného konce, ale opět ku prospěchu vašeho manželství
    - měla jsi v plánu úklid - ok, zkusit to uvítat, vrazit babi s dědou děti, že to je paráda, že se postarají o děti a ty budeš mít volný byt ;-)
    - když něco přivezou, tak buď se k tomu postavit viz ILLUZE: nebo zahrát upřímné divadélko (s tím, že tedy tu věci tak či tak nepřijmeš), ale že se ty peníze mohly hodit na lyžák nebo nějaký kroužek dětí či novou postel... vyber si... nic pro sebe - prostě pro děti / vnoučata... jestli to jsou, jak píšeš, inteligentní lidé, zařídí se podle toho a zváží, zda budou vkládat finance do věcí nepotřebných, za něž jim nikdo nepoděkuje a odmítne je (a tudíž se budou muset postarat o jejich jiné využití) nebo se raději poradí a investují do věcí potřebných pro vnoučata...
    - a ad. ty jejich návštěvy - opravdu bych toho zkusila využít ve svůj prospěch - dorazí babi s dědou - paráda, děti mizíme - potřebujeme i čas sami pro sebe a vaši prarodiče jsou tak úžasní, že si teď s vámi budou hrát
    - jednou za čas pak nějakou společnou akci přežít, ale ideálně tak v poměru 5:1 v prospěch vašeho vztahu vůči času stráveného s tchány - a klidně i víc ;-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    VERONIKA22: zvláštní rady... má ta paní funkční rodinu?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KACHNIK: aha tak to relevantně nebudu umět poradit. všichni naši prarodiče jsou naprosto "blbý" takže u nás vůbec nejde vést komunikace. je z toho vždy můj monolog. a odmítla jsem plýtvat enegií na někoho kdo je tupý a proto ta přerušená komunikace.

    Jen tak okrajově mi psycholožka radila: že si nemám nechat nic líbit. jsem manželka, jsem matka a jsem i hospodyně, vše dělám jak můžu a mám si zatím stát. Každý kdo by mi chtěl naznačit, že něco dělám špatně mám okamžitě uzemnit a říct mu, že na toto téma se my dva nebudeme bavit a raději debatu svést na počasí :o)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Díky za terapii :)! Nakonec nepřijeli, moc padal sníh :D.

    ILLUZE: Když já už dost často přijdu k "hotovýmu" a muž, ač jinak si od nikoho nenechá nic líbit, má zautomatizovaný rodičům neodporovat (alespoň slovně), je tam tradicí vše odkejvat a pak si jít stejně po svym. Samozřejmě u mě už si všimli, že né se vším vždy souhlasím a moje upřímnost a otevřenost je tak sere, že radši najdou cestu jak mě vynechat (a to se před nima držím spíš zpátky). Tak zhruba jednou do roka to dopadne tak, že já vypíchnu co mi nejvíc vadí a poprosim je ať se toho zdrží. Pak bejvá chvíli klid. Ta doba asi nastává :).

    VERONIKA22: Chápu a taky mě to napadlo a bejt trochu jiná povaha určitě bych šla touhle cestou. Jenže já je mám v podstatě ráda, protože milujou svoje vnoučata a původem jejich chování je, že to myslej dobře. Asi to má něco společnýho s tou cestou do pekla dlážděnou dobrejma úmyslama... Taky jsou oba inteligentní vzdělaný lidi (jo někdy se taky divim), což může hrát roli v tý potřebě neustále dominovat svým dětem, ale zároveň se s nima dá i normálně mluvit. Další důvod, prostě bych to svýmu muži neudělala, jemu to jejich chování na psychiku taky zrovna blaze nedělá a když jsem kolem, tak se bavíme "o počasí", protože při svý inteligenci rychle pochopili, že jim u mě žádná blbá poznámka neprojde bez povšimnutí a obratem se jim vrátí. A když jsou s nima samotný děcka, tak mi to je fuk, péči o ně zvládaj, když si je nechaj přerůst přes hlavu jejich problém. Děti rychle pochopili, že u babičky mají jinej režim než doma a babička rychle pochopila, že když nejsou kolem rodiče a nebude je nikdo krotit, udělaj jí z baráku kůlničku. Proč má pak v mojí přítomnosti tendence "předvádět se" nechápu, povahovej rys? Já jí moc nerozumím v mnoha věcech, takže fakt je potřeba jen si vzájemně udávat mantinely, což je na mě, protože oni nejsou schopni se upřímně vyjádřit ohledně čehokoliv. Tchánovy myšlenkový postupy alespoň chápu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KACHNIK: a prosím, můj dotaz opravdu neber jako kritiku, vím, jak bylo těžké odmítat dřívější skorotchýni, neuvěřitelná manipulátorka
    Na druhou stranu mne právě ona vycvičila , že tak či tak se člověk nemá u některých lidí šanci se zavděčit, tak jsem to u ní prostě vzala cestou menšího zla pro sebe - nenechat si zasírat (byla velmi vděčnou zákaznicí těch nejlevnějších sekáčů a výprodejů věcí do domácnosti) svůj osobní prostor.
    Na její manipulátorské řeči jsem už jen pak reagovala, že teď holt obdaruje cizí nebo to jistě sama užije a na nás alespoň ušetří, že kdybychom něco potřebovali, tak víme, že se na ni s důvěrou můžeme obrátit.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KACHNIK: omlouvám se za svůj možná naivní dotaz, ale to nešlo upřímně odpovědět a vyslovit ono - promiňte, ale nehodí se nám to a už máme svůj program!?
    A stejně tak na ty nevyžádané věci říct, že je nepotřebujete, ale jestli je nevyužijí oni, pak se jistě budou hodit někomu potřebnějšímu?

    Přiznám se na rovinu, já to tak dělám, vezmu si jen to, co se nám hodí - mám velmi spořivou babičku, i mužova maminka to občas zkusí. Tak poděkuji, že my to neužijeme nebo máme v plánu koupit něco jiného, ale že jestli se toho chtějí mermomocí zbavit, tak jim ráda hodím inzerát sem na Nyx nebo na Annonci.
    Mamču mrzelo u bývalé švagrové, když ji něčím obdarovala, že to pak nenosila nebo to neužila. No u mne si asi moc nepolepšila, ale aspoň spolu jednáme na rovinu.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KACHNIK: Kachníku jak tě lituju! Věř :o(
    S příbuzenstvem je to neskutečně otravný a když nepomohlo se odstěhovat přes půl republik,y tak fakt už nevím co udělat ....zvlášť v případě kdy tedy o vnoučata stojí a vnoučata asi stojí o ně?

    Já jsem prostě skončila u psycholožky a z 60min jsem potřebovala tak 58min než jsem všechno ze sebe vysypala. No verdikt byl takový, že si mám jasně tchýni říct, co jsou moje požadavky a jaká pravidla chci aby oni dodržovali.
    No a jelikož se mi udělalo naprosto mdlo z představy, že vůbec s tchánovci povedu tuto debatu tak jsem zvolila zlatou střední cestu.
    A celou dobu kdy by tchánovci měli být na blízku vnoučatům jsem úplně pryč a hlídá tatínek.

    Kamarádka už taky s tchánovci naprosto vůbec nekomunikuje a veškerý styk vnoučat s prarodiči má na starosti tatínek.

    Nešlo by to tedy zahnat tímto směrem - že příjezd tchánovců = den volna pro tebe? Kdy můžeš jít kafe, cvičení....kino?

    ale taky jsem před nedávnem zaregistrovala tuto knížku:
    Zbraně vlivu | melvil.cz
    http://www.melvil.cz/kniha-zbrane-vlivu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam