• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOTHER_ENVYEtnologie
    HRON
    HRON --- ---
    Ahoj můžu nabídnout poslední tři vydání odborného časopisu český lid....cena symbolická...třeba by někdo uvítal
    SOCONUSCO
    SOCONUSCO --- ---
    SEDMIKRASKA: Sama ;)
    SEDMIKRASKA
    SEDMIKRASKA --- ---
    SOCONUSCO: Jak vidis,rozhodnout se budes muset sam. Ja jsem se treba rozhodovala,teda spis inspirovala vysledky z evaluace,kdy jednotlivi studenti hodnoti samostatne prednasky. Ale pro me to bylo uzitecne srovnani, neb jsem na tech prednaskach sama jich byla ucastna, takze jsem si naoko predstavovala, kolik bodu bych dala ja sama. Letosni rok me zklamal vyber uchazecu,ale mozna se mylim. Zatim jsem na FB narazila jen na tehotnou a veslare.

    Jinak se samozrejme tesim na zahajovaci kurz, bude to sranda doufam.
    SOCONUSCO
    SOCONUSCO --- ---
    Ahoj, co si tady tak pročítám ty příspěvky, mám pocit, že jste z etnologie na FFUK nějaký zklamaný... Rozhoduju se teď mezi ní a bohemistikou jako druhým oborem ke švédským studiím, a potřebuju co nejvíc zkušeností od studentů. Obojí mě zajímá zhruba tak stejně, ale co kvalita výuky? Díky za názory, a tak.
    SEDMIKRASKA
    SEDMIKRASKA --- ---
    MINOU: Děkuju za příklad z praxe.
    MINOU
    MINOU --- ---
    SEDMIKRASKA: POvinný přednášky máš na etnologii max dvě za semestr a jsou skoro nanic, případně tě kvůli docházce může zapsat kolega, i když tam nebudeš. Navíc nevím o nikom, komu by pak nedali zápočet, že chyběl víc jak 3x za semestr a takových bylo... ;)
    Když se ti něco bude překrejvat a chceš na to chodit, tak si jedno holt uděláš další rok...
    To je asi tak vše.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    SEDMIKRASKA: domlouvat se netřeba. nikdo kvůli tobě přednášky přehazovat nebude.
    SEDMIKRASKA
    SEDMIKRASKA --- ---
    GHOSTDOG: To ale není odpověď na mou otázku.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    SEDMIKRASKA: dřív nebo později zjistíš že 80% přednášek naetnologii je o ničem a že vůbec nevadí když se nezúčastníš
    SEDMIKRASKA
    SEDMIKRASKA --- ---
    Má prosím někdo zkušenost, jak postupovat v případě, že budu studovat 2 obory, Etnologii s Kulturologií, co když se mi třeba 2 přednášky z obou oborů překrývají a jedná se třeba o dost stěžejní přednášky pro oba obory? Dá se to nějak domluvit nebo co dělat?:-) Asi mě to letos čeká na FF UK:-)
    VORIMA
    VORIMA --- ---
    KULA: Řekl bych že ano. Nevím jak letos, ale když jsem nastupoval já, tak brali myslím od 75 bodů.
    KULA
    KULA --- ---
    Ahoj, na UK fildě na etnologii je 78 bodů pro přijetí dostačující? Co myslíte?
    JANCICEOPICE
    JANCICEOPICE --- ---
    ESTEN: záleží, kde tu etnologii chceš studovat...na FF MU je to věda spíše o motykách a krojích než o etnických reáliích, kultuře, etnických konfliktech, světových etnikách....já tam právě ze zájmu byla:-))
    MRMLVHNOJU
    MRMLVHNOJU --- ---
    Ahoj, přijeďte se něco dozvědět o tom, jak se dívají vědci studující populární kulturu na českou společnost 27. - 28. května do Moravské Třebové: http://centreforthestudyofpopularculture.blogspot.com/2011/04/perla-renesance-privita-vedce-venujici.htm

    Nezapomeňte prosím podpořit naši aktivitu tady: http://www.conasbavi.cz/souteze/bioport/zapomente-na-alenku-s-bioportem/konference-popularni-kultura-a-ceska-identita/
    MRMLVHNOJU
    MRMLVHNOJU --- ---
    Výzva k účasti - Regionální identita v obrazech populární kultury – příklad Moravy a Saska

    Centrum pro studium populární kultury (CSPK) hledá spolupracovníky z řad žurnalistů, umělců (zejména fotografů a filmařů), aktivistů, studentů a dalších adeptů společenských věd pro realizaci projektu „Regionální identita v obrazech populární kultury – příklad Moravy a Saska“.


    V současné Evropě je regionální identita chápána jako jeden z prioritních mechanismů identifikace. Oproti národním nebo etnickým identitám často zatíženým minulostí nabízí tato dosud málo reflektovaná a v národním kontextu často nepříliš atraktivní rovina identifikace zcela nové významy. Regionalistické proudy často čerpají svůj potenciál z pocitu křivd ze strany centra a ve středovýchodní Evropě bývají spojovány s konzervativním křídlem politického spektra, která definuje regionální identitu za pomoci primordiálních faktorů (společného původu, dialektu a dalších „objektivních“ znaků). Obdobně patří slovní spojení „Evropa regionů“ i do ideologického arzenálu tzv. „Nové pravice“ (Alain de Benoist, Umberto Bossi nebo Jörg Haider). Regionální identita tak může být svými kritiky chápána jako předstupeň vysoce exkluzivní etnické identity.

    Projekt se zaměří na mapování, analýzu a srovnání současného stavu moravské a saské regionální identity tak, jak je manifestována v populární kultuře.

    K výzkumu regionalistické kulturní praxe budou využity rozmanité produkty populární kultury. Pro inspiraci nabízíme několik konkrétních témat vhodných k výzkumu manifestace regionální identity ve veřejném prostoru. Uvítáme jejich další doplnění:
    - Architektonická a urbanistická analýza,
    - blogy, internetová fóra, Facebook,
    - fotbal (Dynamo Dresden, FC Brno apod.) a další sporty,
    - lokální produkty, význam specifické gastronomie (regionální jídla, piva, vína, kořalky atd.)
    - nálepky, vlajky, znaky a další symboly,
    - regiony v muzejích a vědeckých institucích (archeologie, etnografie, historie, lingvistika, kartografie, biologie),
    - rozhovory (lokální a regionální politici, akademici, celebrity a náhodní informanti),
    - psané dialekty (vývěsní štíty, literatura, texty na webu),
    - saský tvůrce divokého Západu „Karel May“,
    - videoklipy, populární a lidová hudba,
    - východoněmecký fenomén „Ostalgie“ s významy dotýkajícími se Saska,
    - využívání názvů regionů v reklamě a názvech firem.

    Harmonogram aktivit:
    16.-20.4.2011, workshop v Sasku,
    21.-24.4.2011, workshop na Moravě,
    27.-29.5.2011, prezentace výsledků výzkumu, Brno a Moravská Třebová.

    Díky podpoře Česko-německého fondu budoucnosti můžeme účastníkům nabídnout ubytování a stravování v místě workshopů i závěrečné prezentace. Účastníci vytvoří česko-německé tandemy zkoumající podobná témata v obou zemích. Výstupem projektu bude PDF publikace a online výstava.

    Hlaste se s krátkým výzkumným projektem a životopisem do 20.12.2010 na adrese cspk@centrum.cz. Uvítáme pokud máte konkrétní představu o Vašem partnerovi do výzkumného tandemu, není to však podmínkou.


    cspk_regio.pdf (82586 B)
    ULO
    ULO --- ---
    dobry je si ujasnit co presne te na etnologii zajima, pokud nejake konkretni etnikum, tak si zjistit, jestli nekdo z katedry ti k danemu tematu ma co nabidnout. z toho ohledu (luzicti srbove, latinska amerika). samy o sobe to nebudou informace uplne prevrane, ale clovek se muze dozvedet o dobych knihach, studiich a tak. O metodach a technikach se nedozvi vubec nic. Ale zase se dostane mezi lidi s podobnymi zajmy. Vestinou se k tomu hodi stuodat jazyk a navstevovat prednasky na jinych katedrach (blizky a dalny vychod...atd.)
    pokud se zajimas vic o folklor a lidove umeni, tak je situace lepsi.
    kazdopadne, poskytnou ti tam moznost venovat se tomu, co te bavi a nebudou te moc zbytecne obtezovat s blbostna.
    podivej se na jejich stranky jake prednasky jsou povine a co jineho jeste nabizi. mam pocit ze to vetsinou lidi zklame. ocekavaji neco hlubokomyslneho, ale pritom to jsou z velke casti jen sucha fakta. Neni od veci se tam dojit na nejakou prednasku podivat, jen tak ze zajmu, at vis jak to tam chodi. za sebe doporucuju kaspara a skupnika. a pokud jeste prijedou tak salzmanna a pospisila.
    etnologii v prace se da proplout temer nepoznamenan, nebo , kdyz clovek chce muze se neco dozvedet a naucit. Z etnologie nekteri lidi sli na pdh na sorbonu a oxford.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ESTEN: kvůli zájmu bych už studovat nešla. za mě, a předpokládám, že tolik se toho zase nezměnilo, tak 40:60 (a to jim možná moc fandím).
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    nikdo? ;)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    nerad rusim vecnej spanek tohohle klubu, ale uvazuju od pristiho roku o navratu na studia a mam par otazek na absolventy a studenty etnologie na ff. Predevsim, jak byste (za sebe, subjektivne) celkove hodnotili pomer zajimavejch a kvalitne vyucovanejch predmetu vuci zbytecnymu, povinnymu balastu okolo? Z casu, kterej jste venovali studiu, jak velka cast "k necemu" byla? Kolik ucitelu povazujete za dobry a inspirativni, a kolik jich pusobi, ze uci spatne, neradi, nebo hazej studentum zbytecny klacky pod nohy? A co vas obecne na koncepci vyuky toho oboru behem studia stvalo?

    A celkove, doporucili byste etnologii na ff ke studiu ciste ze zajmu o obor? Nezajima me snadna cesta k titulu nebo pracovni uplatneni po vystudovani, chci spis vedet jaky je nebezpeci, ze po roce, dvou ci trech zjistim, ze zabijim cas vcelku zbytecnou praci na postupu do dalsiho rocniku, aniz bych si nejak rozsiroval obzory, a vyseru se na to.
    MINOU
    MINOU --- ---
    Pražský jarmark - mezinárodní folklórní festival, Praha
    http://www.pjarmark.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam