• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAURYNNVietnam
    Vše o Vietnamu a Vietnamcích...:))
    rozbalit záhlaví
    MINOU
    MINOU --- ---
    EMIS: Nevím, jaké má slečna zkušenosti s motorkama, ale podle tvýho popisu bych jakožto holka, která teprv jede do Vietnamu nevěděla, která bije... Taky by mě zajímalo, co myslíš tím čtyřtaktem (motor asi nee)?

    MAKAK: Malý plně automatický skútr je fakt tak na popojíždění do města a dost žere, ale zas se nejlíp ovládá. Jestli chceš fakt jezdit, tak pro tebe asi bude nejlepší volbou nehojnější vn motorka Honda Wave, je to poloautomat-nemáš ruční spojku, jen řadíš rychlosti nohou a žere to o půlku míň, než automatickej skútr. Taky ji všude opravíš, kdyby se po cestě porouchala. I já jsem se na ní naučila docela rychle, i když mi doma moc nešlo řízení auta. ;)
    Motorky se spojkou jsou fakt jen na delší cesty, do města jen pro zkušený řidiče. Ale, když už by je někdo chtěl pořizovat, tak Minsky jsou jen komouškou hvezdičkou ozdobené tahačky na turisty-jsou poruchový, teče z nich olej a Vietnamce jsem na tom neviděla. Když už se spojkou, tak je levná a dost se vyskytující Honda Win, nebo drahá a dost pěkná Honda Custom, nebo pak střední varianta, taky pěkná ;), co jsme měli my Suzuki GN125.
    EMIS
    EMIS --- ---
    SUNY: nz, byl jsem tam bohuzel jen 4 tydny ;)

    MAKAK: hele my jsme vyjizdeli jako paka ve spicce a projeli jsme to bez problemu. Provoz az tak problem nebyl, spise orientace. Pokud vytypujes spravnej cas a budes vedet kudy, tak vyjedes snadno. A hlavne ten pocit vitezstvi a oslavna kava za mestem, to ti mhd neposkytne ;) Jo a pokud budete pujcovat na dyl, tak bych bral nejakej vetsi 4takt a ne jen ty male skutry a radeji ne minsk neb ten se furt sere ;) Skutr s malejma koleckama se hur ovlada a citis kazdej hrbol. Ja jezdil na minsku a po presednuti na skutr jsem myslel ze prijdu o zadek a to jen na prejezdu halong - hanoi.
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    GGG: díííky!
    tak asi bude nejlepší se přesunout na okraj Hanoe MHD a tam si půjčit motorku a vyjet, než bych vyjela ze středu, mohla bych taky zešedivět :)
    GGG
    GGG --- ---
    MAKAK: Ve velkych mestech jako je Saigon je to dost riskantni, musis jezdit opravdu strasne opatrne, kazdopadne je lepsi pouzit velmi levne MHD. Mimo velka mesta si to bez motorky nedokazu predstavit, meli jsme ji pucenou na tri tydny za 100 na den, i na Phu Quocu, a bylo to super, jinak musis pouzivat jejich taxiky a minibusy pokazde kdyz se chces jet nekam podivat, nebo zajet do obchodu a za kazdy presun extra platit. Benzin je tam levny a motorka ma velmi malou spotrebu. Jendine co je trochu narocnejsi jsou jizdy v noci po silnicich ktere jsou plne der nebo misty chybi jakekoliv zpevneni, ale to je prave ta zabava...:)
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    kdo se bojí, nesmí do lesa, ale asi zase není od věci být informován

    Kvůli zhoubné nemoci žádá Vietnam o mezinárodní pomoc — Svět — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/173096-kvuli-zhoubne-nemoci-zada-vietnam-o-mezinarodni-pomoc/
    MINOU
    MINOU --- ---
    BTW momentálně v Hanoi prodáváme Suzuki GN 125 ve velmi dobrém stavu.
    SUZUKI GN125 - hanoi | TNH Hanoi Vietnam
    http://tnhvietnam.xemzi.com/en/listing/show/21625/SUZUKI-GN125---hanoi
    MINOU
    MINOU --- ---
    LYDI:
    MAKAK:
    To se pak vyplácí nosit dlouhý kalhoty na každou moto cestu-mně se to už víckrát vyplatilo. Pokud chceš jezdit jen kolem Hanoi, tak bych se na moto bejt tebou vykašlala. Na delší cesty je to skvělý, ale pár škrábanců jsem si skoro za půl roku přivodila... A bylo jich pár díky dobrý helmě, a oblečení (vše dlouhý a pevnější tenisky).
    Občas jsou zrádný silnice, občas ti někdo vjede do cesty. Rozhodně je to o dost riskantnější než u nás.
    LYDI
    LYDI --- ---
    spalena noha od vyfuku motorky (;
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    to nevím teda...:)
    LYDI
    LYDI --- ---
    no spis vubec nebourat. ale nejak to das (: kdyby neco je spis dobry vedet kam zajit. franc. nemocnice neni prej tak dobra jak jeji povest. prej je neco americkeho u hoan kiema, co je lepsi ... jinak doufam, ze uz vis co je hanoi kiss. na nej si priprav, kdo se s nim nevrati, nebyl dele ve vietnamu (;
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    to se asi vyplatí kurz první pomoci tedy, když tam jedeme na dýl......?
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    LYDI: aha, tak já tu historku slyšela trochu jinak :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    :D :D ale problem s policajtama vznikl z toho, ze nemka mela "moc kratkou" sukni a vstupnovalo se tim, ze vietnamka, ktera ridila, nemela dokument, ktery mela mit. takze to bych neresila. noci bych se nebala. ale je fakt, ze der na ulicich je tam dost, tech bych se bala vic. a s sanitkou musim taky souhlasit...
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    děkuju děkuju, asi to vezmu pozvolna, nejdřív se naučim přecházet pak na kole a pak zkusim moto..
    my jsme to právě nechtěli úplně po hanoi ale spíš na víkendový výlety třeba 70 km v okolí.
    holka, která na tom projektu byla min rok taky říkala, že kolem 12 je město už úplně mrtvý a byly na tý silnici sami a měli problémy s policajtama, který po nich chtěli prachy..
    EMIS
    EMIS --- ---
    MAKAK: Pokud budes jezdit opatrne a predvidatelne, tak se to da snadno. Ja jezdil jak po hanoi, tak jsme projeli i kus severu na minsku. Na motorce jsem od 15ti nesedel a ve vietnamu se to vlastne znova naucil. Lidi je tam 3 prdele, ale jsou obezretni, takze pokudud budes opatrna melo by to byt ok. Mimo mesto je to horsi, tam na tebe moc ohledy neberou a takovej kamion nebo divokej osobak se nevyplaci prehlizet, ale pokud se s tim naucis zit, tak opet imo celkem bezpecne. Doporucit nemuzu jizdu v noci, to tam kde kdo chodi, baba tahne v prostred cesty karku a podobne, plus se nam dost casto stalo, ze treba nekde byla hromada pisku, nebo obri dira. Dale pak mimo hanoi a sajgon snad nefunguje nikde rychla zachrana sluzba, takze musis pocitat s rizikem. Kazdopadne vietnam na motorce je zazitek.

    Jo a vsimni si jak pise LYDI. Vietnamci fakt jezdi mnohem pomalejc neb jsi sou myslim vedomi toho ze nehoda muze bejt to posledni co udelaj, toho bych se byt tebou drzel. Taky bych jezdil v pevnych botech a strizlivej ;)
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    ja jsem teda po Hanoji jezdil a to jsem tam zrovna byl, kdyz meli oslavy 1000 let Hanoje - rijen 2010 a v pohode. jenom asi nepocitej, ze tam budes jezdit 50 km/h - rychlost mezi 30-40 km/h je tak bezpecne adekvatni...
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    LYDI: jedeme tam na projekt od Glenu, právě jsme měli schůzku s holkou, co tam byla min rok a říkala, že by nám to dost usnadnilo cestování, ale asi to bude dost náročný...
    a ty?
    LYDI
    LYDI --- ---
    cizinci co jsou tam na dyl vetsinou motorky maji. ale doprava je celkem nebezpecne pro zapadaky - hlavne tim, ze my obvykle jezdime mnohem rychleji nez vietnamci. takze nehody jsou u cizincu dost casty a muzou byt i docela vazny. ja v hanoi byla taky 3 mesice, ja tam mela kolo pro pohyb mestem a pro vylety jsme vyuzivali busy. celkem se to dalo. je ale fakt, ze v buse klidne sedis hodku nez konecne odjede (: ale zas si s mistnima a tak. muzu se ptat, pres co tam jedes?
    STARAKRYSA
    STARAKRYSA --- ---
    ufffffffff ve meste bych to neriskla...ehm...museli byste bejt fakt dobry a trpelivy ridici....i kdyz par belochu sem tam na motorce videla...ale ma to svoje specificky pravidla..
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    Ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenosti s řízením motorky v Hanoi nebo jiném větším městě. jedeme na 3 měsíce na stáž do Hanoe a plánujeme výlety do okolí motorkou, ale nevím, zda se to vůbec dá v tom jejich provozu, tak jestli nemáme spíš plánovat jinejma prostředkama
    LYDI
    LYDI --- ---
    v utery budu mit besedu o vietnamu od 18 hod v mestske knihovne v praze. tak se treba muzete stavit, jestli mate cas a chut (:
    EMIS
    EMIS --- ---
    SUNY: kdybych jel znova do Vietnamu, tak bych kontroloval zda mam platne ockovani na tetanus, zloutenku A, brisni tyfus a zlutou zimnici (ikdyz ta tam asi nehrozi, ale placaj ji vsude). Potom bych si vzal do batohu antimalarika malaron, moskytiery a aspon malej repelent co ma v sobe autan, to je to nejsilnejsi co jde v CR koupit. Je teda fakt, ze bych antimalarika uz jako profylaxi nebastil, kor pokud bych jel na 14 dni, ale celkem chapu jak to vidis ty, poprve jsem je taky zobal jen kvuli klidu. Kazdopadne u malaronu se nemusis hrozit vedlejsich desivejch ucinku jako ma napr Lariam. Ale stejne nejlepsi je vecer dlouhej rukav a zodpovedne mazat. Stipance sem sem tam chytil, ale rozhodne ne jak v lete u nas u rybnika. Pokud jsi zoodpovedna, tak se stipancum vyhnes.
    Tetanus pokud mas uz dyl neockovanej, tak ten ti zadara prepichne obvodak, plati to pojistovna.

    Na lidskou vychcanost si dej pozor ;) Budou si myslet, ze jsi chodici penezenka a podle toho te zkusi vsude natahnout. Neplat ceny co se ti zdaj ok, to by jsi furt preplacela. Ptej se mistnich co by to melo stat, pak se obrn trpelivosti a klidem a nebudes mit problem. Klasicky natahujou taxiky a pak 98% nahanecu. Ti samo i lzou a to dost drze, budou tvrdit, ze ta a ta pamatka je zavrena ale oni ze zrovna maj zname/kliku/protekci a proto te muzou vzit na super trip - neverit. Pokud te nekdo natahne, tak hned jak to zjistis tak se zeptat, pokud na tebe nahodi ramena, tak klidne volat policajty. Na me jeden "klidny" taxikar rval v noci ze jsem zlodej po tom co chtel za 500 metru asi 2 kila, kdyz jsem rekl, ze ho chapu, ze ho obrat nechci a ze zavolame policii at to vyresi, tak se sebral nechtel nic a odjel. Samo tim nerikam odrit kazdeho dedu, ale zas nenechat se od vychcanu obirat.
    Potom dalsi kapitola jsou prodejci a dalsi prodejci - male deti. Pokud nechces kupovat, tak asi nejsnazsi je je ignorovat. Na jejich "Where are you from" je lepsi mlcet, neb to vede ke klasickemu hovoru koncimu nabidkou zbozi.

    Ono je to tak spis na pokec u piva nez tu psat obecne povidani o vsem, prolez si historii tohohle auditka a pak treba jeste koukni sem [ Indonésie, Malajsie, Brunej, Filipíny, Vietnam, Laos, Thajsko, Kambodža, Barma, Singapur... - jihovýchodní Asie ] a udelas si predstavu. Podobne veci se tu resi opakovane. Na konkretni veci se samo klidne ptej :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam