• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAURYNNVietnam
    Vše o Vietnamu a Vietnamcích...:))
    rozbalit záhlaví
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    ALENNAI: zkusit je jedna věc, ale nechtít ustoupit z nesmyslných požadavků za žádnou cenu (jmenovitě odvézt dva lidi asi dva km za pár českejch stovek) mě přišlo prostě dost šílený. podobnejch historek bylo více. pár hádek v přístavech už za sebou mám, občas rychle vzplanu, ale nakonec jsme se vždy domluvili. je pravda, že jih thajska (krabi a tak) byl čistej byznys a smlouvání nefrčelo ani tam, angláni to s radostí zaplatili, protože pro ně to bylo "ixtrýmly číp" :)

    že v prdelákovech jsou lidi ochotnější platí i jinde, zažili jsme například kdesi ve Filipínách, když jsem píchl na motorce. jsem zvědavej, jaký budete mít srování jih vs sever, díky za názor, i SAMOUT a DOBYTEK, rád si přečtu samozřejmě i další :)
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    SAMOUT: jep, jsme zvedava. Jako doufam, ze stihneme prave i ten stred..Jenze vim, ze v jihovychodni asii ten cas proste plyne nejak jinak :(
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ALENNAI: Tak pak dej vědět, protože citelnej civilizační rozdíl je už mezi jihem a středem (Hue, Da Nang), a sever je prý úplně jinej svět.
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    WIL_M:
    mam srovnani s chovanim lidi v Thajsku, Kambodzi a Vietnamu ( jih).
    Rekla bych ze zasadni rozdil je v tom o jaky misto se jedna. Kde se pohybuji turisti tak je vietnamci berou jako zdroj penez a chovaji se v ramci "zakladni slusnosti". Nekdy neodpovi na pozdrav ani na dekuju a pod. (ale to je normalni v cechach taky a nikdo z toho tragu nedela). Kdyz jsme jeli do mist (pichli prstem do mapy a naslepo jeli), kde turisti jakoze fakt nejezdi, chovani bylo uplne jiny. Byli jsme raritka a chodili se s nami zdravit, fotit a zvali nas k nim na pohosteni ( na deku na plazi, do restaurace, domu..) a i kdyz proste neumeli anglicky, snazili se nas zabavit jakymkoli zpusobem. Mam zkusenost jenom s Jihem. Jak turossky destinace ( Phu quoc, Saigon), tak neturossky ( toho casu Con Dao, krasne socialisticky Mui Nai, Khu du lịch Chùa Hang - Hòn Phụ Tử)
    resila jsem treba to, ze mi bankac spolkl kartu a ackoli to bylo v Saigonu v shopu a typkovi za kasou to mohlo bejt burt, tak mi pomohl a holka v bance, kde jsme si platebku vyzvedavala, byla taky napomocna. Imho rekla bych, ze vietnamci neprdej magi v kostce z toho, ze k nim belousi jezdi, ale zas na druhou stranu si uvedomuji, ze jsme zdroj. Taky druha vec je, ze maji malicko jjinak veden system sluzeb ( taxikari a pod.) Ten socialismus sem tam na cloveka dejchne :)
    Tak jsme s ebavili v Can Thoo s mistnim studentem architektury, jakto, ze skoro nikde nejsou videt socky, zebraci, nalitozy a pod... on rikal, ze jsou a je jich dost, jen je to nastaveny tak, ze proste by si nikdy nedovolili obtezovat belouse. JO, ten prodej ve forme losu je neco jinyho, ale taky s tim neotravovali. Naopak, kdyz jsme od prodejce dva losy koupily a dali mu je, at si je veme, tak vubec nechapal a silene dekoval.
    Sry jestli je to nejak pomatene napsany. Pisu jak me to na klavesnici prislo :) Letos delam severni Vietnam, ta jsme zvedava, jestli bude nejaky rozdil...
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    krásný video a k tomu mne napadá: jak je to s chováním vietnamců vůči cizincům v současnosti? před pár lety mne známí dokonale odradili od návštěvy díky historkám o tom, jak se s místními nedalo příliš vyjít a vůbec smlouvat naprosto neadakvátní ceny. pro mne jsou ti známí jedni z nejmilejších lidí, během naší společný cesty po thajsku jsem je neviděl ani jednou zvýšit hlas, když už já začínal pěnit. navštívili i čínu, takže to nebylo pro ně první setkání s podobnými kraji, ale vietnam je po lidské stránce téměř dokonale otrávil. v současný době sleduju twitter "čech ve vietnamu", který úroveň vietnamských služeb adoruje nad úroveň evropských, ale tuším, že se to bude týkat především velkých měst. nejde mi o flejm, ta země je krásná, sám jsem procestoval několik zemí v jv asii, tak třeba má někdo srovnání.

    Vietnam From Above
    https://vimeo.com/178638625
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    XANAX: o tom slysim prvne. Jsme se Saigonu neplatili nic (pisou, ze by melo bejt 12 dolaru). Dej pls echo, jak to nakonec bylo. Budu taky odlitat z Hanoje, tak at vim.
    XANAX
    XANAX --- ---
    Zdar, nevi nekdo jestli se stale plati odletova taxa z Hanoje? Zitra odletame. Diky
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    kam v hanoji via tomas slavicek:

    The Notepad - Kam v Hanoji?
    http://tslavicek.tumblr.com/post/147587353928/kam-v-hanoji
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    KRUTOMISTR: ID TATONKA ..... možná
    KRUTOMISTR
    KRUTOMISTR --- ---
    Nazdar lidi, najdou se tu nějací z vás navrátilců s přebytečným cestovatelským průvodcem? Itinerář cesty tvořím, ale přeci jenom cesta letadlem dlouhá....pokud se někomu doma válí, budu rád! nechce se mi dávat dalších cca 800 Kč za Lonely planet..Byl bych vám zavázán
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    KETHAMINA: Jo, tahle holka je snad jediná použitelná z celého YouTube, doporučuju :) hezká angličtina, žádný rozptylující výstřihy, přehledně podaný lekce.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    na FB Přiznání Vietnamců zajímavá diskuze k jazyku, kdybyste se někdo chtěl naučit pár frází - tady je výuka v aj :)
    Learn Vietnamese With Annie - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UCoHqnZy_SFICoaC0M-iLlRg
    H0ANG1
    H0ANG1 --- ---
    Nebudete nekdo zitra koukat v Saigonu na Euro?
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    KOLLER: No mladá mi to říkala, že tam byl kámoš a vrátil se bez dredů :D ale třeba mu tam z toho vlhka shnily...
    KOLLER
    KOLLER --- ---
    PNXNTDD: Kde jsi to slyšel? :D heled nevěř tomu :)
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    Takže bullshit jo ?... jako mě je to jedno, ale mladé ne :D
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    PNXNTDD: něco jako, že když si budeš píchat trávu, tak ti narostou....
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    Hele, slyšel jsem, že tě nepustí do Vietnamu když máš dredy :D . Je to pravda nebo nějaká fáma ?
    H0ANG1
    H0ANG1 --- ---
    SAMOUT: tech 10k uctujou vsem, neni duvod se kvuli tomu rozcilovat, neni to obloz
    H0ANG1
    H0ANG1 --- ---
    MIHAAL: a cela zeme pak na fb resila, jestli mel dalsi den prujem, nebo ne. Zvlastni doba, v Praze vlajou cinsky vlajky a tady Obamamanie a rusi se zbrojni embargo

    koukam, ze se tady dost dlouho probira, ze to Cech ve VN uz zabalil, tak tady nabizim alternativu: FB stranky "Hanoi Massive" a "Expats in Ho Chi Minh City"

    Vsichni cizinci, co tady zijou, sleduji tohle, je to mnohem lepsi a info aktualnejsi, je to sice takovej bordel vseho druhu, ale lidi poradi, kdyz vi, a kdyz se zeptate na viza, tak se hned ozvou i zprostredkovatele :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Zapomněl jsem důležitou věc. Copy shopy jsou na každým rohu, nechte si udělat kopie pasů (to lze už doma) a víz (to musíte až tam :-)). Je to opravdu kruciálně důležitý, ušetří vám to spoustu starostí!
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    KETHAMINA: Wunderbar :-) Akorát ceny za víza jsou dnes jiné, a překvapivě nižší :-):

    1/3 month - Single entry - $25
    1/3 month - Multiple entry (28 days) - $50

    Cena víz je stejná pro měsíční i tříměsíční, akorát se mění poplatek za zprostředkování zvacího dopisu. http://www.cheapvietnamvisa.net/

    Jak na letišti v Saigonu:

    Po vstupu do budovy si stoupněte do fronty, ouřada od vás bude vybírat zdravotní formulář (dostanete v letadle, mějte tedy u sebe něco na psaní). Útržek po nás nikdy nikde nikdo nechtěl, ale nechal bych si ho. Projděte dál do haly, kde před sebou uvidíte pasové kontroly. Vlevo v bok! Před sebou v rohu uvidíte okýnko na víza. Tam jděte, a odevzdejte zvací dopis, pas a jednu fotku (mě stačila, druhou mi ouřada hned vrátil, na dopis jsem nic nelepil, ale pro případ potřeby mít u sebe dvě). Čekat, až vyvolají vaše jméno. Bacha, jsou to Vietnamci, neočekávejte, že si vaše jména budou podobná! Po obdržení pasu s vízem jděte k pasové kontrole (tam si nápisy přesně nepamatuju, ale bylo to tam i anglicky). Mít u sebe letenku, ouřada musí zaznamenat číslo letu! Za pasovou kontrolou je hala, kde si vyzvednete zavazadla (ano, ta tam doteď jezdila na pásu bez jakékoliv kontroly). Jsou tam taky okýnka směnáren (vždycky se zeptat, jestli si účtují poplatek!), nicméně na letišti je pochopitelně mrzký kurz, takže směňte pár $ na sváču případně hotel, a druhý den obejděte pár zlatnictví (ty jsou na každém rohu, a substituují směnárny), kde budou mít nejlepší kurz. Jsou tam i okýnka mobilních operátorů (imho je nejlepší Viettel, bo ho provozuje armáda, a má tedy nejlepší pokrytí signálem). Karta s internetem je absolutní nezbytnost!!! Nicméně tu lze pořídit i druhý den ve městě. Vylezete před halu. Pokud přiletíte s Emirates, tak veřejná doprava už nejezdí! Okamžitě se na vás sesypou naháněči taxislužeb. Nebrat tu, co má v názvu airport!!! Osvědčené jsou Mai Linh anebo Vinasun, nicméně i u těch si kontrolujte taxametr. Cena je závislá na velikosti auta (to platí obecně). Je tam zábradlí, které tvoří koridor, a mělo by se do aut nastupovat postupně, ale když si vyhlídnete menší, a zajdete rovnou k němu, nikdo neřekne nic. Normální cena je cca. okolo 12k nástupní taxa, a okolo 15k / km. Z letiště do centra cca. 130 - 160k VND. Taxikář vám připočte 10k za vjezd na letiště, my neměli náladu s sním kvůli tomu hádat. Příjemný pobyt!

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam