• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    M1C4A1Sebevědomí - jak ho získat, nacvičit, trénovat
    Sebevědomí může znamenat:
    * v běžné řeči povahový rys člověka, který si cení sebe sama a obvykle to i dává najevo svým jednáním a pod.
    * ve filosofii skutečnost vědomí sebe sama, sebereflexi.

Diskuze by měla sloužit k debatě o tom, jak sebevědomí získávat, jak ho používat ve společnosti, jak se dá trénovat, jak ho používat.
    Nebráním se širokému záběru rozpovídání, nicméně ten základ (sebevědomí) by měl mít v diskutování kořeny.
    rozbalit záhlaví
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    M1C4A1: Kazdej je porouchanej a kazdej je svim zpusobem blazen a ten co je nejnormalnejsi je ten nejveci blazen...:) ...

jinak mimo misu s poslednich par prispevku to tady spis sklouzva k tomu resit psichicky poruchy je jasny, ze to nak souvisi se sebevedomim.. , ale zas na druhou stranu... mi prijde ze to as zas tak vlekej aspekt neni..clovek muze bejt totalni cvok a muze mit sebevedomi velky, maly ale kde je vubec meritko... sebedulezitosti..?a je vubec sebevedomi to sami jako sbedulezitost... ?... me to prijde dost rozsahly tema.. a prijde mi, ze na to nemuze byt odpoved je to navic tak dynamicky se rozvijejici vec a tak odlisna od jedince k jedinci, ze mi prijde as neuchopitelne ethericka.... vubec... Mozna to tu zkonci jako auditko DEPRESE kdy si tu budem vylejvat myslenky o tom jak kdo je zrovna v pici a nezvlada tohle proto ze se "cejti mene cenej" ale dle meho nazoru to nema smysl... , proto ze stejne si ve finale kazdej muze za to sam a nikdo nes on sam mu neporadi ... premjslel jsem o book ale jeste ne a jestli vubec..
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    M1C4A1: rekl bych, ze od urcite miry mozna ano. ale pak se to spis asi jmenuje exhibicionismus. podobne jako extrem od introverze by mohl byt altruismus. ale je to nazor, a urcite se zde najde nejaka chytrejsi hlava co me pripadne opravi ...
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    EMPIRICUS: A extroverze tedy porucha není?
    ARIA
    ARIA --- ---
    PETGRIDUS: souhlas.. je to pěkná blbost a i dost nebezpečný.
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    LODBROG: me treningy neresili mou situaci neklidu v hlave nevirovnanosti s tim co zrovna od zivota chci dostat a co dostat muzu..... byly to velke okamziky uvolneni to priznavam... ale na druhou stranu to bylo stejne jak rikas ty as film zkonci as cigara dojdou.....
    Proste to nebylo komplexni reseni mnohem vic mi dalo kdys jsem byl as po hlavu v bahne a byl jsem schopnej se z neho vyhrabat.... osobni vyhra ktera me privedla na mozna tu spravnou cestu.... byl to blazenej pocit ne na dny ale mesice.. bylo to vysledek vnitrni vlaky ktera vyvrcholila nevidanou onanii nad vlastnim egem jinak to rict nejde proste to ze clovek se prekonal a udelal neco co dlouho hledal a nasel a sam pro sebe zvitezil nad sbeou ale nasledovala dalsi valka a tyhle osobni vlaky nikdy nezkonci... nekdy as budu mit cas bych se k tomu shao linu rad zas vratil... ale ted to nelze a pres to si myslim, ze me sebevodimi dal zije a konzumuje tu obrovskou sobni vyhru pred par lety..... i kdys vim ze vyhrano neni.....a nikdy dokud neumru nebude!!!jak se rika muzes vyhrat bitvu ale prohrat valku!... je to vsechno relativni......
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DREAMCASTER: Co přesně neřešily Tvé tréningy?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DREAMCASTER: Omyl - já nemluvím o metafyzice.
    Já mluvím o souvislosti těla s tím, jak se cítí duch.
    Pokud cítíš bolest, nemůžeš se cítit psychicky dobře.

Můžu Ti to přirovnat k bolesti zubů. S ní se nemůžeš soustředit na nic.
    A s vnitřními orgány je to podobné - jenom je ta bolest daleko podprahovější;
    je to spíš "špatný pocit", "špatná nálada", protože si tu bolest člověk neuvědomuje.
    Musel by se zastavit a začít tu bolest zkoumat.
    Musel by zkoumat, odkud pramení ta úzkost (z hrudi a břicha - ale odkud konkrétně?), a odkud pramení ten pocit vlastní křehkosti a zranitelnosti (a pocit, že jakákoliv další událost nás položí).

Jenže zkoumat to je nepříjemné - málokdo má sílu na to, aby se sám vrtal ve vlastních střívkách: moc to bolí.
    Proto si člověk raději dá panáka a zapomene na to.

Čím větší je bolest, tím větší vyhledáváme berličky ve vnějším světě.
    Tím silnější musí být alkohol, tím silnější musí být film v kině nebo pořad v televizi, aby odpoutal naši pozornost od neutěšené situace sama v sobě.

A jakmile film skončí nebo cigára dojdou, začneme se (v tom lepším případě) "nudit" (neboli jsme konfrontováni s tém, že stále existujeme, a nevíme kde začít s vyrovnáváním se s tím),
    nebo nám začne být blbě, a hledáme jiný způsob, jak zapomenout sami na sebe.

Ale jak bychom taky mohli být sami sebou, když se od sebe neustále odvracíme???
    Pokud máme doma nepořádek a nikdy tam neuklízíme, nemůžeme se divit, že se nám tam nelíbí.
    Že se tam neradi vracíme.

Jenže v tomhle životě už jiné tělo ani duši nedostaneme. Takže pokud má ten život za něco stát, musíme obětovat čas a energii domu, abychom si v něm uklidili.

Bolí to, ale jinak to nejde.
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    me finalne spis prijde ze sebevedomi je otazka osbni vyhry a prohry... a to o cem mluvi lodbrog me spis prijde ze je to vyhra v tom ze clovek prekonavan nejakou svou lenost ale vysledne to neni vsechno... protoze kazdej ma spousty dlasich aspektu ktere ovlivnuji msyleni a nahled... zpominam na me lekce Shao lin... kde taky jsem se citil dobre po tezkych trenincich a meditacich ale stale to neresilo jine osobni problemy se kterymy clovek timhle nic neudela... sebevedomi se rovna podle me valka bud sam se sebou nebo s necim co nemuzeme ovlivnit v horsim pripade...
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    LODBROG: Podle me mas s casti pravdu urcite docela z velke casti fyzika souvisi s metafyzikou... ale na druhou stranu kazdej ma jiny pozadvky od sebe a zivota a od toho co od nej chce.. tak myslim, ze i clovek telem sectelim muze mit problem se sebevedomim ... a kdys by joga resila veskere sebevedome problemy tak nase civlizace by se nikam nedostala jelikos by jsme tu po tisic let jogou neznali v horecnych stvech jen sedeli a koukali jak indove se sebvedome ujimaji sveta....
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Nedá se to moc vysvětlit.
    Jen zažít.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Sebevědomí velmi souvisí se zdravím fyzického těla - hlavně s vnitřními orgány.
    Na fyzické úrovni.
    To pochopíte, pokud budete chvíli cvičit jógu a dechová cvičení (a procítíte, jak jsou na tom orgány blbě, a jak dobře vám najednou je, když do nich dostanete trochu krve).
    Jak vám najednou bude patřit svět, a všechno bude na dosah ruky.

V orgánech lidského těla a svalech okolo je zasekané takové množství bolesti a úzkosti,
    až člověk těžko bere sílu a odvahu se jí zbavovat - jenže to je jediná cesta, jak z toho.
    Zbavit se napětí, uvolnit svaly, které jak ocelový krunýř drtí vnitřek pod sebou, a berou energii orgánům - doslova je dusí.

Na jemnějších úrovních je vidět více, ale tam se člověk nikdy nedostane, pokud sám sebe neuvolní a neuklidní - a to se mu nepodaří, dokud bude mít zakřečované tělo a strach sám o sebe.
    A strach sám o sebe nepřekoná, dokud sám v sobě nenalezne trochu jistoty - a tu zas nezíská, dokud nebude pevny, klidý, sám ve svém (zdravém) středu.

Možná to nepíšu dost pochopitelně, ale je to tak.

Pokud chce někdo opravdu něco dělat se svým sebevědomím (nikoli jen snažit se nějak vyvolat "obdiv od okolí" a tak si na pár minut zlepšit náladu),
    Musí se zastavit, uklidnit, a podívat se sám do sebe.
    A naučit se pomalu a klidně dýchat hluboko do břicha.
    Nechat tělo dýchat samo od sebe, nekecat mu do toho, jen uvolňovat překážky.
    To je možná jediná nenásilná cesta, která někam vede.
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    Podle me sebevedomi neni vlastnost cloveka se ktrou se rodi... je to vlastnost ketra prichazi a odchazi jak nezvany host.... nekdy se hodi nekdy je na obtiz...V mim zivote se obevilo as nedavno... nekolik let jsem jen padal na hubu kam jen se pohnul... us jen to ze se mi rikalo mastr of dizastr mluvi za vse... ale clovek se jednoho dne probudi a rekne si ze to takhle to nejde dal ze us ten zivot nema rad no a pak staci jen zmenit zdanlive malou vec a zivot se posune a muze se posunout i to sebevedomi.. ja bych o tom mohl mluvit hodiny... myslim ze nejdulezitejsi je se naucit poprat se s tim nejvecim nepritelem nas vsech to jsme mi sami pak us to jde.. do doby nes prijde neco co necekame a vse muze byt zas vzhuru nohama...Byly leta kdy jsem trpel fakt silenejma depresema prisel jsem si jak zaslaplej vajgl v holesovicich ve vestibulu.. skoro jsem se s toho zblaznil pak jsem se nekam vypracoval ted nekdy mam pocit ze chci toho po sobe , okoli a tak as moc ze to sebevdemo preskocilo s extremu do extremu... nekdy bych se nejradsi sam nakopal do prdele ale po tom co bylo to nak nejde rikam si ze to kde jsem je porad lepci nes ta temnota na dne... ale snad mi zivot jednou ukaze tu stridmou cestu k tomu vytouzenemu stredu... no a to si myslim ze ma kazdej... jen nespat!:)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    M1C4A1: kdysi davno jsem tento problem taky resil a dosel jsem k tomu, ze je to naprosto prirozeny. stejne jako se mi nechce po X pivech stekat se psy nebo si uriznout malicek, nechce se mi balit a premlouvat uz tak sebevedomim prekopane kocicky :-)
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    Nesouvisí to přímo se sebevědomím, ale je to úzce svázané:
    8 Destructive thinking patterns and how to change them
    GAF
    GAF --- ---
    EMPIRICUS: já to nechtěl říct :( Tak jsem holt podstoupil to "dělej si co chceš, ukaž co je podle tebe třeba..."

Dík.
    GAF
    GAF --- ---
    PETGRIDUS: no tak teda když to říkáš, tak jo, no... A co se teda bude dít teďka dál ?
    FANAE
    FANAE --- ---
    Nekdo ma napad, na zbavovani se pocitu menecennosti a pripadne syndromu "oskliveho kacatka" ? :)

Leze mi to na mozek :)
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    GAF: no jako mohli klidne umrit
    GAF
    GAF --- ---
    PETGRIDUS: to jo, no, myslim, že si to vyslechnu ještě spoustukrát a jo máš pravdu. Tak se ti omlouvam. Ale nestydim se. Byl to prostě, no, ehm, ...spontánní pokus ;-D A znova už víckrát tohle samozřejmě nemám potřebu dělat. Doufam že ti to stačí k jinému, lepšímu pocitu. Myslel jsem to doopravdy.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    GAF: to je fakt velice chytre davat nekomu neuroleptika kdyz je nebere :(
    GAF
    GAF --- ---
    EMPIRICUS: tééda, to čumím, co jsem to požíval...

Mimochodem jedna legrační událost - když jsem risperidon bral já, neměl jsem žádné zvláštní pocity (a bohudíky kromě drsně nízkého tlaku a jednoho omdlení žádné vedlejší efekty). Po čase jsem se dokonce začal fakt cíti líp, už ne tak vydřený. Trochu konečně odpočatý. Jenže když lék snědl zkusmo mladší bratr z legrace, celý den se mátožil po bytě prý jako praštěný a šel pak odpoledne spát a probudil se až druhý den :)

Efekt na kamarádovi, který navíc ten den ještě hulil byl podobný. Chudák se chtěl učit a nevěl, že pomalu ani nezvedne víčka :) Od té doby mě lidé trochu víc věřili, že když beru takovéhle léky a "nic mi to nedělá", tak se mnou asi fakt něco je. Oni tomu moc jako zprvu věřit něchtěli totiž...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam