FANAE: Mně vždycky tyhle věci hrozně vadily - nejsem ten typ, co zaleze a užírá se, mám vždycky potřebu s tím něco dělat. Věci, které jsou vnější a ovlivnit je nemůžu - budiž, ale to, co vím, že je mně, s tím se snažím bojovat.
Takže například jsem trpěla klaustrofóbií a blbý pocit jsem měla i jen při oblíkání trika přes hlavu, natož při exkurzi do stříbrných dolů, panikařila jsem a dusila se. Tak jsem začala jeskyňařit. Pamatuju si, jak jsem uvízla v jedné puklině a říkala si, že už tam zůstanu na věky a umřu. Pak jsem se snažila vědomě zahnat paniku a bez ohledu na pocity to rozebrat rozumně - když se tam vešel kamarád, který je mohutnější než já, vejdu se tam taky. Asi čtvrt hodiny jsem to rozdýchávala a uklidňovala se a pak se mi podařilo se vyprostit a prolézt. Byl to přesně ten zlom, kdy jsem cítila, že jsem vyhrála. Podstatné bylo, že mě nikdo nenutil, že to byla moje volba. Přesvědčila jsem se tím, že jsem si řekla, že chci vidět, jak to tam uvnitř vypadá...
To samé s těmi lidmi - jsem pořád dost velká trémistka, ale aspoň mě to nijak výrazně neomezuje. Když jsem měla pocit, že se na mě lidi pořád dívají, udělala jsem něco, že se opravdu dívali - šla jsem na konkurz na fotomodelku. Pomohlo to. Dneska se svým vzpomínkám na "zírající" lidi zasměju - lidi mají jiné starosti, než koukat po kdekom, kdo jde po ulici - a i kdyby - je to jejich věc :-)