• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    M1C4A1Sebevědomí - jak ho získat, nacvičit, trénovat
    Sebevědomí může znamenat:
    * v běžné řeči povahový rys člověka, který si cení sebe sama a obvykle to i dává najevo svým jednáním a pod.
    * ve filosofii skutečnost vědomí sebe sama, sebereflexi.

Diskuze by měla sloužit k debatě o tom, jak sebevědomí získávat, jak ho používat ve společnosti, jak se dá trénovat, jak ho používat.
    Nebráním se širokému záběru rozpovídání, nicméně ten základ (sebevědomí) by měl mít v diskutování kořeny.
    rozbalit záhlaví
    THE_HOG
    THE_HOG --- ---
    KOULO_BOB:
    KAACULEE:
    je to tak,. To co si člověk o sobě myslí, lépe řečno způsob, jakým o sobě smýšlí, ve skutečnosti určuje jeho osud. Bylo o tom napsáno hodně knih, sám za sebe bych ti doporučoval "O mysli" - Prentice Mulford. Zkus nabrat sílu, nestydět se té síly a nebýt vůči ní uzavřený, myšlenky jsou jako elektomagnetické vlnění a kdo má naladěno na vlnu kterou ty vyzařuješ ten bude poslouchat tvoje rádio a naopak ty jeho. Funguje to ve všem co tě napadne.
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    KOULO_BOB: Máma tě teda moc nepodpořila... No každopádně dobrej způsob je pokračovat v tom, co děláš, zdokonalit se v tom, to sebevědomí pomáhá, protože ukazuje, že zvládáš něco víc než normální člověk.
    KOULO_BOB
    KOULO_BOB --- ---
    Diky za tohle auditko, jsem moc rad ze jsem ho nasel, pac uz jsem ani neveril ze si s nekym budu moct pokecat na tohle tema. Mam docela problem se sebevedomim. Uvedomuju si sam sebe, ale nejak na sebe zapominam. Vzdycky kdyz nekam du, mam pocit ze me nikdo nema rad, tak mam rad sam sebe, abych nebyl sam. Docela to funguje, jenom o me lidi rikaj ze jsem blbej. Mozna si to jenom myslej, ale ja jsem presvedcenej ze to tak je. Od malicka mi mama rikala ze jsem koule masa bez rozumu a ze to nikam nikdy nedotahnu, tak jsem se postavil, hraju v kapele, na kytaru, naucil jsem se varit a taky umim dobre hazet diskem. Neporadili byste nejaku knihu jak se naucit bejt sebevjedomej? dik
    CARLITO
    CARLITO --- ---
    FANAE: ale ta diskuze pod ním je dobrá :D
    LURA
    LURA --- ---
    FANAE: Než rozum to bylo taky - proto jsem hledala něco, co je silnější než ten pocit, rozum přišel na řadu až ve chvíli, kdy už nebylo úniku ;-)
    Já si totiž myslím, že v tomhle je opravdu potřeba se motivovat nějak pozitivně - že nestačí říct "půjdu tam a zkusím se nebát", ale že si musím dát nějakou záminku, proč tam jít a ten strach řešit až pak, takže "půjdu tam, protože to chvi vidět, nikde jinde tohle vidět nemůžu" a když se pak bát začnu, už v tom lítám, takže se nedá couvnout :-)
    FANAE
    FANAE --- ---
    LURA: To je pekny, ze jsi to zvladla takhle prekonat :) U me jsou ty pocity mnohem silnejsi nez rozum :) taky chapu, ze vsechny veci, kteryma se uziram, jsou naprosty blbost, vim to, ale jeste nejsem asi tak daleko abych s tim dokazala neco delat :) na to potrebuju jeste trochu vic vule, odhodlani nebo neceho takovyho :)
    LURA
    LURA --- ---
    FANAE: Mně vždycky tyhle věci hrozně vadily - nejsem ten typ, co zaleze a užírá se, mám vždycky potřebu s tím něco dělat. Věci, které jsou vnější a ovlivnit je nemůžu - budiž, ale to, co vím, že je mně, s tím se snažím bojovat.
    Takže například jsem trpěla klaustrofóbií a blbý pocit jsem měla i jen při oblíkání trika přes hlavu, natož při exkurzi do stříbrných dolů, panikařila jsem a dusila se. Tak jsem začala jeskyňařit. Pamatuju si, jak jsem uvízla v jedné puklině a říkala si, že už tam zůstanu na věky a umřu. Pak jsem se snažila vědomě zahnat paniku a bez ohledu na pocity to rozebrat rozumně - když se tam vešel kamarád, který je mohutnější než já, vejdu se tam taky. Asi čtvrt hodiny jsem to rozdýchávala a uklidňovala se a pak se mi podařilo se vyprostit a prolézt. Byl to přesně ten zlom, kdy jsem cítila, že jsem vyhrála. Podstatné bylo, že mě nikdo nenutil, že to byla moje volba. Přesvědčila jsem se tím, že jsem si řekla, že chci vidět, jak to tam uvnitř vypadá...
    To samé s těmi lidmi - jsem pořád dost velká trémistka, ale aspoň mě to nijak výrazně neomezuje. Když jsem měla pocit, že se na mě lidi pořád dívají, udělala jsem něco, že se opravdu dívali - šla jsem na konkurz na fotomodelku. Pomohlo to. Dneska se svým vzpomínkám na "zírající" lidi zasměju - lidi mají jiné starosti, než koukat po kdekom, kdo jde po ulici - a i kdyby - je to jejich věc :-)
    FANAE
    FANAE --- ---
    LURA: Jj, tak presne to znam :/
    LURA
    LURA --- ---
    INFECTEDMIKE: Ve dvaceti v pohodě, znám kluka, co byl v 27 nepolíbenej ;-)
    S tou fóbií se dá pracovat. Taky jsem s tím dřív měla potíže - pamatuju si, že když jsem třeba šla tátovi se džbánkem pro pivo a hospoda byla zavřená, tvářila jsem se, že jdu někam úplně jinam a obešla jsem radši celý blok, protože jsem měla dojem, že si na mě lidi ukazujou, co jsem to za cvoka, že jdu do zavřený hospody :-))
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    INFECTEDMIKE: Tak hodně štěstí. Měl jsem to s tou sociální fóbií podobně. Myslím, že z toho nejhoršího jsem už venku. :)
    Cíl není špatnej, ale jít někam s tím, že sbalím holku na sex, to s tou fóbií nejde, jde to poznat a tím ta holka ztratí zájem. Znám z vlastní zkušenosti. Doporučuju spíš jít jednou někam s tím, že se pokusím oslovit co nejvíc lidí, třeba jen nezávazný "chutná?" při objednávání drinku osobě stojící vedle apod., nemusí to vyústit v nějakou další konverzaci. Jen se prostě otrkat a zvykat si.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    _BENNY: jééé takhle jsem to nemyslela. Nepořebuju aby všichni čuměli na mě, ale zkrátka je to jenom to vědomí že najednou když se vedle Tebe vyskytne někdo takový, že se o Tebe najednou absolutně nikdo nezajímá... Ale to je jedno
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BESSAYA: to musi vsichni cumet na tebe?
    KAJ
    KAJ --- ---
    BESSAYA: Ty o ty slintaly stojíš?
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    když jsme u té sugesce a pod. - moc si nevěřím, nevím jestli oprávněně nebo ne - každopádně ráno si třeba obleču něco co si myslím že mi sluší, pěkně se učešu a snažím se přesvědčit o tom že mi to sluší. No a pak vlezu do metra, příští zastávku nastoupí nějaká slečna co by mohla dělat miss a vturánu vidím, ajk všichni chlapi po ní "slintají".. Tak takováhle situace mi to sebevědomí zase hezky rychle srazí.. :-(
    KAJ
    KAJ --- ---
    M1C4A1: O.K., už mlčím. Proti gustu žádný dišputát ;o)
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    KAJ: Tak samozřejmě, ale někdy chybí sebevědomí k tomu, aby toho cíle člověk dosáhl. Nějaká forma (auto)sugesce umožní to nízké sebevědomí překlenout, čtení takových knížek může být jedna z cest.
    KOKES
    KOKES --- ---
    MONKOK: lol, spamm with copy&paste:-)
    KAJ
    KAJ --- ---
    M1C4A1: Tebe motivuje k činnosti čtení příruček? Já měl za to, že člověka motivuje jeho cíl...
    M1C4A1
    M1C4A1 --- ---
    KAJ: To máš bezesporu pravdu, ale když čteš o takových věcech furt a znova a dokola, tak tě to jednou vyhecuje k tomu, abys to udělal.
    KAJ
    KAJ --- ---
    MONKOK: Já Ti to neberu. Ty lidi, co to napsali, určitě věděli, o čem píšou. A našli si svoji cestu. Akorát že ta jejich, není ta Tvoje (moje) a nikdy nebude...a žádnej sebeobecnější "návod", jak něco udělat, abych potom nějakej byl, nepomůže. Spíš jen zhorší a to do míry, do jaký tomu člověk věří. A lidi obecně maj tendenci věřit osvědčenejm návodům, protože je to jednoduchý, vědecký dokazatelný, analyzovaný, zdokumentovaný, zapsaný a hlavně...někdo takhle zbohatnul. Proč to neudělat stejně, že jo?
    Obávám se, že víc než jako inspirace (i když i to dle mýho nesedí) v nich nikdo nic nenajde, leda další škatulku, do který se zařadí.
    Čet jsem jednu takovou knížku; jmenovala se Jak si najít ideálního partnera či tak nějak. Už je to celkem dlouho. Všecko, co v ní bylo, znělo ohromně poučeně, vědecky a kdoví co ještě. Holt věda je dnešním náboženstvím, tak proč tomu nevěřit, že jo?... Akorát že život a zkušenosti v něm jsou žádnou takovou knížkou nenahraditelný. Proto i hledání ideální partnerky byla snad ta největší ptákovina, co jsem kdy dělal. Jenže jsem tomu věřil a tím pádem to zastínilo všecko jinýho.
    Bacha na vědecký názory, analýzy, rozbory a výzkumy. Každej z nás je mizivá veličina ve vzorečku, ale ne každej z nás je zrovna ten, kterýho tenhle vzoreček "nazaokrouhlí".
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    KAJ: aha tak jsem se asi nepresne vyjadril. samozrejme ze jde o to uvedomeni a pouziti tech informaci. to me nejak nenapadlo ze by to nekdo oddeloval. a zase nerikam ze to jsou nejaky navody podle kterejch se musis ridit, ale inspirativni myslenky kteri ti muzou pomoc si najit tu svoji cestu. mam pocit ze nevis presne o cem ty knohy jsou a soudis je. to nejsou zadny telenovely, ale vysledky vyzkumu, rozboru a analyz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam