• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOSOSICEKOchrana českých hranic - vojenské bunkry, užitá technika a její funkčnost
    GEBY
    GEBY --- ---
    JRXD: Odbornik rozhodne nejsem, ale konstrukci mi to pripomina Polske bunkry, co jsou treba u Ceskeho Tesina.
    JRXD
    JRXD --- ---
    JRXD: Jen dodávám, že já osobně to vím ;)
    JRXD
    JRXD --- ---
    TRIPRD: Pokusím se trochu oživit :)

Poznají odborníci, o jaký objekt se jedná? vyfoceno před dvěma týdny :)

TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    JRXD: Je tu ticho co?
    JRXD
    JRXD --- ---
    Příjemný den všem milovníkům železobetonu. Promiňte mi ne zcela vhodný, nicméně věcný dotaz: na NYXu je tak málo nadšenců do opevnění, anebo se o něm debatuje jinde?
    KROJC
    KROJC --- ---
    MARKONE: Nooo.V Lesově projdeš kolem porcelánky směrem na Lom za Velkým rybníkem.Asi po dvou stech metrech budeš uprostřed louky.Na pravo uvidíš za plotem obory uvidíš modřínovej lesík to je jenom vodítko.V těch břízách před plotem se dobře rozhlídni po zemi případně lehce kopni.Mně stačil podpatek.Je to už pár let ale našel sem tam nevelký betonový desky.Po odsunuti,krátký železný žebřík do hloubky asi dvou metru do malé předsíně.A tam byli ty litinový dveře s dvouma pákovýma klikama nahoře a dole.Vybíleno a zamčeno.Ale zámku bych dal tak dvě minuty. Tady je něco z mapy http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@sa=s@st=s@ssq=lesov@sss=1@ssp=118021228_125398732_152558700_152432332@x=129630552@y=136706696@z=17 Dovnitř sem se nedostal.Co to je za stavbu netušim.Když tak se ozvi.
    PAPRIKA
    PAPRIKA --- ---
    Vyšla kniha o putování po pevnostech a opevněních Československa – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/cestovani/tipy-na-vylety/211064-vysla-kniha-o-putovani-po-pevnostech-a-opevnenich-ceskoslovenska.html
    CZEHUN
    CZEHUN --- ---
    MARKONE: povětšinou to má nastarosti stavební odbor příslušného úřadu
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    MARKONE: Zkusil bych informace na Městském úřadu. Ale v KV spíš šéfa mafie ;)
    MARKONE
    MARKONE --- ---
    zdravim je nejaky bunkr v okoli karlovy varu? A jeste malickost primo v karlovych varech se nachazi (pod bazenem thermal) fungujici kryt pro obyvatelstvo ...kdo ho ma vetsinou na starost? jaky organ kuli pripadnym exkurzim dekuji
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    XYZ: moc diky za info. Az bude cas tak se tam vypravim a urcite nafotim, kdyz neco najdu a dam vedet :)
    XYZ
    XYZ --- ---
    Táák, XYZ je tady! :)

MIKEKT: A pokusí se odpovědět, byť opět jen teoreticky, jelikož Plzeň, stejně jako Praha je trošku mimo běžný dostřel nás Moraváků, proto tamní opevnění menám zdaleka tak zrekognoskované jako třeba severní hranici, či Jižní Moravu.

V podstatě to může být trojího původu (chronoligicky):

1. Hned mě napadla tzv. Plzeňská čára. Tedy linie lo. budovaná v rámci již zmiňovaného (a pro obranu republiky velice nevhodného) Husárkova opevňovacího programu. Takže opevnění budované v letech 36-38. Problém je v té lokaci- Plzeňská čára zde vede na trase: Hradišťany- Holýšov- Bukova- Biřkov a dále na Svihov. Tudíž mimo zájmovou oblast. Mohlo by se snad jednat o některé z objektů lo. vz 36, které nemám přesně zmapované a jsou roztroušeny v terénu kolem pozdější Plzeňské čáry (vystavěné z obj. lo. vz. 37).

2. Teoreticky by to mohla být opevnění budovaná německou armádou na území protektorátu. Toto opevnění bylo v zásadě dvojího charakteru- pozorovatelny pro vyhodnocování leteckého bombardování (budované ovšem u strategicky důležitých lokalit, např. letiště, velká nádraží, průmyslové oblasti a velká města). Nebo bojové obj. budované při ústupových bojích ke konci války. (I ty se však nacházejí nejčastěji ve větších městech, o které se mělo bojovat /např. "stěny se střílnami pro ptk." v Olomouci a pod./) Z výše uvedených důvodů je to varianta málo pravděpodobná.

3. Opevnění budované po nástupu komunismu, určené pro případ jaderného konfliktu. Zde se jedná zejména o podzemní úkryty, v menší míře i o bojové obj. Zprvu budované polpermanentním způsobem (dřevo, kámen), později stavěné z prefabrikovaných železobetonových rámů, které se skládaly do sebe dle potřeby a situace.

4. Obj. lo. z první rep. reaktivované v padesátých a šedesátých letech opět pro případnou jadernou válku. Tyto obj. byly upraveny nejčastěji přistavěním přístupové chodbičky z prefabrikátů a kompletním zasypáním obj. zeminou.

Jako nepravěpodobnější mi příjdou poslední dvě varianty, resp. možnost 3., protože na upravený obj. lo. vz. 36 mi to přijde daleko od pozdější hlavní linie.
    Úkryty z prefabrikátů byly naopak budovány skoro po celé ČR a to i ve vnitrozemí, často i ve voj. prostorech, nebo poblíž nich (tudíž nemusely přímo souviset s obranou západní hranice). Tato problematika je poměrně málo zmapovaná a většina obj. není nikde lokalizována. Hledáni v terénu je také obtížné, jelikož v době míru byly přístupové chodby/šachty zakryté a zasypané. Polohu obj. označoval většinou betonový mezníček. Pokut byl náhodou odstraněn (nebo zasypán) je téměř nemožné tyto obj. najít. Nejčastěji jsou známé ty, u kterých je odkryta příst. chodba/šachta.

Je téměř vyloučené že by se mohlo jednat ještěo nějakou jinou možnost, protože od opevňování Olomouce věncem fortů se u nás žádné jiné opevnění nestavělo. Je to však věc zapeklitá a kdybys náhodou měl někdy cestu na chatu a měl při ruce foťák, můžeš obj. zkusit najít a nafotit (alespoň zhruba)- podle fotky bych to poznal najisto. Nebo pokud si vybavíš nějaké větší detaily (jestli byl obj. nadzemní, nebo podzemní, jestli měl uvnitř tlakové dveře apod.) mohlo by mi to pomoct. Ještě bych pak mohl pohledat nějaké vzorové fotky výše uvedených variant a Ty bys je mohl posoudit, zda li to bylo něco podobného.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ja nevim jestli se ptam tady dobre, kdyztak me smazte:) Jako malej kluk jsem byl jednou s bratrem nedaleko nasi chaty u Přeštic v lese Střížov a byly tam nejakej opustene podzemni bunkry. Ted jsem si na to vzpomnel, ale nikdo o nicem podobnem v okoli nevi. google taky neporadil tak to zkousim tady.
    Les je tady
    Asi mi nezybde nic jineho nez ten les znovu projit co? Je to vice jak 10let zpatky :)
    Predem diky za jakekoliv info
    XYZ
    XYZ --- ---
    A tohle jsem našel dneska v poště:

Tisková zpráva - Pardubický kraj - Králicko - Dělostřelecké tvrze Bouda a
    Hůrka

71. VÝROČÍ MOBILIZACE PŘIPOMENOU V ZÁŘÍ NA TVRZÍCH BOUDA A HŮRKA SPECIÁLNÍMI
    SCHÉMATY PROHLÍDEK

Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. připravuje ve dnech 26. 9. až 28.
    9. 2009 speciální prohlídky na obou veřejnosti přístupných tvrzích v
    Králické pevnostní oblasti. Na své si přijdou nejen ti, kteří trpí různými
    fobiemi z podzemních prostorů (je pro ně připravena velmi krátká trasa na
    tvrzi Bouda), ale rovněž vážní zájemci, kteří se chtějí podívat i tam, kde
    se běžně neprovádí. Připravena je letos poprvé také pětihodinová
    Nadstandardní prohlídka. Naprostou novinkou budou dva prohlídkové okruhy na
    Hůrce. Část průvodců bude návštěvníky provázet v dobových uniformách.

Muzeum čs. opevnění - dělostřelecká tvrz Bouda chystá pro své návštěvníky
    kromě Kompletní prohlídky (cca 75 min) a Velkého okruhu (cca 150 min) i
    Miniprohlídku (cca 35 min). Pro vážné zájemce s dobrou fyzickou kondicí
    proběhne také letošní první prohlídka Nadstandardní (cca 300 min!).
    V rámci nadstandardní prohlídky návštěvníci shlédnou některé běžně
    nepřístupné a jen v rámci této prohlídky zpřístupňované vnitřní prostory
    tvrze a některé zajímavé pozůstatky z doby výstavby a zkoušek za okupace na
    povrchu této mohutné pevnostní stavby. Účastníci nadstandardní prohlídky
    musí mít kromě teplého oblečení a pevné obuvi také vlastní svítilnu.
    Návštěvníci Velkého okruhu a Nadstandardní prohlídky projdou několika
    bojovými objekty, stovkami metrů podzemních chodeb a sálů a na trase
    absolvují také stovky schodů ve vysokých výtahových šachtách.
    Prohlídka tvrze v tomto ročním období bývá příjemným zážitkem (menší rozdíl
    mezi venkovními a vnitřními teplotami). Základní občerstvení, prodej odborné
    literatury a upomínkových předmětů jsou samozřejmostí.
    Přístup z obcí Těchonín, Mladkov, Lichkov po značených turistických
    trasách, nejkratší cesta od parkoviště u rozhledny na Suchém vrchu. Vstupy
    na jednotlivé prohlídky:

MINIPROHLÍDKA (cca 35 minut)

. Sobota: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00
    . Neděle: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
    . Pondělí: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

KOMPLETNÍ PROHLÍDKA (cca 75 minut)

. Sobota: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00
    . Neděle: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
    . Pondělí: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

VELKÝ OKRUH (cca 150 minut)

. Sobota: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
    . Neděle: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00
    . Pondělí: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00

NADSTANDARDNÍ PROHLÍDKA (cca 300 minut)

. Sobota: 11.00

Muzeum opevnění - dělostřelecká tvrz Hůrka připravilo pro své návštěvníky
    kromě dosud řazené Základní prohlídky (cca 75 min) také novou trasu -
    Prodlouženou prohlídku (cca 90 min). Premiéru bude mít rovněž Velký okruh
    (cca 120 min) určený ovšem jen pro vážné zájemce s dobrou fyzickou kondicí.
    V rámci Prodloužené prohlídky návštěvníci shlédnou dosud nepřístupné
    prostory muničního skladu M2 pod objektem dělové otočné a výsuvné věže a
    nahlédnou také do nejvyšší výtahové šachty na tvrzi (297 schodů - výška cca
    51 m!).
    Velký okruh vede po trase Základní prohlídky. Návštěvníci však navíc
    vystoupí po 286 schodech na horní patro dělostřeleckého srubu K - S11, uvidí
    zkouškami jeho těžce devastovaný interiér a dolním patrem vystoupí na povrch
    tvrze. Zde si zvenčí prohlédnou ve stěnách srubu zabořené speciální
    protibetonové podkaliberní střely Röchling, dále prohlédnou exteriér objektu
    K - S 12 pro dělovou věž. Účastníkům Velkého okruhu provozovatel doporučuje
    vlastní svítilnu.
    Také na Hůrce je samozřejmostí prodej základního občerstvení, odborné
    literatury a upomínkových předmětů.
    Přístup z Králík po silnici směrem na Červený Potok a Hanušovice.
    Vstupní areál s parkovištěm se nachází přímo u silnice. Časy vstupů na
    jednotlivé prohlídky:

ZÁKLADNÍ PROHLÍDKA (cca 75 minut)

. Sobota: 11.00, 13.00, 15.00
    . Neděle: 11.00, 13.00, 15.00
    . Pondělí: 11.00, 13.00, 15.00

PRODLOUŽENÁ PROHLÍDKA (cca 90 minut)

. Sobota: 12.00, 14.00
    . Neděle: 12.00
    . Pondělí: 12.00, 14.00

VELKÝ OKRUH (cca 120 minut)

. Neděle: 14.00

Změna vyhrazena!
    Další informace a aktuality najdete na http://www.boudamuseum.com/

Srdečně zve Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s.
    XYZ
    XYZ --- ---
    Včera v osm na dvojce- http://www.ceskatelevize.cz/program/10121079884-16.09.2009-20:00-2-ta-nase-povaha-ceska.html?online=1 IMHO trošku nemastné, neslané, ale k tématu vlastnictví opevnění.
    MOLOUSH
    MOLOUSH --- ---
    Tak jsem si precetl po dovolene tvuj clanek a mas pravdu. Jinak nostalgie pobihani po srubech i pevnostech je jiz ta tam. Ja jsem se pohyboval vetsinou kolem R, N a T useku TO. Ponevac to bylo nejblize Nachodu. Pokud jsem se podivali pri cundech i na jine useky, tak to tam bylo obdobne. Opravdu to "vlastnicke" pravo stouplo az posleddni dobou.
    Bohuzel nas potkala i tragicka zprava. Ales Horaku z Náchoda bohuzel zemrel minuly tyden. :-(
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    CZEHUN: vřelé díky!
    CZEHUN
    CZEHUN --- ---
    STILL_PRIMITIVE: http://www.podzemi-cma.cz/ tam najdeš vše potřebné
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    XYZ: Děkuju moc za informace...plně mě to uspokojilo :) aspoň nemusim bloumat lesem hledat "něco velikýho" ;) ...

.. jen tak mimochodem, byl jsem o víkendu v Milovicích a zajímaly by mě podobné opuštěné vojenské základny, bohužel na webu nemůžu nic moc najít, nemáte nějaký undergroundovej web kde je o takových věcech víc info??...abych tu pořát neotravoval :/ .. díky moc
    XYZ
    XYZ --- ---
    STILL_PRIMITIVE: Tak já sice znám tamní končiny jen teoreticky, ale pokusím se nějak poradit. Nevím kde přesně máš chatu, ale kokořínskem vede tzv. "Liběchovská příčka" (Mělník-Dubá-Mimoň-Jitrava), která u Mělníka navazuje na takzvanou "Pražskou čáru" (známou i jako Vnější Obrana Prahy-VOP). Liběchovská příčka je jednou z tzv. vnitrozemských linií, které se začaly budouvat v rámci "Husárkova opevňovacího programu", který počítal s výstavbou několika záchytných linií ve vnitrozemí. Tyto linie, složené převážně z objektů LO (lehké opevnění- lidově "řopík"), na některých místech zesílené několika obj. TO (těžké opevnění), měly sloužit k rozdělení území republiky od severu na jih a umožnit obranu ve směru západ-východ. (Severní a později i jižní hranice měly být opevněny TO, tudíž relativně neprůchodné).

Na Liběchovské příčce se do září 38 podařilo postavit jen část plánovaných LO (281 z 558 plánovaných), výstavba TO ani nezačala. Jedná se o objekty LO vz. 37, tedy objekty využívající důsledně progresivní koncepci bočních paleb a vzájemného krytí. Tzn. že objekty byly budovány v liniích (nejméně ve dvou) tedy najdu-li jeden, na pravo i na levo od něj jsou další (často i dnes na dohled). Tyto objekty byly typizované a tak nejsou pro znalce zase tak zajímavé jako obj.TO, kdy byl každý originál. Vyskytují se sice i atypická řešení, ale pouze minimálně. V oblasti kokořínska mě nenapadá žádný, ale musel bych se podívat do odborné lit. Takže to chce spíš hledat zajímavé pohledy a kompozice- i "obyčejné" LO-čko může vypadat na fotce pěkně. Jinak na mapách KČT (1:50 000) jsou už obj. opevnění značené, taky na Seznam mapách (verze "turistická") jsou obj. zakreskené. Bohužel LO nejsou očíslované. Z literatury můžu doporučit knížku nakladatelství Fort Print J. Škody, z edice Pevnosti, sv. 17 Liběchovská příčka.

Takže jsem Ti asi moc neporadil, ale snad je Ti alespoň jasnější, proč a na co tam ty objekty vůbec byly.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam