VEROUNKA: to je otázka na dost obsáhlou odpověď ;-) Já teda pro začátek - za tantrika se nepovažuju, ještě jsem do té fáze nedozrál, jsem dost mladej a ta cesta je v jistym smyslu hodně "náročná". A navíc teď budu mluvit jen za sebe, proč to dělam a čeho chci dosáhnout...
V prvý řadě se snažim dosáhnout brahmačarji(otočení sexuelní energie - vědomí, to je spojený - sušumnou nádí do vyšších poloh. Aby vědomí nezůstávalo na svadhistaně, muladhaře...ale teklo vertikálně nahoru stále, což má potom určitý důsledky(neni potřeba ejakulace, orgasmus má implosivní charakter a časem by se měl projevovat na vyšších čakrách, než na svadhistáně, jak to většina lidí dělá...u žen to třeba znamená, že přestanou krvácet při menstruaci)...je to proces změny mysli...a asi první krok ke znovu integraci...k jednotě
Dál, proč to chápu jako rychlou cestu, se mi líbí, že je člověk vystavenej sobě, protože v páru, v intimitě, se ego nikam neschová...a to je potom ta síla, Šakti, pokud se skrz ženu projevuje(a taky samozřejmně láska, ale o tý to je celou dobu, bez ní žádná tantra nikdy nebude), díky který během chvilky přijde něco silného, transformujícího...člověku se odkrývá závoj nevědomosti :-) je to imho snaha o to nejhlubší poznání druhýho, transfiguraci...dalo by se pokračovat, ale myslim, že to neni uplně na místě...
jinak v soukromí - určitě ;-) a praktikovat se dá i v jednom...tantra sice sexualitu zahrnuje, ale neni to jenom o tom...je to jeden z nástrojů...
sorry jestli to zní zmatečně, nejsem schopnej to nějak strukturovaně stručně popsat ;-))