• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEROUNKA5th DIMENSION
    MKAA
    MKAA --- ---
    MITOGEN: v tom pripade nechapu, zes jeste neodesel..... a mas neustalou potrebu se vnucovat....
    KUBBE
    KUBBE --- ---
    " There ain´t no rules around here. We all are trying to accomplish something."
    MALKHUT
    MALKHUT --- ---
    no vida, charion ma zase novy id
    NYA
    NYA --- ---
    RUSTIKANN_KARA: nedej se zmást zdáním, dokud se bavím s psychicky nemocnými jedinci, nemůžu mluvit o spirituálních věcech, ty jim udělají v hlavičkách ještě větší nepořádek. o psychologii se trochu zajímám, protože výzkumy moderní psychologie objevují to, co Buddha znal před dvěma a půl tisíci let, ale mluví západním jazykem, takže mi leckdy objasní to, co v Indii nebo Tibetu popisují v kontextu jejich kultury (z toho vznikají docela zavádějící přístupy, protože lidé často příjmají učení doslova:)

MITOGEN: už sis vyhledal, co znamená schizofrazie? pokud ne, tady to je: nesmyslné, s danou situací nesouvisící mluvení, příznak schizofrnie, popř. demence
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A co na to Schrödingerova kočka?

Nový objev ovšem také vědcům působí nemalé potíže, například vnáší nejasnosti do interpretace slavného pokusu známého jako Schrödingerova kočka. V tomto myšlenkovém experimentu uvažujeme o kočce zavřené v krabici společně s ampulí jedu. Ampule se rozbije a jed z ní unikne ven, jenom když dojde k určitému kvantovému jevu (třeba rozpadu určitého atomu).

V jakém stavu je ale kočka uvnitř, když víme, že kvantové jevy nejsou deterministické? Teoretici tvrdí, že dokud krabici neotevřeme, kočka je živá i mrtvá zároveň, nalézá se v superpozici obou možných (i když z intuitivního hlediska vzájemně se vylučujících) stavů.

Teprve po odklopení víka krabice, tedy de facto po provedení měření, dojde ke kolapsu vlnové funkce a my zjistíme skutečný stav kočky. Je jasné, že na vás buď rozmrzele mňouká (protože jste ji tam nechali tak dlouho), nebo leží mrtvá na dně krabice.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    dones mi svou mysl a já ji osvobodím. --"nemohu ji najít". --vidíš, již jsem tě osvobodil...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MITOGEN: jojo. cesta transformace cesta samoosvobození. kdo tě spoutal? samopohyb universa.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MITOGEN: to co si lidé navykly nazývat tímto slovem je nad všemi koncepty a mentálními konstrukty. nejde přece nějakého vousatého pána, co se o nás stará s péčí a láskou. vesmír není antropocentrický!!!
    RUSTIKANN_KARA
    RUSTIKANN_KARA --- ---
    NYA:
    chápu, ten doslovný výklad Castanedy mi taky nepřipadá zdravý.. ale to se v tomto klubu zas tak neřeší, naštěstí..

NYA:
    já myslím, že jseš tu dobře. tahle diskuze je opravdu o transformaci vnitřního vědomí. faktem však je, že jsme součástí kosmu a světa kolem nás a já myslím, že naše vědomí má iluzi oddělenosti od tohoto celku. můžem nazvat vědomí oprostěné od této iluze "kosmické vědomí"?

zatim sem si všiml, že vědomí a jeho transformaci bereš spíš z pohledu psychologie a psychiatrie. já myslím, že tohle je jen jedna z rovin daleko širší reality a mě osobně nestačí (spíš jí vynechávám). a co tobě?
    MKAA
    MKAA --- ---
    NYA: tim se snazi na sebe upoutat alespon nejakou pozornost..
    NYA
    NYA --- ---
    MITOGEN: tím chceš říct, že si doma vyrábíš rakev?
    NYA
    NYA --- ---
    btw. nevycházím z úžasu nad svým dlouhým vedením, že mi až doteď nesvitlo, o čem tato diskuze je.. tady jde přece o New Age - tzn. transformace kosmického vědomí (resp. jakési flákoty vědomí zdržující se na dohled od Zeměkoule), k tomu bezpochyb nějaké to pomatení na rozumu neodmyslitelně patří..

takže co já vám to tu vykládám.. holt New Age znám spíše z knihy Miluj svůj život od Louise L. Hay, a ta je celá o transformaci vědomí vnitřního..
    NYA
    NYA --- ---
    TILOPA: :) jedna z patero ctností je zdržovat se opojných nápojů, o tom se nedá polemizovat..
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    NYA: ale to je špatný výklad buddhovy střední cesty :) ale vcelku normální a běžný
    NYA
    NYA --- ---
    MITOGEN: já jsem nováček.. trochu mě mrzí, že téměř ve všech diskuzích na, pro mě zajímavá, témata jedou vždycky jeden - dva lidi úplně ot a tím diskuzi zabijí
    NYA
    NYA --- ---
    MITOGEN: protože zatím jsem tu o transformaci vědomí nepřečetla vůbec nic, jenom nějaké psychotické žvanění, nic konstruktivního
    NYA
    NYA --- ---
    MITOGEN: nemyslím
    NYA
    NYA --- ---
    navrhuji přejmenovat diskuzi na "destrukce vědomí"
    NYA
    NYA --- ---
    MITOGEN: nemusí, kognitivní fce jako paměť a soustředění se současně taky zlepší
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam