• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEROUNKA5th DIMENSION
    rozbalit záhlaví
    GAF
    GAF --- ---
    CHORCHEOS: jo to jasně. Mluvili jsme o křesťanství.
    Jsem rád, že máš takový názor, líbí se mi a asi ho zastávam taky. Akorát nevim, co se mi děje v tom případě, když se mi nepodaří prosadit to co pokládam za správný. Už jenom třeba díky těm obavám. Možná by stačilo si to odpustit a dělat na co stačim.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    GAF: Ano a v jakém rámci o tom uvažuješ? Byvše boha poslušný se dá v primitivnějších kulturách za jistých okolností i vraždit a pocitově z toho vyjít dobře, přinášíme bohům různé oběti a cesta do nebe je tedy opravdu různá.
    Jsme jen vychováni k jiným předsudkům, nemusíme to třeba v sobě lámat :)
    Ergo nejvíc pravdě se imo podobá, aby člověk přišel do nebe, měl by dělat, co sám považuje za správné, co je primárně v souladu s ním samým a ne s morálkou.
    Strašení peklem je pro malé děti. Vnímám to tak, že v okamžiku, kdy se začnu bát, abych neskončil v pekle, už se ho paradoxně bát nemusím, již v něm jsem :)
    GAF
    GAF --- ---
    :)))))

ne a radši ani neděkuju, jdu za bratrem a zítra se zajímat třeba o příchod nového věku a vývoj psychiky lidstva :)
    GAF
    GAF --- ---
    OVERSEER: jj, bude z toho mimo jiné i hovno :)
    GAF
    GAF --- ---
    A že to platí i pro tebe - jestliže jsem mluvil o něčem, cos nazval "zázraky" a tys v tu chvíli byl schopný to pojmenovat jako nuda, věřím a přeju ti, že zažiješ něco, co bys pojmenoval jinak (něco pěkného třeba).
    GAF
    GAF --- ---
    OVERSEER: hmm, možná bys měl spíš říkat, že je to projev stejné věci. Ale hovnem se nenajíš a nejspíš ti ani nebude lahodně vonět.

Já tvrdim, že když už tu jsem, abych tu něco zažil, tak, s dovolením, nepůjdu jíst kus hovna, ať už to je všechno iluze nebo ne, protože mi prostě chutná třeba chleba s máslem.
    GAF
    GAF --- ---
    OVERSEER: se mi zdá, že to vidíš příliš hnusně. No jasně, nemoci se lidem stávaj, slábnutí, všechno. Ale taky nejenom to, že se s tim člověk může vyrovnat, ale i to, že to může být jinak - třeba zajímavý (a třeba i bez nemocí a ztrát)...

Že ty tím někam míříš :) ? Že ty mě chceš navést na to, abych říkal právě tohle a mohl se z toho někdo (já, ty jiní...) poučit ?
    GAF
    GAF --- ---
    VEROUNKA: počkat - "já jsem" je myslím už jenom součást té individuality a to božské vševědomí - je to to celkové vědomí lidí ? Nebo lidi mají celkové vědomí, individualitu a ještě je to božské ?
    GAF
    GAF --- ---
    OVERSEER: ať už máš na mysli cokoliv - hele smrt by přece neměla být strašák. Myslim, že samotný umírání může být třeba i příjemný - jenom to předtim, třeba zabití, nějaký ublížení nebo co... Ale to se taky nemusí stát každýmu a a a avůbec, proč to vlastně píšeš ?
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    proste to, jak rikal kristus: ja jsem, ktery jsem. toto "ja jsem" "ma" kazdy :)
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    GAF: melo by to byt tve JA JSEM, to treti, bozske :) spojnice tveho ega s bozskym vsevedomim :)
    GAF
    GAF --- ---
    VEROUNKA: a já jsem rád, že jsou idčka a lidi s naladěním jako ty. Píšeš pěkně.
    GAF
    GAF --- ---
    CHORCHEOS: no dobře, ale můžu teda argumentovat. Respektive každý je trochu jiný a už jenom to, že bude zažívat jiné zážitky, byvše ten hodný, boha a církve poslušný, člověk, kterému se daří dobře i po stránce citové/pocitové, znamená, že jsou i jiné cesty "jak do nebe" než jaké vymyslí někdo támhleten.

Eeee, no něco jako: Tady je soupis pravidel - chovejte se, abyste se svými skutky do nich vešli (stále je to xxxx možností co dělat a jak vnímat) ...a pak se dostanete do nebe. Jo můžete i trpět, jo můžete být i čestní, jo můžete milovat ale chovejte se podle těch pravidel...

Takhle nějak bych to viděl.
    GAF
    GAF --- ---
    VEROUNKA: ne to ani ne.

Spiš mi šlo o to, že jelikož budu mít stále originální tělo a nejspíš i tu část mysli, co je "neabsolutní" či jak to říct, tak budu zažívat vjemy, které žádný další člověk nemusí zažít. Prostě jiné. A to mě a kohokoliv jiného bude myslím vždycky činit "i" něčím jiným než jenom kolektivním vědomím tj. individualitou.

Osobně bych byl proto mít (chápej zažívat) kolektivní i individuální vědomí a protože je trojka prý hezké božské číslo tak tam možná patří ještě něco.
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    CHORCHEOS: myslim, ze ta relativizace dilcich pravd uz je za nami, na to byla bohata hlavne leta 90ta :)

muzes vedet velmi dobre, kde a kdy jsi, jsi prave tam, kde zrovna stoji tvoje telo, a jsi prave v te dobe, kdy tam tvoje telo je :) ale to neni vsechno. to je cele. tahle realita je samozrejme stejne realna, jako ty dalsi, takze proc ji zpochybnovat :)
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    VEROUNKA: Myslím samozřejmě to první, coby zenový předpoklad ;)
    Vzhledem k tomu, že je čas i prostor relativní, já nemůžu ve skutečnosti vědět, kde a kdy vlastně jsem, ale můžu prožívat, že jsem teď a tady jako soustředěné vědomí. Nesoustředěné myšlenky a vzpomínky, na věci, co se staly, mne vedou k tomu, že mne věci mrzí a myšlenky na věci, co se stanou, mne mohou vést jen ke zbytečným obavám.

VEROUNKA: Doba je dobrá, ale taky to obnáší spoustu relativizací dílčích "pravd" a nikdo se v tom nevyzná :)
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    CHORCHEOS: kazdy se trapi jinak, a utrpeni kazdeho ma trochu jiny smysl :)
    nabozensko-moralni system je predsudek, s tim uplne souhlasim. nastesti zijeme v dobe rozpousteni dogmat a predsudku :)
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    GAF: "chce snad někdo tvrdit, že se pak nedostane do nebe... :) ?"
    Jo, představ si, že i tací se najdou :))
    Já to vidím tak, že celý nábožensko-morální systém je předsudek. Na jisté hranici se platnost rozumových argumentů zastaví a odráží se jako bys hrách na stěnu házel.
    btw. Nutnost utrpení se tradičně vysvětluje tím, že skrz to jabko Adam začal přemýšlet. Proto se lidi trápí, že myslí.
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    CHORCHEOS: okamzik je pojem v case, tak jak ho vnimame ted, anebo pojem v case, ktery muze fungovat i jinak? ktery tim myslis? ;)

svym zpusobem to je "vraceni se na stromy", ovsem s updatovanym softwarem :) my vnimame cas linearne, nasi davni predchudci ho vnimali cyklicky. spojenim toho je jakasi spiralova vrtule, v jejimz kazdem patre je vedomi bytosti o neco vyssi. svym zpusobem se tedy jaksi "vraci", ale zaroven jiz obohacena novym "poznanim". tam, kde je finalni poznani, tam je vsevedomi, a to je jakysi, budiz treba pro tuhle chvili pozvazovan za imaginarni, cil.

jinak zalezi na tom, jak definujes cloveka, abychom mohli uvazovat, jestli se tomu da rikat clovek nebo ne :)
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    VEROUNKA: takže něco jako kolektivní osvícení? :)
    Třeba jsou ho předurčeni dosáhnout všichni lidé, připadá mi ale, že v tom čase již nebudou lidmi :)
    Pokud uvědomění ve smyslu již transformovaného vědomí dokáže existovat pouze v současném okamžiku, nezjistí člověk, že již nemá význam o něco usilovat, že ukusovat z Jablka poznání byl pěkný nesmysl a že nejlepší by bylo vrátit se na stromy?
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    GAF: myslis jako po smrti tady v tom tele? tak to ti nepovim :) osobne to teda nepovazuju za dulezity. ale mam za to, ze na urcite urovni individualita zustava, diky cemuz se na nas treba muzou nabalovat nejaci duchove atd., jakoby "kousky" z toho celkoveho ducha, kteri se na nas na chvili prilepi, semtam nas vydesi atd., rekla bych, ze toto by mohlo vypovidat o zachovani urcite individuality i v ramci vsevedomi, alespon tedy na nejakem urovni, v nejakem z tech svetu (urovni i svetu tu samozrejme muze byt vic :) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam