• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COURTZahradní jezírka
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak začalo mrznout, ryby zajely ke dnu a už evidentně nežerou, a my zas něco řešíme - tentokrát skimmer. Je zakopaný. Vypustit nejde. Jak z něj dostat vodu? Nebo aspoň jak zařídit, aby neprasknul, až z vody bude dvaceticentimetrový led? Napadlo mě vzít maxi igelitový pytel, vložit do skimmeru, napustit vodou a zasypat solí či zalít nemrznoucí směsí. Na jaře pak to celé odstranit, než se v pytli udělá díra a otráví to ryby... Myslíte, že je to dobrý nápad?

    Jinak jezírko má cirkulaci dle všech doporučení, ze skimmeru vede zakopaná roura k čističce, z čističky zas do jezírka, přes léto to celé krásně běželo, teď je to vypnuté (jen vzduchovací kámen máme zavěšený na PETflašce 30 cm pod hladinou kvůli rybám, aby pak během zimy zůstala díra v ledu). O tu rouru se taky krapet bojíme; na dolním konci je v nezámrzné hloubce, ale směrem k čističce se samozřejmě vynořuje a voda v ní pochopitelně dosahuje do úrovně hladiny jezírka... Řešíte to někdo nějak?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    UBU: díky za radu... tak jsem jim trochu přihodila, ať je netýrám hlady... (ale jestli žerou nevím, granule mizejí v listí na dně - které sice vybíráme, co to dá, ale ještě pořád padá nové).
    UBU
    UBU --- ---
    BRAMBOREENA: Pokud to beru podle ryb ve volné vodě, tak ještě futrují jak blázni, takže bych ještě asi přihodil...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ahoj, prosím vás, za letošního stavu podzimu v těchto dnech ryby venku v jezírku ještě krmit či nekrmit? Jezírko jsme budovali na jaře, tohle je první zima, moudré knihy a weby praví, že když teplota klesne na deset stupňů, ryby se mají přestat krmit - jenže ony tam pořád dost rejdí. Vůbec nejsou v hlubině, visí tak normálně uprostřed. Pozná se nějak, že už se zazimovaly?
    COURT
    COURT --- ---
    nemáte někdo přebytek vodních rostlin řezanu pilolistého a kosatců ? do pošty, kdyžtak:)
    23KACA23
    23KACA23 --- ---
    SVETLUSKA222: myslím, že pro dobře fungující biotop, aby jezírko fungovalo samo, je dobrý mít aspoň 80 m2..
    COURT
    COURT --- ---
    hm, nejlevnejsi je asi betonove jezirko... jinak tezko rict...folie musi byt velmi pevna

    kosatce rikas? tak to musim vyzkouset!
    JANAVOKALOVA
    JANAVOKALOVA --- ---
    Na čištění se doporučujou hodně kosatce ... taky se chystám na jezírko. Prý když ho chci tak ať si ho vykopu :) Jen pořád řeším folii. Místo geotextilie koberec ale u folie zatím nevím. Jsem bez práce a nechci aby to přítele stálo tisíce. Máte nějaký tip?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Jaké rozměry jste zvolili pro lepší funkci biotopu??? 9x5metrů by stačilo??
    AGOG
    AGOG --- ---
    SVETLUSKA222: Nemyslím, že přátelství. Kočka by si na něm s chutí smlsla. Při stavbě mě varovali, že kočka vyhodí na břeh i docela velkého kapra.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Tak to je povedené přátelství....
    AGOG
    AGOG --- ---
    Nojo musím počítat s kočkama.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Jasný :) Já jen že z praxe přijede bagřík šup šup a je to mnooo. Když se to dělá růčo, člověk má potom fakt lepší pocit. To je pravda. Fotka bude? :)
    TAZZ
    TAZZ --- ---
    SVETLUSKA222: Z bagru bych pak neměl tak dobrý pocit, jako když si to vykopu sám. Sice mě to bude stát trochu potu, ale pro ten dobrý pocit se to vyplatí.
    AGOG
    AGOG --- ---
    SVETLUSKA222: Já mám okolo stromy a celkově tvar takový, že bagřik mi je k ničemu.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Stačí si pronajmout malej bagřík. 500kč/h. A myslím že to se dá stihnout vykopat. Jinak držím palce, taky se na něco takového chystáme.
    AGOG
    AGOG --- ---
    MORIARTY: Koukám taky jílovité podloží jako u mě. To bude něco to dostat ven, je to jak lepidlo.
    TAZZ
    TAZZ --- ---
    AGOG: To zní dobře, tak já přeji hodně vytrvalosti při kopání, výsledek stojí za to.
    AGOG
    AGOG --- ---
    TAZZ: Vnější největší rozměry budou cca 5x3m nepravidelné. Není to žádný plavecký bazén, jen není tolik času. Chci rozhodně tancho kohaku koi, jako poctu mému milému Japonsku :)
    TAZZ
    TAZZ --- ---
    AGOG: Jak to bude velké? Já kopal své první jezírko ve 12 letech. Je to tvar přibližně elipsy 1.7x1.2m, hloubka 60 cm, polypropylenová folie. Druhé je pak trochu větší - 2.5x1.5m, hloubka 1.5m, betonové.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam